hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. december 18. vasárnap   13:53
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Himsa, 3 Inches Of Blood, Watch My Dying, Bury Your Own
2005. december 4. Kultiplex

  Kérem szépen, engem átvertek! Állítólag egy hardcore koncerten vettem részt a Kultiplexben december 3-án. Még az is lehet, hogy így volt, de nekem inkább tűnt ez a rendezvény egy hellyel-közzel tökéletes metal-bulinak. Persze, tisztában vagyok én azzal, hogy 2005-ben a hardcore már egészen máshogy szól, mint tíz, vagy húsz éve, és ez így is van rendjén. Ennek következtében viszont azt is meg merem kockáztatni, hogy talán másról is szól. És emellett már nem lehet elmenni szó nélkül.
  
  De nem megyek el szó nélkül az est fellépői mellett sem, úgyhogy kezdeném is az ideiglenesen hazánkban állomásozó külföldiek gyermekeiből alakult Bury Our Own produkciójával. Többé-kevésbé ők tehetnek arról, hogy csak hellyel-közel volt tökéletes a metal-buli. Ellenben meg kell, hogy jegyezzem, határozottan fejlődnek. Fogósak a götecore riffjeik, a ritmusszekció tagjai feszesen, és egymásról tudomást véve játszanak, továbbra sincs dallamos ének, van helyette valóban szemdüllesztő visítás. Vagyis azokat az ásításra ingerlő metalcore kliséket, ami eddig is sajátjuk volt, most már ügyesebben tudják eladni. Más kérdés, hogy nem feltétlen a metalcore az a műfaj, ahová elkél egy újabb üdvöske.
  
  A következő fellépő, a Watch My Dying volt az este első, és egyetlen olyan vendége, amelyiknek deklaráltan semmi köze nem volt a hardcore-hoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem illettek ide, és közel sem csak üdítő színfoltként állt helyt a matematikai képleteket megzenésítő, és az egyszerre futurisztikus és szürreál rémálmokat megéneklő csapat. Tevékenységükhöz vegyesen válogattak az egyszerűen csak megtekert új Klausztrofónia, és az egyszerre megtekert és megcsavart, követhetetlen Húsmágnes dalairól, amelyek alatt a publikum nagy része kötelező házi feladatát, a pólóvásárlást tudta le. Klassz kis programról maradtak így le, amelynek éppúgy része volt a pihentető funkciót betöltő, de ugyanakkor nagyon is frusztrált hangulatú, okosan effektezett akkordozás, a szárazon őrlő riffek, és sajnos a hamiskás ének is. Szerencsére ezek a fals hangok nem vettek el semmit az egyébként túlsúlyban lévő üvöltések erejéből. Az összkép, igaz, nem egészen úgy, mint a mesében, de így is elnyerte méltó jutalmát: az elismerő headbanget a nézőtéren.
  
  Aztán nagy hirtelen akkora fémszívű lett mindenki, hogy a Trial, és Walls Of Jericho tagokkal megerősített 3 Inches of Blooddal együtt kívánta a metal ellenségeinek halálát. Igaz, nincs is mit tenni, villázni is kell mindenkinek, ha olyan zseniális dalokkal találja magát szembe, mint a robotok győzelmét megéneklő Wykydtron, az érzelmes dallamokban már-már túlburjánzó Revenge Is a Vulture, vagy a csapat Number Of The Beastje, a Deadly Sinners. A Destroy The Orcs című darabot nem is látnám el jelzővel, eléggé jellemzi azt a címe. Na igen, témánál is vagyunk. Ezek a címek nyilván mosolyra fakasztónak tűnnek. Azok is, sőt továbbmegyek, egy viszonylag hosszantartó röhögő-görcs kiváltására is alkalmasak, (kúp)szeges ellentétben a zenével. Mert az bizony cseppet sem mosolyognivaló, fáradt heavy metal, ami csak vaksötét színpadon foganhat. Nagyon is kompakt dalokat hoztak ezek a kanadaiak, akik minden bizonnyal akkora metal fanatikusok, hogy éltük végéig azon búsulnak, hogy macijuknak Teddy volt a neve. És nem Eddie.
  
  Metalból egyébként a Himsa sem áll éppen rosszul. Nem újdonság ez a hardcore műfaj háza táján, de sokan csak az At The Gatesig ásnak vissza a kemény zenék történetében. Az este fő fellépője azonban nem által egészen mély fúrásokat eszközölni, és eljutni az Iron Maidenig vagy a Slayerig, ha morcosabb kedvükben vannak. De nem ez a már-már régészetnek is beillő expedíciós munka a legnagyobb erényük. Ők ugyanis dalokat, uram bocsá slágereket írnak, amire nagyon kevesen képesek, legyen szó akár hc-ról, akár metalról. A Kozsó-imitátor frontemberrel és Schenker-módra pingált Flying V-vel kiálló Himsa viszont ipari mennyiséget tud előállítani az olyan fülbemászó nótákból, mint a jelen fellépés csúcsát alkotó Dominion, a Rain To The Sound Of Panic, amelyet talán még Kerry King is megsüvegelne, esetleg a csapat legjobb mérge, a Girl in Glass, vagy a vészjósló Kiss or Kill. Persze nem csak ezekre a darabokra aprították egymást a tinik az első sorokban, az új szerzeményeket hasonló ovációval és hadonászással fogadták. Vagyis nagyon valószínű, hogy a hamarosan megjelenő Hail The Horror egy Courting Tragedy and Disaster II lesz, remekbe szabott számok szempontjából legalábbis mindenképpen. Azt most hagyjuk, hogy mennyire lesz hardcore, vagy mennyire lesz metal. Slágerek biztos lesznek azon is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Himsa

3 Inches Of Blood

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kengyelfutó gyalogkakukk    kerecsensólyom    hollywoodoo    jambalaya    ticketportal    zack snyder    chris hemsworth    four year strong    war-head    ana moura    emma stone    autumn    thy catafalque    black dahlia murder    scott weiland    melting clouds    tűzkerék    eva longoria    skip the use    draconian    h.power    clint eastwood    the wall street    zombie girlfriend    atlasz gábor  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!