hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
interjú [külföldi hangok]  2005. augusztus 29. hétfő   17:26
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
„Megfagyva az időben” – beszélgetés John Tardy-val, az Obituary énekesével
2005. augusztus 10., Sziget Fesztivál 2005

  A nemrég újjáalakult floridai death metal legenda, az Obituary az idei Sziget fesztivál első napján tiszteletét tette Magyarországon. A Hammerworld színpadon fellépő banda számomra a Sziget legjobb koncertjét adta. Előtte még sikerült beszélgetnem a banda frontemberével, a lemezen és koncerteken brutális hörgéseket produkáló John Tardy-val. A légkondicionált konténerben, kényelmes körülmények között lezajlott beszélgetés alatt egy kedves, szimpatikus emberrel ismerkedhettem meg.
  
  Hello! Örülök, hogy Magyarországon vagytok és beszélhetek veled!

  Én is.
  
  Hogy tetszik a Sziget fesztivál?
  Nagyon király! Rengeteg színpad van itt, amin nagyon sok banda játszik különböző zenei stílusokban. Nagyon különleges dolog Magyarországon koncertet adni! Nagyon vártuk ezt a fellépést!
  
  Örömmel hallom! Volt időtök egy kis városnézésre Budapesten?
  Igen. Tegnap szabadnapunk volt és sétáltunk egy kicsit a városban. Éjjel körülnéztünk még pár bárban, klubban és hasonló helyeken. Nagyon jól éreztünk magunkat!
  
  Augusztus elején Wacken-ben adtatok koncertet! Hogy sikerült az a buli?
  Nagyon jól! De az esős időnek köszönhetően sártenger alakult ki a helyszínen. Nagyon sok más jó banda is játszott ott, így különösen jól éreztük magunkat.
  
  Ok. Szeretnék pár kérdést feltenni az újjáalakulással kapcsolatban! Össze tudnád foglalni röviden azokat az eseményeket, amik az Obituary újjáalakulásához vezettek?
  Ez csak idő kérdése volt. Mi sohasem egy olyan banda voltunk, aki minden évben új lemezt ad ki. Szóval nem volt szokatlan tőlünk az, hogy 2-3 évre eltűnjünk. A Back From The Dead című albumra is 3 évet kellet várni a World Demise után. 6-7 év szünet viszont már gondolkodóba ejti az embereket, hogy történt-e valami a zenekarral. Valójában sohasem oszlottunk fel igazán, csak más dolgokkal voltunk elfoglalva. A visszatérést Andrew W. K. kérése indította el. Andrew egy nagy Obituary rajongó, és éppen Floridában, az Ozzfesten adtak egy koncertet. Ott kért meg minket, hogy játsszunk el néhány Obituary számot. Így eljátszottunk 3 számot azon az estén. Ezután már többen kérték, hogy adjunk pár koncertet. Csináltunk is 1-2 bulit Floridában, az egyiket New Jersey-ben, ha jól emlékszem. A koncertekre való felkészülés, az együtt zenélés, jammelés pedig újra összehozott minket.
  
  Mit csináltál a hosszú szünetben?
  Számítógépekkel dolgoztam. Egy barátomnak van egy számítástechnikai cége, ahol hardware-rel, kábelezéssel és hálózatok kiépítésével foglalkoztam. Elég távol kerültem a zenéléstől.
  
  Egyáltalán nem is énekeltél abban az időben?
  Soha. Néha összejöttünk a garázsban a srácokkal, de ettől eltekintve nem.
  
  De azért tartottátok a kapcsolatot a banda többi tagjával?
  Persze. A testvéremmel (Donald Tardy dobos) együtt lakunk, és minden felszerelés a házunkban van. Így átjöttek a srácok és jammeltünk is időnként. Tehát beszéltünk egymással, sokszor együtt lógtunk, de soha sem éreztük szükségét annak, hogy újra komolyan együtt zenéljünk.
  
  Milyen érzés újra színpadon lenni ilyen hosszú idő után?
  Csodálatos érzés! Különleges volt most ezeken a nagy nyári fesztiválokon játszani. Voltunk a Fury fesztiválon, a Gods Of Metal fesztiválon olyan bandákkal, mint a Slayer, a Motörhead vagy az Iron Maiden. Ez teljesen más, mint amikor egyedül mész turnézni, és egy elég kis közönség előtt zenélsz. Itt nagyon sok ember előtt játszol, nem csak 40-50 ember álldogál a színpad előtt. Szóval király volt!
  
  Nehéz újra énekelni a hosszú kihagyás után? Ez az extrém énekstílus nem teszi tönkre a hangodat?
  Szerencsére a hangom nagyon jó állapotban van. Igazából nem játszottunk 3-4 koncertnél többet egyhuzamban, így még nem voltam nagy terhelésnek kitéve. Szeptembertől viszont kezdődik az amerikai turné, az már megterhelőbb lesz. Az eddigi koncertek alapján a hangom jó formában van. Amikor újra elkezdtem énekelni, gyakorlásra is bőven szántam időt. Nem lehet csak úgy belevágni a közepébe, folyamatosan kell újra belelendülni az éneklésbe. Végigvettem a régi számokat, először finomabban, a könnyebbekkel kezdve, nehogy tönkre tegyem a hangomat.
  
  Soha nem jelentetted meg a dalszövegeidet. Miért?
  Nem tudom, hogy miért. Na jó, valójában tudom, hogy miért. Az első albumra nem írtam dalszövegeket, nem is volt igazi, összefüggő és értelmes dalszöveg a lemezen. Igazából nem is próbáltam meg leülni és leírni egy dalszöveget. Furcsa volt nekem, talán, mert soha nem csináltam előtte. A következő lemezen, a Cause Of Death-en már nekiültem dalszövegeket írni, de még ott is vannak olyan számrészletek, ahol nincs igazi dalszöveg. Azóta viszont már a szövegek javarészét leírom, így nem tudom, hogy manapság miért nem jelentetjük meg a szövegkönyvet. Igazából számomra a mondanivalónál sokkal fontosabb az ének hangzása, hogy milyen érzéseket kelt, hangulatot támaszt, miközben hallgatod.

  Úgy használod a hangodat, mint egy hangszert!
  Igen, mondhatjuk. Igazából nincs semmi eget rengető mondanivalója a szövegeimnek, sok személyes gondolatom fogalmazódik meg bennük a velem történt és egyéb dolgokkal kapcsolatban.
  
  Ok. Az újjáalakulásra visszatérve: remélem, hogy ez nem csak egy lemezre vagy turnéra szól!
  Már írtunk is pár új számot. Jövőre ki szeretnénk adni egy új lemezt. Szeptembertől az USA-ban turnézunk, továbbá Európába is visszajövünk jövő januárban egy saját turnéra a most megjelent albummal. Szóval ezek a terveink a közeljövőre nézve. A kreativitással nincs gond, folyamatosan írjuk az új számokat.
  
  Még ég bennetek a tűz, az elhivatottság, a bizonyítási vágy?
  Igen! Nagyon jól érezzük magunkat újra együtt és a közönség reakciója is óriási! A weboldalunkra írt visszajelzések is bizalommal töltenek el. A rajongók kitartása nagy erőt ad nekünk! Ha nem tartod a kapcsolatot az emberekkel, nem hallod vissza magadról a jó dolgokat. Egyébként jó érzéssel tölti el az embert, hogy a munkába fektetett rengeteg energia a végén teljesen megtérül. Többek között ez az, ami életben tart minket.
  
  Az új lemezetek nemrég jelent meg. Szerintem nagyszerűen sikerült. Az album címe teljesen visszatükrözi a rajta található zenét. Mintha megfagytatok volna az időben, a zene olyan, mintha ki sem hagytatok volna 7 évet!
  Kösz! Nagyon fontos nekünk, hogy hogyan vélekednek a rajongók az új lemezről. Nekünk is tetszik az új anyag, mi is szívesen hallgatjuk. Miután már jó pár dalt rögzítettünk, és meghallgattuk őket, arra gondoltunk, hogy az új lemezt szimplán Obituary-nak fogjuk elnevezni. Mert nem volt igazán olyan dalcím, amit az album címének is adtunk volna. Például ott van a Slow Death, ez nem jó, mert már volt egy Slowly We Rot című lemezünk. A Stand Alone fura lenne albumcímnek, a Lockjaw nem hangzik jól és így tovább. Mikor Andreas Marschall-al dolgoztunk a lemez borítójának képi világán, már voltak előzetes elképzeléseink ezt illetően. Ő alapul vette az ötleteinket és kidolgozta ezt a megfagyott tájat a csontvázzal a borítóra. Az On The Floor című szám hallgatása közben pedig elhangzott tőle a Frozen In Time cím (megfagyva az időben), és ez egyből mindenkinek annyira megtetszett, hogy így neveztük el az albumot.
  
  Meglepő, hogy a lemezt kezdő Redneck Stomp egy instrumentális nóta!
  Igen. Ez egyike volt az új albumra legelőször megírt nótáinknak. Talán ez született meg elsőnek, vagy az Insane című dal. Amikor a többiek játszották ezt a számot, mindig csak ültem a garázsban és arra gondoltam, hogy ebben a számban nem fogok énekelni. Egyszerűen ebben a dalban nincs szükség énekre. A többiek ebbe minden gond nélkül beleegyeztek, de miután végleges formát öltött a szám, mindenki őrültnek tartott minket, hogy egy instrumentális nótával kezdjük a lemezt. Még Scott Burns producer is azt mondta, hogy Hé fiúk, ezt egyszerűen nem tehetitek meg!. Ennek ellenére mi ragaszkodtunk az elképzeléseinkhez.
  
  Szerintem nagyon jó szám lett!
  Végül nagyon jól sült el a dolog. Ez az egyike azoknak a dolgoknak, amitől Obituary-nak nevezhetjük az Obituary-t. Ha úgy érzem, hogy egy dalban nincs szükség énekre, egyszerűen nem fogok benne énekelni. Csak azért nem fogunk sablonos dalszerkezeteket felépíteni, mert az a megszokott dolog manapság. Némely új számunkban vannak kórusok, némelyikben nincsenek. Valamelyik tartalmazza a szövegében a dal címét, valamelyik pedig nem. Például a Stand Alone című szerzeményben egyszer sem éneklem el a dal címét. Sok srác, főként a fiatalabbak úgy ülnek le megírni egy számot, hogy a verzéket kórus kövesse, egy meghatározott minta szerint csinálják az egészet. Mi másként dolgozunk. A mi számaink is összeszedettek, például az előbb említett Stand Alone egy nagyon összerakott darab. Valójában azt tesszük, amit a dal diktál. Engedjük, hadd folyjon a zene a maga útján. Ha úgy érezzük, hogy kórus kell bele, akkor teszünk bele egyet. Például a Slow Death egy nagyon furcsa szám, az elég durva, vad szerzemény ez, amely az éneklős rész után szinte hihetetlen módon belassul. Ezt a dalt sok ember szereti, valószínűleg a koncerten is fogjuk játszani.
  
  Az új lemezetek is a Roadrunner Records kiadónál jött ki. Elégedettek vagytok a munkájukkal?
  Az előző lemezünk is náluk jött ki. Ezzel az albummal teljesítettük a szerződésben foglalt kötelezettségeinket, úgyhogy elvileg válthatnánk is. De eddig nem sok ajánlatot kaptunk máshonnan. Hogy hogyan fognak alakulni a dolgok, az majd később derül ki. Európában tényleg sok mindent tettek értünk. Sohasem voltak seggfejek velünk, még a legnehezebb időkben sem. Szóval egy dolog biztos, most elégedettek vagyunk velük.
  
  Szeretnék feltenni egy pár személyes kérdést! Mik a hobbijaid? Mit csinálsz a szabadidődben?
  Ha van pár szabad órám, motorozni szoktam. Van egy hajóm is, ki szoktam vele menni az óceánra párszor. A motorommal sokat szoktam bíbelődni, a szabadidőm javarészét ki is töltik ezek a dolgok.
  
  Van most állandó munkád a zenélés mellett?
  Nem. Most mindnyájunknál az Obituary van előtérben. Túl sok lenne most egyszerre több dolgot csinálni. Jelenleg csak az Obituary-ra koncentrálunk, most erre fordítjuk minden időnket.
  
  Milyen zenéket hallgatsz otthon?
  Mindenféle zenét meghallgatok.
  
  Például a country zenét?
  Igen. Nagyon szeretem a southern rock-ot. Különösen szeretem Lynyrd Skynyrd-ot, Lucky Peterson-t és Willie Nelson-t.
  
  Új dolgokat hallgatsz? Death metal-t?
  Egyáltalán nem vagyok képben az új death metal bandákkal kapcsolatban. Inkább régebbi lemezeket szoktam elővenni. A Hellhammer, a Celtic Frost, a Possessed, a Death és a Slayer nagy kedvenceim. Szóval megrekedtem a régi stílusú zenében. Mostanában több új zenének vagyok kitéve, de ez még mindig nem túl sok.
  
  Soha nem gondoltatok arra, hogy gyorsabb dalokat írjatok, megváltoztassátok a dalírási metódusotokat? Soha nem próbáltatok meg eltérni a klasszikus Obituary stílustól?
  Soha nem ülünk le egymással megbeszélni, hogy akkor most egy lassú dalt kéne írnunk. Soha nem görcsölünk, nem tervezünk meg előre semmit. Csak elkezdünk zenélni, és magától alakul a dal formája. Persze, ha már kialakult a szám kerete, utána összerakjuk, hogy egy kerek egészet alkosson. Ha leülsz és elkezdesz agyalni azon, hogy ez és ez a banda hogyan tudott ennyi lemezt eladni és hogyan lehetne a hangzásukat, a stílusukat lekoppintani, akkor nagyon rossz úton jársz. Amit így alkotsz, az már nem a te zenéd többé, hanem mások terméke. Csak tedd, amit az érzéseid diktálnak, lazíts és hagyd, hogy a kreativitásod a felszínre törjön. Nálunk ez tökéletesen így működött eddig.
  
  Akarsz valamit üzenni a magyar rajongóknak?
  Nagyon sok idő eltelt, mióta itt jártunk. Ezért is nagyon vártuk ezt a koncertet. Sok számot fogunk játszani az új albumról, amik nagyon jól szólnak élőben, erről biztosíthatlak. Mindegyik lemezünkről fogunk játszani pár számot és remélem, hogy sok ember lesz ránk kíváncsi, és nagyon jól fogják érezni magukat.
  
  Mik a terveitek a jövőre nézve? Egy európai turné?
  Igen. Januárban vissza fogunk jönni Európába, hogy egy rendes turnét csináljunk az új lemeznek. Most fesztivál szezon van, és sok banda koncertezik az évnek ebben a szakaszában. Mi egy olyan banda vagyunk, amely nem fog nyáron turnét csinálni. A sok fesztivál miatt egy klub buliban nem lenne sok ember. Szóval még részt veszünk pár fesztiválon, szeptemberben egy amerikai turnét csinálunk, majd januárban Európába jövünk. Összeszedünk pár jó bandát, akik a partnereink lesznek a turné során.
  
  Remélem, hogy Magyarországra is jönni fogtok!
  Én is! Szerintem is vissza kéne jönnünk! Nagy esély van rá, hogy visszajöjjünk.
  
  Ez jó hír! Kösz az interjút! Örültem a beszélgetésnek!
  Én is. Hello!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Obituary

Record Express

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 javier bardem    red sparowes    alain johannes    flotsam    tintás barnes    wagner    tom cruis    jake e. lee    belga    buttercup    the panic broadcast    snow patrol    voltfolió    malevolent creation    absu    garbage    big miracle    vicky sunday    tristania    boros lajos    children of bodom    mz/x    bono    brendan fraser    bws   

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!