hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [előadás]  2005. november 26. szombat   10:11
nincsen hozzászólás

szerző: PeCsa
Vágtázó Csodaszarvas: Tiszta Forrás - Tiszteletadás Bartók Bélának
2005. december 3, 20 óra Petőfi Csarnok,

  Mottó: Az igazi népzeneminden külső befolyástól mentes, szerves szabadsággal fejlődik, mint a virágok, állatoka városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő teremti (Bartók Béla: A népzenéről, 1925)
  
  Az egész estét betöltő bemutatkozó előadáson a magyarság és az emberiség történelem előtti, eddig szinte teljesen ismeretlen zenéiből és ezekkel szerves egységben született saját zenékből összeállított egységes zenei anyag szólal meg óriási tér-és időívben, többezer éves zenéktől a máig: őserejű, varázslatos hatású népzene mai hangzással, tánccal, látvánnyal. Az Európa és Ázsia lovas népeinek fergeteges, ősi tánczenéjére kiterjedő több évtizedes kutatómunka eredményeinek, éltető erejének, és ez ebből a forrásból születő saját és VHK zenéknek bemutatása Bartók Béla népzenei felfogásának jegyében, Barcsik Géza díszleteivel és festményeivel. A koncert tiszteletet és új életet ad Bartók Béla népzene-felfogásának, a lovas népek zenei magaskultúrájának és az ezt továbbvivő első Vágtázó zenekar, a Vágtázó Halottkémek munkásságának.
  A ló a legnagyobb adomány, amivel a kultúra az embert megajándékozta. (Klattle, 1814, Aphorismen über die Pferdezucht)
  Régi arab mondás szerint a Paradicsom a földön a ló hátán, a könyv lapjain és az asszony ölelő karjai közt található meg.
  A szanszkrit és a zend nyelvekben a Nap, a fény és a magasztos fogalmak azonosak a lóval. Csodálatos tulajdonságokkal bírt az ősmagyarok táltosa is.
  Az első valóban lovas nép Európa történetében: a hunok.
  A ló hátán az ember felülemelkedett a dolgok megszokott rendjén: felfedezte a sebesség mámorító érzését, azt a mámort, amely azóta is a jellemzője a mind magasabbra törő embernek. (Vecseklőy József: Ló és ember. 1983, a szerző kiadása)
  Az a lovas nép, amely évezredeken át a Természettel egybeforrva a ló hátán töltötte napjait, a ringató és vérforraló ritmussal, a szédítő sebességgel az örömteli végtelenbe röpítő ló hátán, mai fül számára szokatlanul gazdag zenekultúrával bír, különösen a gyalogos, vagy az ülő népek megrendelésre kiizzadt zenéjéhez képest. Az emberiség első lovas népe évezredeken át Kínától Indiáig, Közép-Ázsiától a Kárpát-medencéig síkságokon, fennsíkokon (Etelköz, Szkítia, minuszinszki medence, Ordos, Herát, Yunnan, Radzsisztán stb.) máig élő, lenyűgöző és felvillanyozó népzenéket hagyott maga után. Több évtizedes kutatómunkával, csodával határos egybeesések rendkívüli sorozata révén sikerült ezek nyomaira bukkannom. Ideje, hogy világszerte felfedezzük a lovas zenekultúra kincseit, az emberiség zenei világörökségének eddig elérhetetlennek hitt csodáit. Egy ma már teljesen szokatlan, varázslatos, életteli kultúrába pillanthatunk be, amely egyszercsak megelevenedik előttünk és bennünk, és átéljük, hogy mindig is élt bennünk, ezredév óta lappangva, de ott élt mindannyiunk minden sejtjében, lappangva, várt, csodára várt, arra, hogy feléledhessen. És eljött az idő!
  A népzenék az illető nép zenei ösztönének elemi erejű kifejezői (1925, 1981/9). A népzene a Természet tüneménye...minden kulturális befolyástól mentes. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a Természet egyéb élő szervezetei: a virágok, állatok...bámulatba ejt a forma tömörségével és kifejezésteljességével s az eszközök gazdagosságával, frissességével és közvetlenségével...A népi stílus tisztasága egyáltalán nem vész el az újszerű harmóniák használatával. Csak aki saját nemzete lelkébe, legelrejtettebb titkaiba mélyed, csak az alkothat olyan muzsikát, melyben kifejezésre juthat a népzene. Ha elég tehetséggel rendelkezik, műveiben ezt teljességre tudja vinniA népzene a városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő átalakító munkájának eredménye. (Bartók Béla: A népzenéről. Gondolat, Bp. 1931/1981, 30).
  
  
  Zenekari tagok:
  
  Grandpierre Attila, ének (VHK) Bese Botond, kecskeduda (Magyar Dudazenekar, Beste) Balogh Kálmán, cimbalom (Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band) Benke Félix, dob (Zurgó, Szigony, Fanfara Komplexa, Tatros, Zuboly) Benkő Róbert, bőgő (Grencsó Kollektíva, Dresch Quartett, Szabados György formációi - MAKUZ, Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Ektar) Bolya Mátyás, koboz (Sebő Ferenc, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Balogh Kálmán, Szvorák Kati, Kiss Ferenc, Kerényi Róbert, Kárpátia zenekar, Dorombér, Etnofon Zenei Társulás, Odessza Klezmer Band, Zurgó) Geröly Tamás, dob (Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Szabados György formációi, Berecz András vezette Háry Emlékzenekar) Márton Bernadett, ének, Molnár Krisztina, hegedű Róka Szabolcs, koboz (Somos, Beste, Tatros, Fanfara Complexa, Yava, Évkerék Színtársulat) Szokolay Dongó Balázs, fúvósok (Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Magyar Dudazenekar, Vasmalom, Dongó és Barátai).
  
  Látvány és grafikai arculat:
  
  Barcsik Géza (Naplegenda, Vágtázó Halottkémek, Szörényi Levente, Lajkó Félix, Dresch Quartet, Nikola Parov, Kaláka)
  
  Jegyár: 2990 FtSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Petőfi Csarnok

 programajánló: 
2019. november 13.
Beast In Black & Myrath - From Hell With Love Tour 2019
2019. november 15.
Sacred Reich, Grave, Night Demon a Durer Kertben (Dürer Kert - Budapest)
2019. november 16.
Dawn Ray´d [uk] x False [usa] x Havaria
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Deftones a Budapest Parkban – tizennégy év után ad önálló koncertet hazánkban a zenekar
Nightwish: 2020-ban az Arenaban
Gotthard: tavasszal a Barba Negra klubban
Annihilator: 2 albumot is bemutat a kanadai thrash metal legenda
Bonnie Tyler koncert jövőre a Barba Negra Track-ben
Kvelertak, Planet of Zeus a Dürerben
Tommy Emmanuel budapesti koncertjének vendége Ripoff Raskolnikov
Swallow The Sun, October Tide, Oceanwake a Dürerben
A legendás The Mission két éjszakára visszatér Magyarországra
 kiemelt 
Nightwish: 2020-ban az Arenaban
  
Lassan már hagyománnyá válik, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb metal zenekara, a Nightwish a Papp László Budapest Sportarénában várja a hazai rajongókat egy-egy nagyszabású koncertre

Gotthard: tavasszal a Barba Negra klubban
Annihilator: 2 albumot is bemutat a kanadai thrash metal legenda
Dawn Ray´d [uk] x False [usa] x Havaria
Sacred Reich, Grave, Night Demon a Durer Kertben
 friss hozzászólások 

VII. Rogues Of The Seven Seas (Rumproof, Stetl, Zinfield, LochNesz, MegaHertz) (3)
A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jack    lost dreams    steam engine    war of ages    gregorian    the limousines    sonny and his wild cows    suffokate    stone temple pilots    rockmaraton    secrets of the moon    corrections house    afgrund    testcsere    flowers of whores    we butter the bread with butter    liam nieson    meet and greet    b.b. king    lgt    jennifer aniston    random deeds    nanny mcphee    remorse    ashes you leave  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!