hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. október 10. hétfő   13:13
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Sonata Arctica, Machine Men
2005. szeptember 17, Wigwam

  Régi vágya teljesült a finn power metalt kedvelőknek, hiszen a műfaj nagy reménysége és titkos favoritja, a Sonata Arctica végre önálló turnéval, headliner-ként látogatja végig Európát, így többek közt Magyarországot is. Az eddig rendszeresen a Nightwish, Stratovarius, és a többiek árnyékában élő banda szeptember 17-én a Wigwamban bizonyíthatott a magyar közönségnek, hogy nem csak segítőként, rövidített programmal tudják beizzítani a népséget, hanem teljesértékű, másfél órás futamidőre is érettek.
  
  Ahogy az várható volt, meglehetősen sok ember, kis híján teltház várakozott a metálkodásra. A Wigwamnál sose lehet tudni, hogy 11 után vagy 10 előtt kerül sor a koncertkezdésre. Ezúttal az utóbbi teljesült, miután felvonták a DVD kivetítőt és széthúzták a függönyt, a Machine Men penderült a színpadra.
  
  A Gépemberek egyáltalán nem gépies zenét toltak, hanem lendületes, áriázós heavy metalt a már jól ismert finn recept szerint. Fazonilag egészen rendben voltak, egyedül az énekes volt első blikkre kissé fura figura, az ő belépőjét haverom boldogan villázva fogadta, mint női frontembert. Aztán a szájához kapott és kissé meglapult, amikor konstatálta efölötti tévedését De meg kell hagyni, hogy tényleg kissé zavarba ejtő arcberendezése van emberünknek. Viszont az énekesi teljesítményébe nem lehetett belekötni, a dallamok, sikítások, áriázások jól mentek neki. A banda is szépen alátette a zenét, különösen a gitárosok játéka és dallamos szólói tetszettek. A hangzás is korrekt módon össze lett rakva, szépen szólt minden hangszer és az ének, így kell ezt! A csapatnak idén jelent meg a második teljesértékű albuma Elegies címen, erről játszották a Falling, Dream & Religion, és az Apathy című dalokat, valamint a debütáló Scars & Wounds-ról a The Gift, Silver Dreams, Man In Chains, Betrayed By Angels és a Victim nótákat. A világot nem fogják megváltani, de a heavy metalt kedvelők számára még sok örömet tudnak okozni, ha folytatják a megkezdett útjukat. A Wigwam közönség elismerését is begyűjtötte a banda, ezt az időnként felcsendülő Machine Men Machine Men! kórusok bizonyították.
  
  Utánuk egy mókás kedvű road izzította be a mikrofonokat, minden létező idióta hangszínt felhasználva. Kalapját és fizimiskáját megtekintve azon röhögtünk, hogy vajon country-zenekarrá alakult a Sonata? Noha a Machine Men-re nem ment be minden jelenlévő, azért így is meglehetősen kevés hely volt egy embernek a színpad előtt. De amikor megszólalt a Sonata Arctica intro-ja, még zsúfoltabb lett a helyzet, berobbant a banda a Misplaced-el, az első sorokban pedig mindenki vad küzdelembe kezdett a pozícióért, meg egyébként is. Persze igazán jól elhelyezkedni semmiképpen sem lehetett, mert hol egy csuklószorító szegecse döfte át félig a bőröm, hol az előttem álló hajából táplálkoztam (a mögöttem lévő is így lehetett vele), hol a kezünk akadt össze a szomszédommal. Eközben nem volt a színpadon sem megállás, pörgött tovább a Rekoning Night album a Blinded No More-al.
  
  A Sonata Arctica előzenekarként, és most főzenekarként is tanúbizonyságát adta, hogy nagyon színpadra termett csoportosulás ők. Megvan az átütő erő a produkciójukban, és tartják a kontaktust a közönséggel is. Tony Kakko remek frontember, és kiváló énekesi teljesítményt mutatott. Jani Liimatainen gitáros játszott még nagyon látványosan, folyamatosan mosolyogva biztatta a közönséget, és persze egy kis marháskodásért sem kellett a szomszédba mennie (pontosabban csak a gitártechnikusához). Valahogy a szinti hangját hallottam kicsit jellegtelennek, de nem azért, mert Henrik rosszul játszott volna, hanem mert elvesztek a futamai a hangfalakban. Ellenben a szólói viszont jól kihallatszottak, többek közt ezek adják a Sonata Arctica sava-borsát, nagyon sütöttek most is. Néha alig lehetett megkülönböztetni, hogy vajon a gitár vagy a szinti vág le ilyen virgonc futamokat? Amúgy is nagy komolyság ez a szinti-gitár, amivel Henrik nyomul. De említsük meg a ritmus-szekciót is, akik szintén profi módon hozzátették magukat a produkcióhoz.
  
  A csapat természetesen szemezgetett az összes albumáról, megelevenedtek a felemelő pillanatok. Még a ritkaságszámba menő Takatalvi lemezen szereplő Dream Thieves-et is eljátszották. De ettől eltekintve a legjobb, legismertebb dalok kerültek terítékre, mint a Victoras Secret, Broken, Weballergy, Replica, My Land, Black Sheep, a ráadásban pedig Last Drop Falls, Don´t Say A Word, The Cage, valamint egy kis medley pár dal összegyúrásából. Úgy látszik power metal körökben megvan a divatja ennek a mixelésnek, a Brainstorm is elővett egy ilyen mutatványt tavasszal. A koncertet egy mókás Vodka-dallal zárták, ez meg valami finn specialitás lehet, hiszen a Nightwish Marco-ja is rendszeresen sztárvendégként üdvözli a színpadon Mr. Finlandia-t.
  
  Nagy élmény volt ez a buli a power metal rajongóinak, remek hangulat volt, csápolás, közös éneklés, minden ami belefért. A tömeg egy kicsit azért zavaró volt, meg kellett harcolni a helyért, a headbang is óhatatlanul azzal járt, hogy pár előttünk lévő ember feje bánta, de hasonlóan emelkedett hangulatban ilyesmi gyakorta megtörténik. Mögöttem is hasonló volt a helyzet, szinte egész végig néhány fel-le ugráló csaj fel-le ugráló mellei karistolták a hátam. Ha jobban belegondolok, annyira nem is rossz ez a tömeg Lényeg a lényeg: ideje volt már egy önálló Sonata Arctica turnénak, és annak is ideje volt, hogy hazánkban lépjenek fel főzenekarként. Egyedül azt hiányoltam, hogy a magyar közönség nagy kedvence, Andy B. Franck nem lépett fel Symphorce nevű bandája élén (de mint kiderült, őket az október 31-i Forr-a-dalom Fesztiválon megtekinthetjük a Pecsában), de ettől eltekintve fantasztikus este volt!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 born to lose    smashing pumpkins    megaagy    konflikt    amberian dawn    david fincher    falcongate    project x    bury tomorrow    cseh tamás    spiritual beggars    nina hagen    európa kiadó    the karate kid    david yengibarian    billy lunn    zodiac mindwarp    pet the preacher    zinfield    maruta    ankh    billie joe armstrong    velvet revorver    ladytron    postmodern jukebox  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!