hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. november 11. péntek   11:21
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Transglobal Underground, Balkan Fanatik
2005. november 10. A38

  Elektronikus zenét világzenével keverni Londonban tulajdonképpen pofonegyszerű dolog. Kis túlzással akár azt is állíthatnánk, hogy ezért a Transglobal Underground, csak nekünk unikum, Hasfelmetsző hazájában teljesen természetes dub visszhangok közepette szitározni, majd mindezek után hajítani még egy nagyobb adag samplert, meg mindenféle hangmintát, és mint karácsonyfára a csúcsdíszt, úgy lehet tenni esetleg egy kis müezin-éneket ennek tetejébe, csak hogy még nagyobb legyen az össznépi kavalkád. Lett is ebből nagy divat. Ki is ürült ez az egész. Nagyítóval kell keresni azokat a formációkat, akik hitelesek tudtak maradni a multi-kultival kevert peace-love-unity közepette. November 10-én azonban csak elég volt lemenni az A38 gyomrába.
  
  Ha már lementünk, akkor láthattuk a Balkan Fanatik koncertjét is. A csapat gerincét Lepés Gábor, azaz Lepe producer és elektroguru és Jorgosz a Barbaro korábbi frontembere alkotja. Akármennyire is furcsán és bizarrul hangzik ez a párosítás, annál még sokkal furcsább és bizarrabb a zenéjük. Külön-külön nem lenne rossz Jorgosz éneke,(halld: korai Barbaro lemezek) és Lepe zenéje sem (halld: a Balkan Fanatik album, pl.), de nagyon távol állnak egymástól. Pedig elkülönítve egészen jók lennének ezek a népdalok, illetve ezek az intelligensen összelegózott ütemek. Essék szó a további vendégekről is: volt egy fejhangon kiabáló MC, és egy tüllszoknyába meg valami fekete latexhogyishívjákba burkolt hölgy, akik produkálták még magukat a színpadon már említett duó mellett. Vagy vérig sértve osztották a közönséget, ha nem volt megfelelő a taps hangereje.
  
  Amely azért csak felerősödött, amikor Sheema Mukherjee elfoglalta helyét az emelvényén, hogy hangszerének nyüvésével bebizonyítsa, hogy bizony ő a szitár Eric Rutanja. Ehhez csatlakozott az ütős hangszerekért felelős Ralph, akinek szerintem nincsenek a csuklójában izületei, se csontjai, mert ha gumiból is lennének, akkor sem tudna ilyeneket produkálni, mint ezen a koncerten. (Tehát minden valószínűség szerint tudja ő ezt az összes többin is.) Olyan hangokat szedett elő nótánként hintőporozott hangszereiből, amelyek inkább illettek volna Tim Wheelan laptopban tárolt zajkönyvtárába. Az instrumentális, össznépi rajcsúrt (jogosan) kiváltó intro után megérkezett az MC, T.U.U.P. is, akinek lassú, kimért mozdultaihoz hozzálassult a hangszeres szekció is a Yellow and Black Taxi Cab alkalmával. Itt elszabadult minden, (pokol pont nem) aminek el kellett szabadulnia, vagyis valami olyasmi, amit a bevezetőben próbáltam fejtegetni. Hammond orgonával bélelt, és indiai ritmusukkal töltött reagge a The Sikhman And The Rasta képében, ugyanez fordítva a The Khaalegi Stomp esetében, víziók előidézésre is képes monumentalitás a fölpaprikázott Drums Of Navarone-ban és a world music gospel himnuszbam, a Temple Headben. Megkapta a magáét a Mr President, bocsánat a Mista Prázident is, de a legszebb az egészben az volt, hogy semmiféle demagóg, sablonhippi felhang nem volt az egészben, csak we gonna rock this place (ez megtörtént), és némi make some fuckin noise (ez is). És ezek után még ők köszönték meg nekünk a feléjük áramló szeretetet és vibrálást. Mi köszönjük.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Transglobal Underground

Balkan Fanatik

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paganza    sonic syndicate    sziget    wilhelm scream    the koffin kats    tiamat    my gift to you    bono    hobo blues band    jerry lee lewis    halálos iramban: Ötödik sebesség    the rotted    fuzzkeyone    tower heist    mano negra    ivan &the parazol    kretens    skyforger    iggy pop    ticketexpress    bam margera    cain    ralph fiennes    zöld darázs 3d    no doubt  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!