hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. november 3. csütörtök   15:52
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Gamma Ray, Nocturnal Rites
2005. október 3., Petőfi Csarnok

  Jó régen jött ki az utolsó Gamma Ray album (név szerint a No World Order), egész pontosan 2001-ben. Azóta többször is tiszteletét tette nálunk a német heavy metal eme kultikus bandája, a debreceni Iron Maiden előtti fellépésük, valamint egy régebbi szigetes buli ugrik most be. A lemezen is épp eleget kotlottak, ideje volt már 2005-ben kijönnie a Majestic albumnak. Az új koronghoz természetesen új turné is párosul, így alig pár nappal a megjelenés után, október 4-én már a Petőfi Csarnokban hangoltak a jó germánok.
  
  Visszataszító idő fogadta aznap a közönséget, ennek meg is volt az eredménye, mert meglehetősen kevesen jöttek kezdésre, a belépőjegyesek nagy része csak a Gamma Rayre érkezett meg. A következő fricska az volt, hogy a Powerwolf fellépése elmaradt, így továbbra sem lesz fogalmunk róla, hogy kik ők és milyen zenét játszanak. Így a Nocturnal Ritesnak jutott az a feladat, hogy elsőként a színpadra lépve köszöntse a menetközben egyre elfogadhatóbb létszámú jelenlévőket. A banda nem ismeretlen a magyar közönség előtt, 2004 áprilisában játszottak már nálunk az Edguy és a Brainstorm előtt. Igényes power metal, kellemes gitárszólók, kiváló énekhang, lehetne sorolni. Eredetiség persze nem volt sok a zenéjükben, de maga a stílus is tipikusan olyan, amelybe nem sok újítást lehet hozni. Az alaphangulatot viszont kiválóan megadták, érdemes volt végighallgatni az előadásukat. írtam akkor, és ez most is állt (milyen könnyű lenne beszámolót írni, ha csak copy-paste-ből állna az élet). Egyébként hitte volna valaki, hogy ez a banda a kezdet kezdetén a death metal érából származott!? No persze nem ebben a felállásban (meg is néztem volna Nils-Jonny Lindkvistet, amint jóízűen gyomorból gurgulázik két sikoly között), de mindenesetre érdekes. A jelenlegi csapat már bőven a heavy/power metal műfajban utazik, de ezt is vártuk tőlük a Gamma Ray előtt. Jól játszottak, Nils Eriksson bőgős volt talán a legaktívabb zenélés, buzdítás, vokálozás terén, és persze Lindkvist, aki rengeteget bohóckodott. Kezdésnek rögtön elcsente fotósunk esernyőjét, és azzal marháskodott a színpadon, majd a közönség egy tagja (a banda nem kis csodálkozására) egy egész pizzát juttatott el hozzá dobozostól, amit (bár már bőven kihűlhetett) rögtön fel is kínált a publikumnak az énekes. Korrekt koncertet adott a hetedik sorlemezével jelentkező csapat, a skandálás bizonyította hogy a jelenlévők szívükbe zárták a csapatot. Szerintem egyedül a setlisttel variálhattak volna egy kicsit, az elején túl sokáig domináltak a középtempós dalok, jó lett volna közöttük elhinteni pár tempósabb, mozgalmasabb tételt (amelyek a buli második felére elő is kerültek).

  A Gamma Ray nagyon rutinosan lépett a deszkákra, valóban kicsit eltűntek az utóbbi években, de a profizmusuk semmit nem kopott. Noha ez a mostani felállás csak kb. 1997 óta standard, nagyon együtt volt a csapat, és a közönség ugyancsak kiválóan teljesített. Az egész mai estének valahogy annyira oldott, vidám hangulata volt, és ez mind a két fellépő zenekarnak köszönhető. Kai Hansen és csapata is folyamatosan mosolygott, jókedvűen szolgáltatták a talpalávalót. Hansen nagy szolgálatot tett a heavy metal univerzumnak azzal, hogy kilépett a Helloweenből, ez a banda nagyon érzi azt a vonalat, amelyet követve még mindig lehet igényes és élvezetes heavy metal dalokat írni. És erről a Majestic album is tanúskodik.
  Ahogy az eddigi koncerteken is megtapasztalhattuk, most is rendkívül szimpatikus kiállású bandával volt dolgunk. Kai Hansenről valószínűleg elfeledkeztek odafenn, amikor a szépséget osztogatták (és épp Henjo Richter sorrakerülése előtt lett záróra), viszont a vidám, barátságos kiállásuk és hangulatuk átragadt a közönségre is. Egy üdvözlet a publikumnak (Welcome) intro gyanánt, aztán belecsaptak a 90-es és 2000-es évek Gamma Ray speed-himnuszaiba. A Gardens Of The Sinner, New World Order, és Space Eater dalok jól bemozgatták a közönséget, majd következett az új album blokkja. Mivel csak a koncert előtt pár nappal jelent meg a lemez, még valószínűleg nem itta be magát teljesen a rajongók tudatába, így Hansen-ék csak demonstrációs jelleggel játszottak el róla néhány számot (Fight, Blood Religion, Condemned To Hell), de egyébként a korábbi albumok anyaga volt terítéken. De jó is volt ez így, megvolt az egészséges összhang a friss és a régebbi szerzemények között. Ugyanakkor mégiscsak lemezbemutató volt ez, és Hansen tett róla, hogy az új dalok is megmaradjanak a jelenlévők emlékezetében. A Blood Religion refrénjét például szinte biztos hogy minden jelenlévő megtanulta, mert Kai addig nem nyugodott, amíg intésére minden oldalról fel nem harsant az éneklés.
  
  Ugyanilyen sikert arattak a további számok, mint a One With The World, Strangers In The Night, The Silence, Land Of The Free, és az elmaradhatatlan Heavy Metal Universe, hatalmas közönségénekléssel. Dan Zimmermann előadott egy jókora dobszólót, amíg a többiek szusszantak egy kicsit, Hansen egyszer elszúrta a konferálást, de egyébként a daloké volt a főszerep. Gyors búcsúzás, levonulás, de persze mindenki tudta hogy nem mehetnek haza ráadás nélkül. Vissza is tért a banda, Kai Hansen hálásan megköszönte a remek fogadtatást és a közönség kitartását, majd belecsaptak még néhány nótába. A Valley Of The Kings, Somewhere Out In Space, és a Rebellion In Dreamland hangzott még el a ráadásban, a koncert zárásaként pedig a legnagyobb klasszikus a Helloween korszakból, mi más mint az I Want Out! Remek lezárása egy remek estének, kívánni sem lehetett volna jobbat.
  
  A Gamma Ray neve mindig garancia a minőségre, szerintem mindenki arra számított, amit végül meg is kapott a csapattól. Szóval nem hinném, hogy bárki is csalódottan távozott volna a Petőfi Csarnokból. Annyi fantasztikus koncertünk volt ebben az évben, hogy ezek között azért nem a Gamma Ray fogja nálam elvinni a prímet, de ez nem a bandán múlt, hanem az erős felhozatalon. A germán brigád mindent megtett, hogy egy remek estét szerezzen a jelenlévőknek, és ezt sikerült is elérniük.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Gamma Ray

Nocturnal Rites

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lordi    virus    koncert    divided multitude    darker half    nulladik változat    punnany massif    death is not glamorous    geoff tate    jan rechberger    grindrise fest vi    tunneleffekt    machinae supremacy    joy division    shia laboeuf    the hellacopters    victor hugo    omnivium    house of pain    memorial    datarock    yelowcake    fókatelep    pain of salvation    apey & the pea  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!