hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2005. november 15. kedd   16:50
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Az én városom: Prága - Václav Hável szemével
2005. november 20.-23.

  Az én városom/My City az A38 Hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzenek a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek
  bemutatásában. A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok,ahogy azokat reprezentáns lakóik látják.
  
  Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látja vendégül az A38 Hajó.
  A város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére sőt, Havel személyes jelenlétével is
  megtiszteli a fesztivált. Fellép a hetvenes évek underground rockjának legfontosabb képviselője, a Charta ´77 mozgalmat „kiváltó” Plastic People of the Universe, a kiváló bőgős és basszusgitáros, Miroslav Vitous, illetve a fiatalabb generáció képviseletében az nemzetközi hírnévnek örvendő elektronikus tánczenekar, az Ohm Square. A csehek mellett számos magyar zenekar is koncertezik: az Ős-Kontroll, az efZámbó Happy Dead Band, a Grencsó Bio Kollektív, a Másfél, és az Evil Playground.
  
  A zenei programok mellett látható lesz az egyik legkiválóbb cseh rendezőnő, Vera Chytilová Prága - Európa nyugtalan szíve című dokumentumfilmje. A hajón kiállításra kerül a Prága köztereit előszeretettel felforgató képzőművész, David Černý Baby című híres installációja. A fesztivál alatt és az azt követő héten az A38 Hajó éttermében Irena Koąiková, Havel elnöki
  szakácsnőjének és az egyik legnevesebb prágai étterem vezetőjének ételeit lehet megkóstolni. November 21-én beszélgetésre kerül sor a cseh fővárosról, melynek résztvevői közt üdvözölhetjük magát Havelt, David Černýt és Vera Chytilovát, Irena Koąikovát, Konrád György írót, illetve az egykori prágai magyar nagykövetet, a Magyar Intézet jelenlegi vezetőjét, Varga Györgyöt. A beszélgetés szüneteiben Jiří Vąetečka, a kiváló fényképész prágaifotográfiáiból látható vetítés.

  Részletes program
  
  2005. november 20., vasárnap,
  The Plastic People of the Universe (CZ), Ős-Kontroll, efZámbó Happy Dead Band
  Belépő: 1500 Ft, elővételben kapható.

  
  The Plastic People of the Universe
  Egy kultikus és legendás zenekar, melynek szinte minden megmozdulása történelmi pillanat volt. A PPU a prágai VSZ-bevonulás után alakult, és a Velvet Underground, a Captain Beefheart, de leginkább Frank Zappa pszichedelikus dadarockját követő zenéje revelatív hatást gyakorolt a fiatal értelmiségre. A zenekar „felforgató” koncertjei 1976-ban végül a tagok letartóztatásához és elítéléséhez vezettek. A per és az ítélet közvetlen kiváltó oka lett a Charta ´77 mozgalomnak, melyet elősorban Václav Havel, a PPU tagjainak közeli barátja szervezett. Bármily furcsának tűnik, a PPU még sosem lépett fel Magyarországon.
  
  A zenekar tagjai
  Vratislav Brabenec: szaxofon, ének
  Josef Janiček: billentyűs hangszerek, ének
  Jiří Kabeą: hegedű, ének
  Ludovík Kandl: dob
  Joe Karafiát: gitár
  Eva Turnová: basszusgitár, ének
  
  Válogatott albumok
  
  Muľ bez uąí (Koncerty 1969-72)
  Voľralej jak slíva (Koncerty 1973-75)
  Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned (1974-75)
  Ach to státu hanobení (Koncerty 1976-77)
  Paąijové hry velikonoční, 1978
  Jak bude po smrti, 1979
  Co znamená vésti koně, 1981
  Hovězí poráľka, 1983-84
  Půlnoční myą, 1985-86
  Bez ohňů je underground, 1992/1993
  The Plastic People Of The Universe, 1997
  For Kosovo, 1997
  Líně s tebou spím/Lazy Love - In Memoriam Mejla Hlavsa, 2001
  Paąijové hry/Passion Play (az Agon Orchestrával), 2004
  
  Ős-Kontroll
  A PPU-perben elhangzott vádak (”társadalomellenesség”, „az ifjúság megrontása”) kísértetiesen hasonlítottak a nyolvanas évek elejének magyar undergroundja ellen felhozott érvekre. Az URH egyik utódzenekaraként alakult Kontroll Csoport most újra összeáll, hogy nosztalgiamentesen felidézze a korszakot.
  
  A zenekar tagjai
  Bárdos Deák Ágnes: ének
  Hajnóczi Csaba: basszusgitár
  Hajnóczi Árpád: szaxofon
  Farkas Zoltán: gitár
  Újvári János: dob
  
  efZámbó Happy Dead Band
  A PPU által Közép-Európában elterjesztett zappaista dada-jazz örökségét talán az efZámbó Happy Dead Band viszi tovább a legkövetkezetesebben. A Bizottság egykori képzőművész-zongoristája által vezetett zenekar a 80-as évek underground számait éppúgy játssza, mint a 60-as évek slágereit vagy Miles Davis-feldolgozásokat.
  
  2005. november 21., hétfő,
  Prága - Európa nyugtalan szíve (Vera Chytilová dokumentumfilmje), Az én városom: Prága (beszélgetés), Miroslav Vitous szóló, Grencsó Bio Kollektív
  A fimvetítés és a beszégetés díjtalan. A Koncertekre a belépő: 2000 Ft, elővételben kapható.

  
  Prága - Európa nyugtalan szíve
  Vera Chytilová dokumentumfilmje (kezdés: 18h)
  A kiváló rendezőnő 1985-ben az olasz televízió felkérésére készítette egyedi hangú és szuggesztív dokumentumfilmjét a cseh fővárosról. Filmesszé egy városról, egy élő és egységes organizmusról, melyben egymásra épülnek korok és stílusok, és minden korszaknak megvan a maga kiszabott ideje.
  
  Az énvárosom: Prága
  Beszélgetés a cseh fővárosról (kezdés: 19h)

  
  ”Arany Prága” - nosztalgikus meseváros vagy közép-európai metropolisz? Milyen volt Prága és milyen most, milyennek kellene lennie?
  A beszélgetés résztvevői ezer szállal kötődnek Prágához, és mindegyiküknek megvan a maga személyes Prága-képe. Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke, Vera
  Chytilová filmrendező, Irena Koąiková, Havel elnöki szakácsnője és az egyik legnépszerűbb prágai étterem vezetője, David Černý képzőművész, Konrád György író és Varga György, egykori prágai magyar nagykövet, jelenleg a prágai Magyar Intézet igazgatója osztja meg gondolatait. A beszélgetés szüneteiben Lee Unflyable vetít a kiváló fotográfus, Jiří Vąetečka Prága járókelő című fényképsorozatából.
  
  Miroslav Vitous szólestje
  
  A prágai születésű Miroslav Vitous a világ egyik legismertebb basszusgitárosa és bőgőse. Tizenévesen Jan Hammerrel alakított közös együttest, majd amerikai emigrációját követően Chick Corea triójában játszott. Alapító tagja volt a fúziós dzsessz úttörő zenekarának, a Weather Reportnak. A rendszerváltás környékén visszatért Prágába, hogy testvérével, a neves dobos Alannal felvegye Return című lemezét. Azóta Európában él. Hosszú kihagyás után tavaly kezdett újra rendszeresen koncertezni, elsősorban szólóprojektjével.
  
  Válogatott szólóalbumok
  Infinite Search, 1969
  Purple, 1970
  Magical Shepherd, 1976
  Miroslav, 1977
  Guardian Angels, 1978
  First Meeting, 1979
  Miroslav Vitous Group, 1980
  Journey´s End, 1982
  Emergence, 1985
  Return, 1989
  Universal Syncopations, 2003
  
  Grencsó Bio Kollektív
  
  Grencsó István szaxofonos a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja. Egykor a Dresch Quartettel teremtett teljesen önálló zenei világot, később különböző formációk vezetőjeként, játékosként és zeneszerzőként igy nagyszabásút alkotott. Grencsó erőteljesen hangsúlyozza a „kollektíva” kifejezést, érzékeltetve a zenészek egyenrangúságát és elkötelezettségét.
  
  A kollektíva tagjai
  Grencsó István: fúvósok
  Hans van Vliet: harsona
  Benkő Róbert: bőgő
  Jeszenszky György: dob

  2005. november 23., szerda
  Ohm Square (CZ), Másfél lemezbemutató, Evil Playground
  Belépő elővételben: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.

  
  Ohm Square
  A cseh elektronikus színtér erejéről már többször meggyőződhettünk az A38 Hajón. Most a legnagyobb nemzetközi elismertségnek örvendő elektro-pop zenekar, a prágai Ohm Square látogat hozzánk. A lassan tízéves együttes legújabb, Love Classics című lemezét mutatja be: a korábbi, drum and basses, breakbeates albumoknál konszolidáltabb hangvételű korong
  elekro-pop-slágerekkel vastagon megrakott mestermű. Egy érzéki hangú énekesnő, produceri virtuozitás és slágerérzékenység, leginkább a Molokóéra emlékeztető világ.
  
  Az együttes tagjai
  Charlotte Fairman (Charlie One)
  Jan Čechtický (Jan 2)
  Duąan Lipert (Duąan Only One)
  Jan Kleník (Jan 5)
  
  Albumok
  Ohmophonica, 1998
  Scion, 1999
  Remixed, 2001
  Love Classics, 2005
  
  Másfél lemezbemutató
  
  Összetéveszthetetlen stílusa, műfaji besorolhatatlansága, koncepciózus albumai és persze vad, táncos koncertjei hatalmas, kultusz-szerű népszerűséggel övezik a Másfélt. Változatos és magávalragadó ritmikájú űrrock-számok, a gitár és a szaxofon vad futamai, kőkemény basszusmenetek, sok-sok elektronika jellemzi a Másfél zenéjét. Az együttes hosszú pályafutásának hetedik, En garde! című nagylemezanyagát mutatja be az A38 Hajón.
  
  A zenekar tagjai
  Lukács Levente: szaxofon
  Barnabás: gitár
  Sabák Péter: basszusgitár
  Ujj Zoltán: dob
  
  Albumok
  Mese, 1993
  Kínai nátha, 1994
  Viperagarzon, 1996
  Katasztrófamámor, 1998
  Angyaltojás, 2000
  Ballast, 2003
  En garde!, 2005
  
  Evil Playground
  
  A Neo dobosa, Szőcs Gergő korábbi zenekara hosszú szünet után éled újjá: az egykori hardcore-csapat megújult stílusában a funk és a ska elemei épúgy megtalálhatók, mint mondjuk a metálos zúzások. Az Én városom: Prága fesztivál együttműködő partnerei: a Cseh Centrum, a Cseh Köztársaság Nagykövetsége és a Litera.hu.
  
  Támogatók: a Visegrad Fund, a Biomark, a ČSA, a ®S Brno, a Staropramen, a Protostim, a Pilana Tools és
  a T-Online



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A 38

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 earth wind & fire experience    beyond    civil war    sziámi    gumiláb    fleshgod apocalypse    julian sas    subways    no return    peter berg    hungarica    blahalousiana    Üvegtigris    kool and the gang    petendi tamás    kvaen    the ocean    the heartless aisha    danny elfman    matthew macfadyen    social distortion    the ghost inside    ingested    marry me in vegas    blood sweat and tears  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!