hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. október 28. péntek   17:30
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Nevermore, Dew-Scented, Mercenary
2005. október 03. Budapest, Petőfi Csarnok

  A seattle-i Nevermore a kedvenc zenekaraim közé tartozik, ezért felfokozott várakozással tekintettem az október eleji fellépésük elé. Különösen azért, mert a legutóbbi, 2003-as E-klubos előadásuk életem egyik legjobb koncertélménye volt. Évről évre egyre többen ismerik és szeretik ezt a fantasztikus zenekart, így idén már a Petőfi Csarnok tágas koncerttermében lépett fel a b>Nevermore. A német Dew-Scented és a dán Mercenary nagyon színvonalas előzenekarokként tették teljessé a fellépők névsorát.
  
  Elsőként a dán Mercenary lépett a deszkákra, hogy bemutassa a közönségnek progresszív power/thrash metal zenéjét. Az 1991 óta működő hattagú banda harmadik nagylemezét 11 Dreams néven adta ki 2004-ben. Zenéjük a komplex dalszerkezetek ellenére fogósnak, viszonylag könnyen befogadhatónak tekinthető. Remek témákból épülnek fel a számaik, és a két különböző énekhang további változatosságot biztosít. Mikkel power metalos énektémái mellett Kral basszusgitáros a marconább hörgésekért, üvöltésekért felelős. A Mercenary idén már egyszer fellépett a Petőfi Csarnokban, az április végi Heavy Metal fesztivál keretében. Akkor is egy remek koncertet adtak és ez most sem alakult másként. Lelkesen és precízen játszottak, Mikkel a számok között és közben is buzdította a közönséget. Az 11 Dreams album adta a koncert programjának a javát: a címadón kívül hallhattuk a ReDestructDead-et, a Firesoul-t és a World Hate Center-t. A második, EverBlack című lemezt pedig a Seize The Night című dal képviselte. Szóval egy kiváló koncertet adtak, emellett a hangzás is végig rendben volt a fellépésük alatt. A Mercenary egy nagyon jó zenekar, amely kellő egyéniséggel is rendelkezik.
  
  Ezután a Dew-Scented pusztító thrash metalja töltötte be a Petőfi Csarnokot. A négytagú német alakulat 1992-ben alakult, és idén már a hatodik nagylemezükkel jelentkeztek. Igazából a 2002-es Inwards lemezzel sikerült kitörniük az ismeretlenség homályából, és azóta már két kitűnő minőségű albummal jelentkeztek, az Impact és az Issue VI címűekkel. Kíméletlen, sallangmentes thrash metalt játszanak, melyben a gyors tempókat néhol agyszaggató zúzásokkal fűszerezik. Hendrik Bache gitáros gyors, megtekert riffjeihez Alexander Pahl basszusgitáros és Uwe Werning dobos adják a biztos alapot. Leif Jensen énekes pedig vadállat módjára ordítja és hörgi végig a dalokat. Uwe helyett a mostani fellépésen egy beugró dobos, Reno Kiilerich püfölte a bőröket, aki a vicces cowboy kalap viselet ellenére korrekten látta el a feladatát. A dallammentes, agresszív zenét nagyon magas színvonalon művelik, csak néha egy kicsivel nagyobb változatosság nem ártana a számok felépítése terén, huzamosabb idő után ugyanis könnyen megfárad a hallgató. A mostani 40 perces koncertjükkel egy tömény thrash esszenciát prezentáltak a hallgatóságnak. A feszes, precíz, izmoktól dagadó játék kiváló hangzással párosult. A vad headbangelésre ingerlő számokból egy kiváló koncertprogramot válogattak össze, melyben az utóbbi két lemez szerzeményei domináltak. Az Impactről hallhattuk a New Found Pain, a Destination Hell, a Soul Poison és a Cities Of The Dead című számokat, míg a nemrég megjelent Issue VI-ről a Processing Life, a Rituals Of Time, a Never To Return és a Turn To Ash hangzottak el. Az Inwards című lemezt is megidézték az Unconditional és a Bitter Conflict című dalokkal. Nagyon energikus koncertet adott a Dew-Scented, remélem, hogy még láthatom őket élőben!

  Végül elérkezett az est fénypontja, a Nevermore fellépése. A seattle-i zenekar 1994-ben alakult a legendás Sanctuary nevű együttes romjain. Idén adták ki a hatodik nagylemezüket, melyek mindegyike igazi mestermű. A Nevermore című debütalbum ugyan még egy kevésbé kiforrott lemez volt, de az utána következő Politics Of Ecstasy már egy zseniális teljesítmény. Sőt, azóta sem tudnak hibázni: a Dreaming Neon Black, a Dead Heart In A Dead World, az Enemies Of Reality és az idén nyáron kiadott This Godless Endeavor szavakkal leírhatatlan, csodálatos lemezek. Ezek az emberek olyan zenét játszanak, amely abszolút egyedi és egyéni, magával ragadó hangulattal rendelkezik, komoly érzelmeket és gondolatokat ébreszt. Főként power és thrash metalból építkezik a zene, de emellett még sok más műfaj hatása is megmutatkozik benne. Kategorizálhatatlan, műfajok felett álló zene ez, melynek örvénylő riffjei és delejező énektémái rabul ejtik a fogékony hallgatót. A komplex, rétegzett zenét olyan művészek alkotják, mint Jeff Loomis, a megtekert, egyedi riffeket gyártó gitáristen, az ezerféle hangon éneklő Warrel Dane, a hihetetlen lazasággal, de egyben pontossággal doboló Van Williams és a kiválóan basszusozó Jim Sheppard. Ehhez a kvartetthez csatlakozott immáron állandó tagként a Testamentet is megjárt Steve Smyth, aki olyan könnyen illeszkedett be a Nevermore-ba, mintha mindig is itt zenélt volna.
  
  Tehát nagyok voltak az elvárásaim a koncerttel kapcsolatban, és nem is kellett csalódnom. A végig kiváló hangzású fellépést a zenészek bámulatos teljesítménye és a remek hangulat is emlékezetessé és feledhetetlenné tette. Mindegyik tag kiváló formában volt, Warrel Dane is maximálisan kiénekelte a lemezen hallható csodálatos énektémákat, a látható egészségügyi problémái ellenére is. Warrel nagyon lefogyott az elmúlt évek során, és nem véletlenül viselt a koncert alatt kötött sapkát: amikor rövid időre levette, szembetűnő volt, hogy igencsak ritkássá vált derékig érő aranysörénye. A tavaly előtti E-klubos fellépéshez hasonló katarzist, színpadmászást itt most nem lehetett elvárni, a helyszín adottságainak köszönhetően ez lehetetlen is lett volna. A színpad viszonylagos távolsága és a nagyobb terem által adott körülmények miatt ez egy kevésbé bensőséges koncert volt, de ezért kárpótolt a kitűnő hangzás és a kifogástalan zenei élmény. Azért a hangulatra most sem kellett panaszkodni, Warrel egy nagyszerű frontember! Számok közötti konferálásai, dalok alatti gesztusai nagyon megnyerők, egy igazi egyéniség. A koncertprogramot úgy állították össze, hogy alapvetően más számok szerepeljenek benne az előző turnéhoz képest. Az új lemezről, a This Godless Endeavor-ról hangzott el a legtöbb szerzemény a Born, a Final Product, a My Acid Words, a Bittersweat Feast, a Sentient 6 és a ráadásban eljátszott monumentális címadó képében. Az ezt megelőző Enemies Of Reality-ről viszont meglepetésre csak a címadó számot adták elő. A Dead Heart In A Dead World című albumot 4 szám is képviselte. A Narcosynthesis és a The River Dragon Has Come mellett a közönségénekeltetéssel egybekötött, csodálatos lírát, a The Heart Collector-t is eljátszották (noha Warrel először elrontotta a felkonferálását), valamint a teljesen eltorzított, brutálisra sikeredett feldolgozás, a The Sound Of Silence is elhangzott. A Politics Of Ecstasy-ról előadták a The Seven Tongues Of God és a The Learning című szerzeményeket. A Dreaming Neon Black-ről pedig a címadón kívül a Beyond Within-t játszották el. Nagyszerűen válogatták össze a számokat, talán csak a The Learning alatt ült le kissé a hangulat, ez a dal szerintem inkább otthoni hallgatásra való. Összességében elmondható, hogy egy újabb nagyszerű koncerttel örvendeztette meg a magyar rajongókat a Nevermore gárdája. Olyan egyéni, időtlen muzsikát játszanak, amely örök értékekkel rendelkezik. Kétségtelen, hogy ők alkotják napjaink egyik legjobb metal bandáját!
  
  A Nevermore őszi fellépése az év egyik legkiemelkedőbb koncertélményét nyújtotta, amely a jelenlévők emlékezetében biztosan örökre meg fog maradni. Az előzenekarok is nagyon színvonalas fellépéseket adtak, az elejétől a végéig felhőtlen szórakozásban lehetett részük a koncertre ellátogatóknak. Ezek után már a következő magyarországi Nevermore koncertet várom! Remélhetőleg minél hamarabb sor fog kerülni rá!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fassang lászló    az ördög benned lakozik    infection    existance    mustasch    friendly fires    hihetetlen utazás    architect    czutor zoltán    anne hathaway    the rite    minority sound    chopin    cathedral    black-out kowa    magrudergrind    ági és a fiúk    twilight of the gods - allstar bathory tribute    necrophobic    ereb altor    axl rose    the southern oracle    sex pistols    lighthouse project    simpsons  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!