hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. szeptember 14. szerda   17:10
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Paco De Lucia Flamenco show
2005. szeptember 19. 20 óra SYMA rendezvénycsarnok

  A flamenco gitár legnagyobb jelenkori mestere, a legendás Paco De Lucia lép fel együttesével 2005. szeptember 19-én Budapesten. Hosszú évek után, hiszen 1998 óta nem készített albumot, 2004-ben rögzítette legutóbbi lemezét Cositas Buenas címmel. A lemezt a zenekritikusok mindenidők egyik legjobb flamenco albumának találták.
  
  Paco De Lucia ritkán utazik turnéra, flamenco műsorral pedig még sosem járt nálunk, ezért fantasztikus esemény az idei koncertje. Az esten játssza legnagyobb slágereit és bemutatja legutóbbi, 2004-es albumát, a Cositas Buenast.
  
  Paco de Lucía új albuma a Cositas Buenas: Ez egy önmagában is rendkívül teljes és letisztult album, amely mindenek felett, hű maradt a Flamencohoz. A lemezen 8 teljesen új felvétel található, amelyek újak stílusához. Három Bulerías veti meg az alapot: Patio Custodio, Volar és Que Venga el Alba. Ebben az utóbbi dalban Paco visszamegy az időben, hogy kiszabadítsa belső energiáit. Az Antonia, a Soleá-stílusú Bulería a lánya tiszteletének szól, s amelyben Paco is énekel. A lemezen három stílust is ötvöz: néhány tangót a Cositas Buenas-ban, amely a dallam értékét hivatott szolgálni; két Rumbát, El Dengue és Casa Bernardo címmel (barátjának, Alejandro Sanznak közreműködésével), és néhány Tientos-t, az El Tesorillo-ban, amelyeket Diego el Cigala vokálja fog egybe. A La Tana, a Montse Cortés és az El Potito hangjai még magasabb szintekre emelik ezt a mesterművet..
  
  2005. szeptember 19-én az alábbi együttes érkezik hozzánk: Paco De Lucia (Francisco Sanchez Gomez) gitár
  El Pirana (Israel Suarez) ütősök
  Nino Josele (Juan Jose Heredia) gitár
  Alain Perez (Alain Perez Rodriguez) basszus
  La Tana (Victoria Santiago Borja) ének
  Montse Cortes (Montse Cortes Fernandez) ének
  Antonio Serrano (Antonio Serrano De Almas) harmonika Duquende (Juan Rafael Cortes Santiago) ének
  
  A zenekar tagjai külön-külön is a flamenco legismertebb előadói közül valók, szólistaként és Paco zenekarának tagjaiként is komoly sikereket tudhatnak maguk mögött. Paco igényességének legfőbb jellemzője, hogy csupa nagyságot illetve tehetséget gyűjt maga köré. A koncert a flamenco legszebb oldalát mutatja be, felidézi a legnagyobb filmélményeket, mint a Vérnászt vagy a Carment.
  
  A művész: Paco De Lucia 1947-ben született, Francisco Sánchez Gómez néven és művésznevét anyja, Lucia Gómez tiszteletére vette fel. Paco a legfiatalabb az öt testvér közül. Apja Antonio és Ramon bátyja adták neki az első gitárórákat, amikor Paco még csak öt éves volt. Tanítói között említhetünk olyan gitárosokat, mint Nino Ricardo, Miguel Borrull, Mario Escudero és Sabicas, fontos azonban kiemelni, hogy mind közül a legkiemelkedőbb közülük apja, Antonio Sanchez volt. 1958-ban Paco kimarad az iskolából, hogy teljesen a gitározásnak szentelhesse életét. Első nyilvános fellépése a Radio Alegricasban volt Pepe bátjya énekkíséretében. 1959-ben Paco külön díjat kapott a Festival Concurso Internacional Flamenco de Jerez de la Frontera rendezvényen. Bátyjával, Pepével duettet énekelnek a Los Chiquitos de Algericas-ban és különdíjat kapnak Jerezben 1962-ben. Paco családja Madridba költözött, ahol belépett a José Greco´s Company csapatába, akikkel először utazott külföldi szereplésre mint gitáros, 1963-ban. New Yorkban kapcsolatba került Sabicasszal és Mario Escuderoval. Azonban Paco De Luciát továbbra is a Nino Ricardo gitáros iskola tagjaként tartották számon.
  
  1965-ben Garcia Lorca népszerű verseiből két albumot készített Ricardo Modregoval, és három lemezfelvételt bátyjával Ramon de Algeciras-szal. Apja létrehozott egy flamenco klubot a Los Gabrieles pincéjében, ahol Paco de Lucia az akkori idő legkiemelkedőbb flamenco énekeseit hallgathatta. Énekel a Fernandez Diaz Fosforito Seleccion Antológica del Cante Flamenco lemezén, de szerepel Lebrijano lemezén is, és közreműködik a jazz szaxofonos Pedro Iturralde lemezfelvételein is. 1967-ben előadó körútra indutl a Festival Flamenco Gitanoval, azon évben, amikor első szóló felvétele készült, La fabulosa guitarra de Paco de Lucia címen, melyben érezhető Nino Ricardo, Sabicas és Mario Escudero hatása is. 1968-ban a Torres Bermejasban találkozott Camaron de la Islaval, akivel több, mint tíz lemezt készítettek..

  22 évesen, 1969-ben rögzítette Fantasia Flamenca lemezét, amely bizonyos módon már meghatározza stílusát. Nagyszerű időszak kezdődött Paco de Lucia számára, amelynek csúcspontjai a hetvenes évek hatalmas gitárszóló koncertjei, amelyet a Palau de La Musicaban, Barcelonában tartottak (1970), és a koncert, amelyet a Teatro Realban, Madridban rendeztek meg (1975), amelyről lemezfelvétel is készült. 1973-ban elkészíti a Fuente y Caudal lemezt, amelyen megtalálható a híres sláger az „Entre dos Aguas”
  
  1977-ben olyan gitárosokkal került kapcsolatba, mint Al Di Meola, John McLaughlin és Larry Corryell. Kapcsolatba kerülése a dzsesszel az addigi dallamokban és harmóniákban való keresési időszakát eredményezi, anélkül, hogy elszakadna a tiszta flamenco stílustól.
  
  1978-ban Tisztelgés Falla emlékének címmel lemezfelvételt készít a Jorge Pardo és Rubem Dantas alapította Dolores csapat kíséretében. 1981-ban rögzítik John McLaughlinnal és Al Di Meolával a világsikert arató Friday Night in San Francisco. A dzsesszes, flamencós, a gitározás legmagasabb virtuózitását bemutató felvétel lemezeladási statisztikákat döntött meg, évekeig vezette a slágerlistákat, nem csak dzsessz, de slágeradók is évtizedek óta játsszák a három gitárfenomén felvételeit.
  
  1981-ben alapította meg a sextettjét, ahol Jorge Pardo fuvolán, Carles Benavent basszusgitáron, Rubem Dantas ütőshangszereken, Ramon de Algeciras gitáron játszik és Pepe de Lucia énekel. A Paco de Lucia Sextet számos koncertet adott szerte a világon, 1984-ben élő lemezfelvételt készítettek, melynek címe Live One Summer Night (Egy élő nyári éjszaka).
  
  Paco 1982-től dolgozik Chick Coreaval, amely a két zenész gyümölcsöző együttműködését jelenti. 1986-ban Paco de Lucia pályafutásának egy olyan szakaszába érkezik, amely bizonyos módon lezárja a kört, amely a Tisztelgés Falla emlékének című felvétellel indult, és visszatér a szóló gitáron előadott számokhoz. A sextett nem is kerül újra a színpadra egészen 1991-ig, amikor már Manuel Soler flamenco táncos és ütőhangszeres is csatlakozik hozzájuk.
  
  1986-ban Paco de Lucia létrehozott egy triót J.M. Bandera-val és J. M. Canizares-szel, mely 1990-ig maradt fenn. A Siroco című lemez kiadásával (1978) Paco egyedülálló produktumot nyújt, amelyben esztétikai ideáljainak csúcsát jeleníti meg. 1990-ben kiadja a Ziryabot, a sextett és Chick Corea közreműködésével. 1991-ben az Orquesta de Cadaques Concierto de Aranjuez együttessel készít lemezfelvételt, ahol J. Rodrigo szerző is jelen volt az előadásokon és megjegyezte hogy: senki nem játszott még ilyen szenvedéllyel és intenzitással a művemet. 1993-ban Paco elkészíti második élő lemezfelvételét sextettjével, amelynek címe Live in America.
  
  1996-ban, 13 évvel első találkozásuk után, újra összejönnek Al di Meola-val és John McLaughlinnal és elkészítenek egy albumot: Ennek címe The Guitar Trio, amelyet egy világkörüli körút követ. Két évvel később Paco de Lucia elkészítette az anyja tiszteletére írt lemezt: Luzia címmel, majd világkörüli előadó turnéra indult a részben megújult Septettel: Duquende játszott Pepe de Lucia helyett, és José María Banderas helyettesítette Cańizares és Joaquín Grilo játszott Manuel Soler helyett. 1998 után kevés turné és hosszas hallgatás kövezkezett, majd a lsgendás Cositas Buenas.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 code    begotten silence    posthum    chris columbus    toxic holocaust    salt    hollenthon    james franco    nullus sum    klone    rezet    confronto    novarock    nightquest    noah & the whale    kalan mikla    jack of heart    mitsoura    intim torna illegál     született feleségek    björk    devilfire    tudósok    more than a thousand    the melvins  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!