hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
interjú [külföldi hangok]  2005. szeptember 24. szombat   14:12
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Interjú Peter Lindgren-nel, az Opeth gitárosával
2005. augusztus 15. Sziget 2005

  A Szigetes fellépésnek köszönhetően lehetőségem nyílt beszélgetni a hangulatos, összetett és rendkívül egyéni zenét játszó svéd Opeth zenekar gitárosával, Peter Lindgren-nel. Mivel nem tudtam aznap kilátogatni a Szigetre, egy telefonos beszélgetés keretében társalogtam a nagyon barátságos és szimpatikus Peter-rel a zenekarról és egyéb dolgokról.
  
  Hogy tetszik a Sziget fesztivál?
  
  Nagyon. Csak most érkeztünk meg, de láttam a műsorfüzetben, hogy nagyon sok banda játszik, például az egyik kedvenc zenekarom, a Skinny Puppy úgy fél órája kezdte meg a fellépését. Ha jól tudom, ez egy egyhetes fesztivál, így már csak 6 napot hagyunk ki belőle.
  
  Szóval egyáltalán nem volt időtök városnézésre?
  
  Nem. Ma érkeztünk repülővel és holnap utazunk is tovább. Szóval nem lesz időnk városnézésre. De korábban már láttuk Budapestet és tetszik a város.
  
  Király! És hogy megy a turné? Élvezed a nyári fesztiválokat?
  
  Az Egyesült Államokban turnéztunk 6 hétig, de igazi fesztiválfellépéseken ezen a nyáron még nem nagyon vettünk részt. De pénteken Németországban fogunk játszani, utána héten pénteken pedig Norvégiában. Nagyon szeretem a fesztiválokat, mert egy csomó másik banda játszik még mellettünk és rengeteg ember megy ki rájuk, akikkel lehet ismerkedni.
  
  A kis klub bulikat szereted jobban, vagy a nagy fesztiválokat?
  
  Jobban szeretem a klubos koncerteket, mert sokkal bensőségesebb hangulat alakul ki a nézőkkel. De jók a nagy fesztiválos fellépések is, mert sok új rajongót lehet így szerezni. A klubos koncertekre legtöbbször csak a már meglévő rajongók jönnek el. Szóval a fesztiválok nagyon jó lehetőséget teremtenek, hogy sok ember előtt játsszunk és így új emberek is megismerjék a zenénket. A klub bulikat mindenesetre jobban kedvelem.
  
  A szintetizátoron játszó Per Wiberg az Opeth hivatalos tagja lett. Hogyan jutottatok erre a döntésre?
  
  Először csak a Damnation turné időtartamára csatlakozott hozzánk. Aztán amikor elkezdtük megírni az új lemezre a dalokat, és elpróbáltunk egy-két számot, akkor jöttünk rá, hogy szintetizátorral sokkal jobban szólnának. És egyből Per-re gondoltunk, mert egy nagyon jó zenész és jó fej ember is. Nagyon jól kijövünk vele, inspirál minket, és tökéletesen beleillik a bandába. Ez egyben egy új kezdetet is jelent az Opeth számára.
  
  Ez király! Milyen dalokat játszatok most a koncerteken? Az új lemezről is előadtok valamit?
  
  Egy új dalt játszunk ma este. Még nem jött ki az album, a legtöbb ember még nem hallotta, ezért csak egy számot játszunk róla. De az őszi turné keretében már két vagy három új szerzeményt fogunk előadni. Szóval mivel még senki sem hallotta az új lemezt, egy új számot játszunk ízelítő gyanánt.
  
  El tudnál mondani pár dolgot az új lemezről? Mennyiben lesz más, mint az eddigi Opeth albumok?
  
  Az új lemez is rendelkezik a tipikus Opeth ismertetőjegyekkel. Talán úgy lehetne leírni, hogy egyfajta keveréke a Deliverance és a Damnation albumoknak. Nagyon sok szintetizátor téma található rajta, igaz, nem egy átható szintetizátorfüggöny formájában, hanem hammond orgona, mellotron használatával, és ez egy nagy változás a zenénkben. Eleinte azt gondoltuk, hogy a lemez nagyon súlyos és gyors lesz, de végül sok lassú rész is került bele.
  
  Már nagyon kíváncsi vagyok az új albumra!
  
  A legtöbb rajongó azt mondja, hogy az új lemez lesz az eddigi legjobb Opeth album, és most a végeredményt látva én is így gondolom.
  
  Legutóbb két, egymástól nagyon különböző lemezzel jelentkeztetek: a Deliverance-el és a Damnation-nal. Van rá esély, hogy a jövőben csináltok még egy Damnation jellegű akusztikus albumot?
  
  Nem hiszem, hogy fogunk ilyet készíteni, mert szeretjük a két lábdobot és a hörgős énektémákat, de mindig fogunk egy-két lágyabb, Damnation szerű számot is az aktuális lemezre tenni. Tehát nem lesz egy kimondott balladákkal teli album, de mindig lesznek balladák is az Opeth lemezeken. Nem valószínű, hogy még egyszer egy Damnation szerű albumot csinálunk. Én is szeretem azt a lemezt, de igazából az egy egyszeri alkalom volt, a ránk nagy hatást gyakorló 70-es évek progresszív zenéinek hódolva. A keményebb dolgok pedig akkor egy külön albumra, a Deliverance-re kerültek. De mostantól egyszerre csak egy Opeth album fog megjelenni.
  
  Hogyan áll nálatok össze a dalszerzési folyamat? Hogyan rakjátok össze ezeket a bonyolult, komplex számokat? Hogyan nyeri el a végső formáját egy Opeth szerzemény?
  
  Mike írja meg az alapokat a számokhoz, a többi részt pedig együtt rakjuk össze. Valójában csak az alapokat írjuk meg a stúdiózás előtt és felvételkor adunk bele mindent, és ott kísérletezünk. De a dalok kerete meg van írva, szóval a szerkezet már megvan, és utána kísérletezünk az ének, gitár és dobtémákkal. Egy baj van ezzel, hogy amikor kijövünk a stúdióból, már nem tudjuk pontosan, hogy mit is játszottunk fel a lemezre. Így amikor fellépésünk van, előtte elég sokat kell gyakorolnunk, hogy élőben jól vissza tudjuk adni a számokat.
  
  Ezen kívül össze szoktatok jönni a számok gyakorlása céljából?
  
  Csak a turnék előtt gyakoroljuk be azokat a dalokat, amiket akkor eljátszunk. Ezért amikor számlistát cserélünk, a programba újonnan bekerült számokat be kell gyakorolnunk. Elővesszük a lemezt, meghallgatjuk a számot és próbáljuk kitalálni, hogy mit is játszottunk fel akkoriban.
  
  A Roadrunner Records kiadóhoz szerződtetek. Miért őket
  választottátok?

  
  Sok ajánlatot kaptunk, és az övék volt a legjobb. Az a célunk, hogy a zenénk sok emberhez eljusson. Sok ember mondta régebben, hogy nagyon nehéz beszerezni a lemezeinket, és még mindig vannak olyan piacok a világon, ahol egyáltalán nem lehet hozzájutni az Opeth lemezekhez. A Roadrunner jó, mert minden piacot lefednek, és nagyon jól csinálják a terjesztést. Mi sokat szeretnénk turnézni és ebben is kiválóan tudnak segíteni.
  
  És eddig meg vagytok velük elégedve?
  
  Még csak két hónapja szerződtünk le hozzájuk. Ugyan volt már egy kisebb vita velük, de semmi komoly dologra nem kell gondolni. Eddig minden rendben megy, de igazából majd a jövőben fog eldőlni, hogy mennyire leszünk velük elégedettek.
  
  Az Opeth egyre ismertebb és népszerűbb szerte a világon. Örültök ennek?
  
  Nagyon örülünk ennek, mert látjuk, hogy a kemény munkánknak megvan az eredménye. Egyre többen és többen ismerik és szeretik meg a zenénket. Már régóta működik az Opeth és ha már az első lemezzel befutottunk volna, nem értékelnénk ennyire az egyre nagyobb sikereket. Az az erőfeszítés, amit a bandába fektetünk, eredményt is mutat. Keményen dolgozunk, és látjuk, hogy a rajongói bázisunk egyre nő.
  
  Amerikában és Európában is.
  
  Igen, de például Dél-Amerikában és Ausztráliában is sok rajongónk van. Amikor egy zenekarban játszol, ahhoz hozzátartozik, hogy sokat utazol. És minél nagyobb rajongói bázisod van, annál több helyre el tudsz utazni koncerteket adni. Minden egyes alkalommal, amikor egy újabb helyre el tudunk jutni, jobban érezzük magunkat, mint azelőtt.

  Kérdezhetek pár dolgot a Bloodbath projektről? Mennyire vagy képben ezzel kapcsolatban?
  
  Persze, kérdezz csak, meglátjuk, hogy tudok-e rájuk válaszolni.
  
  Ha nem tévedek, pár nappal ezelőtt Mike fellépett a Wacken
  fesztiválon a Bloodbath-el.

  
  Igen. Csak egy koncertet adtak, éppen Wacken-ben. Úgy gondolták, hogy jó ötlet egyszer élőben is előadni a Bloodbath számokat. Valójában Mike már nincs a zenekarban, Peter Tägtgren az énekes. Nem tudom, hogy ő miért nem vállalta el ezt a fellépést, de Mike számára ez volt az utolsó közös Bloodbath együttműködés. Úgy gondolom, hogy nem fog már többet szerepelni a Bloodbath-ben.
  
  Akkor nem fog visszatérni a zenekarba.
  
  Nem hiszem. Mint mondtam, már nincs is a bandában. Nem is tudom, hogy miért Mike-ot kérték meg, hogy énekeljen a Wacken-es bulin. A Bloodbath továbbra is működni fog, csak Mike nem fog már benne részt venni.
  
  És esetleg nem fognak még valahol koncertet adni?
  
  Csak a Wacken-es buli volt betervezve, erre az egy koncertre gyakoroltak. Nem hiszem, hogy adnának még koncertet. A tagok a Katatonia-ból is nagyon elfoglaltak. 4 zenekarból jön össze a Bloodbath tagsága, és nagyon nehéz összehangolni a dolgokat, hogy egyszerre egy helyen tudjanak lenni.
  
  Csak azért érdeklődtem, mert nagy rajongója vagyok a régi svéd death metal stílusnak.
  
  Igen. A Bloodbath szerintem is egy nagyon király banda. Ez a projekt a kedvtelés, szórakozás miatt jött össze. Igazából nem is számítottak ekkora rajongói reakcióra. Szóval nagy esélye van, hogy a Bloodbath folytatódjon, csak nem Mike lesz az énekes.
  
  Pár személyes kérdést szeretnék feltenni neked: Mik a hobbijaid? Mit csinálsz a szabadidődben?
  
  Most, hogy olyan sokat turnézunk, amikor hazaérünk, újra létesítjük a kapcsolatainkat. Amikor végre hazaérünk az aktuális lemez turnéjáról, arra már minden barátunk megszokta, hogy nem vagyunk otthon. A zenekarban több embernek, köztük nekem is, van felesége, és nehéz neki és az otthon lévőknek, ha annyi ideig távol van. Így amikor hazaérek, akkor igyekszem minél több időt tölteni a barátaimmal.
  
  Van a zenélés mellett állandó munkátok?
  
  Régebben volt munkánk, de most minden időnket a zenekar dolgaival töltjük. És most már elég pénzt keresünk a zenéléssel ahhoz, hogy meg is tudjunk élni belőle. Igazából nem is tudnánk rendes munkát találni, mert nem vagyunk huzamosabb ideig otthon. A minimum 3 hónapos turnék miatti kihagyásokat nem viselnék el sehol.
  
  Otthon milyen zenéket szoktál hallgatni?
  
  Minden félét. A jazz zenétől kezdve a populárisabb zenéken át a metalig mindent meghallgatok, ami jó. De egy csomó szar zene van a slágerlistákon. Manapság egyre nehezebb jó zenét találni. Általában egy csomó más dolgot is hallgatok a metal zene mellett.
  
  Vannak kedvenc zenekaraid?
  
  Igen. Az egyik egy svéd banda, a Katatonia, már biztosan hallottál róluk.
  
  Persze. Én is nagyon szeretem őket!
  
  Aztán az angol Porcupine Tree is nagy kedvencem. Szeretem a Skinny Puppy nevű bandát is, azt hiszem, hogy éppen most játszanak ezen a fesztiválon (a Szigeten természetesen).
  
  Mik az Opeth tervei a jövőre nézve?
  
  Augusztus 30-án fog megjelenni az új lemezünk és ekkor egy turné is fog indulni. Majdnem egy évig úton leszünk. Szóval ezek most a terveink.
  
  Európában kezdtek?
  
  Két turnét is fogunk Európában csinálni. Az első szeptemberben indul, ez Európa északi részét fogja lefedni, míg a második turné decemberben fog indulni. Nem tudom pontosan a helyszíneket, de azt hiszem, hogy Magyarországra is újra el fogunk jutni.
  
  Igen, december 18-ára már le van szervezve egy magyar koncert!
  
  Igen, nem tudtam a pontos menetrendet, de akkor biztos, hogy vissza fogunk jönni.
  
  Végül akarsz üzenni valamit a magyar rajongóknak?
  
  Természetesen. Remélem, hogy akik ma nem tudtak eljönni, hogy megnézzenek minket, a decemberi koncerten ott lesznek majd.
  
  Igen. Én biztos ott leszek a decemberi bulin és remélhetőleg ott majd személyesen is tudunk találkozni!
  
  Én is remélem. És majd hallgasd meg az új albumot!
  
  Meg fogom hallgatni! Kösz az interjút!
  
  Én is köszönöm!
  
  Szevasz!
  
  Szia!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Opeth

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bleubird    while she sleeps    csak szexre kellesz    disney    gabriela cedillo    farrelly    flúg    travolta    deep inside    burden    haydamaky    lóci játszik    david bowie    john malkovich    urma    zzz    teurgia    teen years afters    mezumm    platon karataev    august burns red    ska-p    g.m.t.    kóbor angyal    verbunk-punk  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!