hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2005. szeptember 11. vasárnap   10:14
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Gyökerek 2005 - finn, magyar és romániai képzőművészek kiállítása a budapesti Volksbank Galériában
2005. szeptember 13-tól október 24-ig, Volksbank Galéria (XII. Istenhegyi út 40/A)

  A Magyarországi Volksbank Rt. megtisztelő feladatának tartja, hogy az európai kultúrában meghatározónak számító mecénási szerepet is felvállalja. Úgy vélik, hogy ezzel az ügyfélkörünknek a bankba fektetett bizalmát is erősítik.
  
  Ez az elv vezette őket akkor, amikor országos hálózatunkban három évvel ezelőtt elindítoták kiállítás-sorozatunkat. A kiállításoknak helyt adó fiókok így válhattak a kultúra, elsősorban a képzőművészet értékeinek terjesztőivé. Hitvallásuk, hogy rendszeresen teret biztosítsanak kortárs képzőművészeknek, akik kvalitásukkal, művészi hitvallásukkal, életútjukkal kapcsolatot jelentenek Magyarország és Európa között.
  
  Mindezek miatt külön örömünkre szolgál, hogy a 2005. szeptember 13-án 17,00 órakor megnyíló (XII., Istenhegyi út 40/A.), a Finn Nagykövetség szervezésében létrejött Gyökerek című kiállításnak teret adjanak. A finn, magyar és romániai művészek alkotásai a nívós művészet egyetemes nyelvén íródva a különböző országokban élő, más-más életutat bejárt alkotók közös európai gyökereit, azonos kulturális örökségét jelzik. Minden ilyen alkotóközösség létrejötte hozzájárul egymás országainak jobb megismeréséhez, s nemcsak a művészek, de a művészetszerető közönség is gazdagodik általuk. A kiállításnak helyszínt adó Istenhegyi úti Volksbank Galériában és a bank más fiókjaiban is a jövőben további magas színvonalú, egyetemes értékeket képviselő műalkotásokat láthat a hozzájuk betérő ügyfél és művészetet szerető érdeklődő.
  
  A Finn Festőművészek Szövetsége a Balatoni Nemzetközi Művészeti Egyesülettel és magyar művészekkel együtt 2001 óta szervez művészeti szimpóziumokat. A szimpóziumokon a művészettörténet és a társadalmak történelmi helyzetének fényében vizsgálják a művészi alkotómunka kiindulópontjait. A szimpóziumok programján minden évben szerepelt szinte minden képzőművészeti ág a rajztól a performanszig és videóinstallációkig, a finn és magyar képzőművészetről szóló előadások, beszélgetések, műteremlátogatások, valamint számos kiállítás Magyarországon és Finnországban is. A projekt célja, hogy elősegítse Finnország, Magyarország, és most már Románia művészeinek hálózatba szerveződését, egymás országainak, művészetének jobb megismerését, valamint, hogy a kultúrák találkozása által gazdagítsa a művészeti alkotómunkát.
  
  A budapesti Volksbank Galériában 2005 szeptember 13-án 17 órakor nyíló Gyökerek kiállításon a felsőörsi Villa Törökben júliusban rendezett szimpózium finn művészei közül Tuija Lampinen (Riihimäki), Päivi Maunu (Turku), Teemu Mäki (Helsinki), Heli Penttinen (Pusula), Veikko Saarivaara (Helsinki), Timo Soppela (Helsinki), Mirimari Väyrynen (Helsinki) valamint Maria Wolfram (Helsinki) munkái láthatók. A Finn Festőművészek Szövetsége részéről a szimpóziumon és a kiállításon a szövetség elnöke, Juha Okko festőművész és Eeva Kilpinen projekttitkár vesz részt.
  
  A magyar és romániai művészek közül a kiállításon Albert Levente, Bánki Ákos, Zsenia Bozukova, Daczó Enikő, Györgydeák György, Jovián György, Kelemen Marcel, Nemere Réka, Péter Alpár, Romvári Márton, Sípos Sarolta, Varga Leon Gábor, Vargha Mihály és Vári Ágnes munkái szerepelnek.
  
  A szimpózium célja, hogy kiszakítson művészeket a hétköznapokból, hétköznapi rutinjaikból, kötelezettségeikből és napirendjükből. Az együtt, pontosabban egymás mellett dolgozás alkotja szimpóziumaink magját, bár sokak számára ez kezdetben nehéz, néhányunknak elejétől kezdve természetes és szükséges. A művészi tevékenység kirakatba állítása a művészi munka része, de általában csak a végtermékre vonatkozott. A szimpóziumon magad kerülsz kérdések és kíváncsi pillantások kereszttüzébe, mások jelenlétének közelségébe.
  
  Néha, ha a munka olyan fázisba ér és az alkotónak ihlete van, érkezik egy kérdés vagy észrevétel, vagy csak egy mondat és válasz, talán párbeszéd, amely felfedi a néző és az alkotó számára az alkotó motívumait, szokásait, rutinjait és tartalmait. Lényeges momentum, hogy szinte senki sem úgy dolgozik, „mint máskor”. Fontos, hogy a saját műtermen kívül, a megszokott anyagok nélkül kell tudni alkotni. A szimpóziumon a többség rögtönöz. Sokan olyan anyagot, anyagokat használnak, melyekhez máskor nem gyakran nyúlnak. Sokan próbálnak ki új témákat, anyagokat, munkamódszereket. A szimpózium lehetővé teszi a változást és megújulásra kényszerít.
  
  A közös alkotás, a közösségi szellem legyőzi az időnként jelentkező nyelvi és kulturális akadályokat. A képzőművészet egy olyan nyelv, amely számunkra, résztvevők számára közös, mindannyian értjük. A szimpózium másik résztvevője barát, kolléga: egy téren és időn osztozunk vele, nem versenytárs vagy érzéketlen kritikus.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. július 13.
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
2024. július 14.
A Thievery Corporation újra Budapesten
2024. június 11. - 2024. július 15.
Rockmaraton 2024
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Duna-menti országok fiatal zenészei fognak össze az egységért:
Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját
A Centrál Színház nyárra ismét Szigligetre költözik
KutyaGOló - premier Kollár-Klemencz László és Háy János közös produkciója
Lengyel és magyar művészek koncertje a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon a Belvárosi Főplébánia-templomban
Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán
Megnyitja kapuit a titokzatos kert - A Magyar Képzőművészeti Egyetem programjai a Múzeumok Éjszakáján
Reflexiók, világhírű szólisták, 30 ország művészei a Fesztivál Akadémia Budapesten
 kiemelt 
Queensrÿche Budapesten: a debütáló EP-t és a Warning lemezt is eljátsszák a 2025-ös koncerten!
  
2025 elején Budapestre is befut a Queensrÿche The Origins nevű turnéja, ami idén tavasszal indult

The Amity Affliction: klasszis lemezével tér vissza az ausztrál metalcore csapat
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Rockmaraton 2024
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 az élet fája    endiryah    alex chilton    simai kristóf    odett és a go girlz    fesztivál    waking the cadaver    iron man 2    lock up    leaves eyes    rezet    szupercsapat    krinolin    sunnata    kevin bacon    firewind    like a storm    juliette lewis    peta    celtachor    maxxwel    unsent letters    primordial            lowbau  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!