hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. november 6. vasárnap   15:12
2 hozzászólás

szerző: troppauer
Doom
Hazai bemutató: 2005. november 10.

  Többféle lehetséges fordításáról tudok ennek a címnek, de a legideillőbbnek nekem most mind közül a gyászos végzet tűnik.
  Mert ez lett a sorsa az ID Software egykori legendás FPS játékának, miután a mindenáron megfilmesíteni akarás (ezekben a történet hiányos időkben nem is annyira meglepő módon) a Doom - ot is elérte.
  
  Valamiért amúgy eddig sem akartak működni ezek a gémer filmek, korábban a Lara Croft egy - kettő, vagy mondjuk a Kaptárok is többnyire csak a legelszántabb játékosaik zsebéből tudtak kihúzni még egy - két mozijegyre valót, igazából a körön kívül állók számára, mint mozi, már ezek sem voltak azok a kihagyhatatlan darabok. Viszont, mivel a Játékosok egyre gyarapuló Klubja még mindig el bírja tartani a hasonló, muszáj - adaptációkat, megállás nem lehet.
  
  Valószínűleg ebből az apropóból került sor erre a legújabb játékból filmre is. És elvileg a jól bejáratott cím, akár garancia is lehetett volna végre egy vidám kis kasszasikerre, csak éppen az elkészítőinek még az az idáig szinte lehetetlennek tűnő mutatvány is összejött, hogy sikerült alulmúlniuk mindent, amit ebben a nem túl régi műfajban eddig műveltek azok, akik ezt művelik.
  Ez a valami egyszerűen nem érdemli meg még azt sem, hogy udvariasságból visszafogjam magam, és ne írjam le róla, hogy egy fos, de mindegy, én azért csak visszafogom.
  
  Inkább menjünk rá mondjuk a hibatárra.
  Alapból hibás például már az a történetnek kinevezett nem tudom mi is, amire ennek az egész mozinak épülnie kellene, logikátlan és annyira értelmetlen az egész, hogy a felénél már erősen elgondolkodtam arról a most végül is ki mit csinál, meg körülbelül miért ugyanon.
  
  Lényeg a lényeg: elvileg valamikor kétezerikszben volnánk, amikor egyszer csak a Marson kitör a bevezető jelenet. Valami nagyon gonosz szabadul el hirtelen az egyik kutatóbázison, ami elpusztít mindent és mindenkit. De nem is ám, mert van a Földön egy, un. Gyorsreagálású Taktikai Osztag, akiket átküldenek, hogy mentsék meg azokat a mindeneket és a mindenkiket is, lehetőleg, mert hátha még mégsem pusztultak el teljesen. És akkor a Szikla művésznevű illető vezetésével gyorsan reagál is a problemre egy kisebb osztag, keresztülmennek valami látványoson és lepotyognak a prágai Barandov stúdióban felépített Doom díszletbe.
  
  Indításképpen evakuálnak vagy kétszáz dolgozót (a bázisról persze, nem a stábból), bár ugye negyed órával korábban még arról volt a szó, hogy mindenki elpuszilt ott mindegy -, és elindulnak megkeresni az ezeken felül valahol még elkeveredett hat darab tudóst, akikkel szintén valami lett.
  Ezzel megint könnyen vagyok, mert még, ha szemétkedni akarnék, akkor sem tudnám lelőni a poént, hogy mi, mert konkrétan például ez sem derül ki a menet közben.
  Nem érdekes - a kommandók indulnak, mennek, aztán ha néha látnak valamiket, akkor azokat meg jól lelövöldözik.
  
  Akad azért néhány (ijedésre semmi ok, három vagy négy összesen) dramaturgiai fogás, sablonok persze, de amik legalább kicsit cizellálják az egyik és egy másik karakter jellemzését ennyivel lett több a mozi változat, mint, hogyha csak egy, a játékunk előtti bevezető animációt néznénk.
  
  Szóval mennek, meg lőnek mindenre, ami él és mozog, ez a rész például tisztára olyan, mint a Bolygó Neve: Halál ban az ugyanez. A játékrajongók boldogan ismerhetnek fel eddig csak monitoron látott helyszíneket, és még van egy olyan rész is, ahol a kedvükért az egyik szereplő előrenyújtja a karját és csak a puskája látszik, pont mint a játékban - hoppá.
  
  Mondjuk, hogy ott már aztán kiket gyilkol halomra, az szintén nem derül ki a sztoriból. Elvileg addigra már meg volt az evakulíren, akik meg mégis ottfelejtődtek, azokat odáig már jól le - szörcs end desztrojolta a főszereplő Szikla (aki életében először játszott egy ennyire szemetet, saját maga szerint szerintem meg csak ennyire szemetül), mégis itten a megállításig jönnek csak szembe a mindenféle zombizék.
  
  A végére is mindössze annyi történik, hogy az egyetlen (művész-) nevesíthető szereplőt - mivel olyan csúnya és rossz volt - kivégzik a folytatásból, amúgy a többiről, többiekről továbbra sem nagyon tudni, hogy mi lett, vagy hova, de ennél a résznél szerintem ez már nem is igazán érdekel senkit.
  
  Siralmas és silány - ilyesmik bírnak most csak eszembe jutni ezen kívül még, a szereplőkről, a rendezésről, a látványról, avagy konkrétan, úgy ahogy van erről az egészről. Vagy nem, van még egy: Kontármunka.
  
  Akik nem is ismerik a játékot, azok remélem, hogy nem fognak majd belesétálni a marketingelők csapdájába, és messziről elkerülik ezt a szörnyeteget, az egykori doomereket viszont úgysem tántoríthatom el attól, hogy egy próbát tegyenek a filmmel azért, hogy hátha mégis.
  De úgyis az lesz, hogy mégse.
  Sajnálom.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 minekgyüttezide 2004. június 13. 19:20  #2
A Dead Monuments tényleg király! Van még egy jó együttes: az Until Death Overtakes Me!
http://udom.darkwood.com/udom/index.htm
DOOM METAL FOREVER!!!

 sadogoat 2003. február 01. 17:32  #1
Hail Undergrounders
Én egy Miskolci Doomer vagyok és irnék nektek két web cimet helyi undergroundok: DEAD MONUMENTS www.tar.hu/deadmonuments
MOGORVA www.extra.hu/Mogorva-Black

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 melting clouds    yellowcake    salma hayek    this gift is a curse    jon hamm    aceldama    molllust    les touffes kretiennes    keresztesi botond    heriot    grieved    the orange strips    lars ulrich    twitter    monstrosity    kft    smici 50    ana de la reguera    the hated tomorrow    as they burn    szerk....    novarock 2012    slamo    massive attack    hardcore superstar  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!