hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [koncertalbum]  2005. szeptember 19. hétfő   11:22
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Pannonia Allstars Ska Orchestra: All Night Long – Live At Artemovszk
Crossroads Records

  Igazi missziónak fogta fel annak idején (még hajdanában, két évvel ezelőtt) a Pannonia Allstars Ska Orchestra, hogy idehaza megmutassa, mi is az a ska. A küldetés sikeresnek bizonyult, hiszen az első demójuknak igen harsány visszhangja volt, koncertjeiket pedig egyre többen és többen látogatták. Sőt, 2004. november 12-én, az A38-on egy olyan forró bulit csaptak, hogy a közönség már énekelte a szövegeiket, tapsolt, és minden bizonnyal táncolt is nagy serényen. Aki nem volt ott, most meghallgathatja ezt a koncertet először. Aki meg ott volt, az valószínűleg nagyon szívesen hallgatja meg másodszor.
  
  Így most már a szobában is lehet skankingelni az All Night Longra, ízzítani a lég- és ki tudja még milyen trombiták végét, amely refrénjéhez kínosan igazodva először ska ritmusban, majd lassabban, reagge verzióban halad tovább. Fogalmam sincs mennyi stúdiós utómunkával polírozták ilyen tökéletesre a felvételeket, minden hangszer a helyén van, ott és annyira recsgnek a fúvosok, ott és annyira pulzálnak a ritmushangszerek, és a gitárok, ahol és amennyire szükséges. Az ének (bocsánat ragga és ordibálás) is az előtérben van. Ugyanakkor a dinamikát szerencsére nem gyomlálták ki a nyolc dalból.
  A címadó le-és belassult végét ellensúlyozza a Worlds Gone Mad pattogó, igazi ska ritmusa, míg a Rudies Got a Soul ismét a reagge felségvizeire evez, némileg komótosabb tempóban. A viszonylag egyszerű szövegnek köszönhetően az együténeklés garantált, így a lankadó figyelmet ezzel, és a szaxofon meg trombita szólókkal már ki is küszöbölte a PASO, és a tánc sem marad annyiban, hiszen az ezzel-azzal némileg megszakított monoton lüktetés ennek a számnak is sajátja.
  A következő Bemegyek a városba című nóta alatt érkezik a színpadra a csapat állandó vendége a Böiler Janija, aki sörön szocializált hangjával teszi hitelessé a nem bírom az arcodat, lehet, hogy bántalak sort a nóta agresszívebb, gyorsabb részében, amelyet egy punnyadt és bágyadt, ugyanakkor igen kellemes jammelés vezet le.
  Pont olyan, amilyen a következő Tanyából ezúttal kimaradt, de szomorkás dallamai így is az egyik legjobb pillanatát jelentik a lemeznek, szövege pedig még 2002-es mivolta ellenére is aktuális bír lenni. Valahogy úgy, ahogy a huszonkét éves John Holt nóta, a sorban következő, ska tempóban haladó Police In Helicopter is. Ezt a verziót hallva nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett ez a szerzemény eredetileg, reagge dalként.
  Utolsóelőttiként érkezik a jamaikai tánclecke, a Cookie-Mookie Krsa raggájával, lényegretörő refrénjével, sziporkázó rezesszekciójával, és persze a Long shot, kick the bucket sorok felidézésében, amelynek hallatán vérbeli ska rajongónak úgy kezd el csorogni a könnye a meghatottságtól, mint kutyának a nyála egy csülökcsont láttán.
  Zárásnak pedig jön a Gagarin, ahol a skankingelést akár még a kalinka tánc is felválthatja. Ugyan még mindig nem tudom miért van valaki Moszkvában tüllszoknyában, és miért siet Kijevbe usankában, de attól még nagyon jó nóta. Ahogy arra sincs magyarázat, hogy Jack Ruby Jr. hogy bírja tüdővel és szusszal azt az improvizált monológot, amelyet a PASO kíséretében nyomott el még a Kultiplexben, a Toasters koncertje előtt. És ezt látni is lehet, mert a Pannonia Allstars Ska Orchestra névadó dalának klipjével együtt ez a felvétel képezi a lemez multimédiás részét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

PASO

Crossroads Records

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 full of hell    arany album    butcher babies    serj tankian    világveleje    crystal fighters    battlecross    profane omen    the all-american rejects    vl45    the young punx    amorphis    wasting light    the black dahlia murder    zach galifianakis    neck sprain    oliva    subsonica    petrás jános    grinderman    laár andrás    lenny kravitz    lóci    elvis jackson    the girl with the dragon tattoo  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!