hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [program]  2005. augusztus 29. hétfő   14:52
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
A Trafó Kortárs Művészetek Háza szeptemberi programja
Trafó, Budapest, IX. Liliom u. 41

  Szeptember 10. (Szo) 14h
  Beszélgetés new york-i alkotókkal az amerikai színházról

  
  Résztvevők: Ruth Margraff (drámaíró), Nikos Brisco (zeneszerző) és társulatuk, a Café Antarsia Ensemble (zenei színház)
  
  A beszélgetés célja: találkozás és eszmecsere magyar színházcsinálókkal.
  Dinamó (1094 Budapest, Tűzoltó u. 22.)
  
  A szervezők szeretettel várnak minden rendezőt, színészt, dramaturgot, zeneszerzőt, énekest/zenészt, drámaírót, aki szívesen osztaná meg velük nézeteit, elképzeléseit arról, hogyan, milyen technikákkal lehetne a születő darabokat eredetibbé, egyedibbé és ötletgazdagabbá tenni.
  Ruth Margraff, Café Antarsia Ensemble Ruth Margraffot (Proscenium Delirious) az amerikai zene/színház és az új opera mozgalom egyik vezéregyéniségeként ismerik el. New York és Amerika-szerte számos színház és fesztivál adott helyet munkáinak, pl. Kitchen, NYTW, Guggenheim Museum, Apollo Theater, stb. Ruth Margraff, Nikos Brisco és társulatuk a drámaírás, az előadásmód és a zeneszerzés új tendenciáiról fognak beszélni, melyek jelenleg meghatározzák a new york-i színházi szcénát.
  
  Budapesten 2005. szeptember 8-án az A38-on mutatkoznak be.
  
  Szeptember 15. (Cs) 19h
  Reading in Absence / kiállításmegnyitó. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület nemzetközi csoportos kiállítása

  helyszín: Trafó Galéria
  
  Szeptember 15-21. (Cs-K) 20h
  Tasnádi István:Phaidra
/színház/ Magyarországi bemutató!
  
  A Krétakör Színház előadása. A Trafó - Kortárs Művészetek Háza, a Salzburgi Ünnepi Játékok 2005 (Young Directors´ Project), a berlini Busche und Mans és a Sophiensaele (a Haupstadtkulturfonds támogatásával), valamint a Schauspiel Stuttgart koprodukciójában
  jegyár: 2000Ft
  Trafó bérlet
  
  Athén az európai kultúra bölcsője, Thészeusz a demokrácia megteremtője. Hőstetteitől már ifjúkorában hangos volt az egész görög világ. Most azonban tehetetlenül fekszik három éve, s bár névleg még ő uralkodik, valójában felesége, a barbárföldről idehozott Phaidra kormányoz. Őt legendás szépsége még ötvenedik éve felé közeledve sem hagyta cserben, mégis végtelenül magányos itt idegenben, s férjének szült torz édes fia, Minitaurosz, csak fokozza elhagyatottságát. Egyedül a folyton apja betegágya mellett időző mostohafiában, Hippolytoszban véli felfedezni a lelki rokonságot...
  
  Színházi videójáték a magányról némi törvényszerűséggel és sok-sok véletlennel.
  
  ”Ez a munka számomra kísérlet arra, hogy tíz év után, mely alatt eljutottam az akció-színház és a realista színház határához, újragondoljam mindazt, amin eddig dolgoztam. Szeretném szétszedni a színházat, amit megismertem, és megpróbálom újra összerakni. Mint a gyerek, akit sohasem az adott tárgy érdekel, mindig csak a belseje. Eddigi munkám során azt kutattam, hogy hat a színházi előadás a nézőkre. Úgy rendeztem mindig, hogy a különböző nézők helyébe képzelve magam próbáltam értelmezni a látottakat. Ez az előadás a nézők, s a színház viszonyáról is szól.
  Nincs cél, csak szándék van. Múlni nem akaró szándék, hogy leképezzük a jelent, hogy ábrázoljuk az ábrázolhatatlant
.”
  (Schilling Árpád)
  
  Rendező: Schilling Árpád
  Phaidra - Udvaros Dorottya
  Hippolytos - Christoph Gawenda
  Theseus - Ionel Pantea
  Minitauros - Bánki Gergely
  Sauros - Ferdinand Dörfler
  Pap/Priest - Tilo Werner
  Asszonyok kara/Women´s Chorus - Suse Lichtenberger, Kristin Muthwill, Verena Specht- Ronique
  
  Wilhelm Droste fordítása alapján a német szövegváltozatot Wolfgang Wiens készítette
  
  Dramaturg: Merényi Anna
  Zene: Mákos Albert
  Koreográfus: Frenák Pál
  Díszlet: Ágh Márton
  Fény: Bányai Tamás
  Jelmez: Benedek Mari
  Maszk: Nagy Fruzsina
  Asszisztens: Tüű Zsófia
  Produkciós vezető: Gáspár Máté
  
  Szeptember 23-25. (P-V) 20h
  Frenák Pál Társulat: Fiúk... (Les Hommes cachés)
/tánc
  jegyár: 1500Ft
  Trafó bérlet
  
  Három kötél az ég felé.
  Három férfi és még egy: az egység.
  Frenák Pál nagysikerű koreográfiája újra a Trafóban!
  Vajon miért beszélünk ritkán úgy a férfi test esztétikájáról, ahogyan a nőiéről? Frenák Pál ebben az éteri, légies koreográfiájában megkísérli kinyitni a ketrec ajtaját és szabadon engedni a tudatalatti vadállatait. Az előadás egy történet arról, hogyan feszül egymásnak a racionális és az ösztönlény egyetlen testen belül - felvetve egyúttal a kérdést: hol a helyünk nekünk, rejtőzködő férfiaknak? Az előadás ezen az élményen túlmutatva mélyrepülés a tudattalanban, kutatás az ösztönökben, amelyekből személyiségünk táplálkozik. A Fiúk magában hordozza készítőjének az emberi lélek működéséről felhalmozott intuitív tudásanyagát. Közvetlen kapcsolatban van a tudattalan mélyrétegeivel, de egyszerre fogható fel társadalmi látleletként is.
  Három egyéniség a levegőben - egyetlen személy három testben. A magányos férfi szólója, aki meglátogatja személyisége különböző, láthatatlan tartományait, miközben a három lebegő alak visszavezeti őt a zaklató valóságba. A színpadkép egyszerűsége szinte fájdalmat okoz a szemnek: három kötél, mely a föld és az ég között feszül. A tejszerű felület, amiben járunk: a lehetetlenség ösvénye. A fény: erősíti a két térrész különállását. A zenei kompozíció: folyamatosan változó experimentális zene finom énekhanggal - áthatol rajtunk. És a semmiben elmerülő játékosok : táncosok és akrobaták, akik az ismeretlen élményéhez juttatnak a kinyíló térben.
  
  Koreográfia: Franák Pál
  Zene: Fabrice Planquette
  Előadják: André Sueiro Barbosa, Nelson Reguera Perez, Miguel Ortega, Gergely Attila
  Jelmez: Lisa Kostur

  Szeptember 27. (K) 20h
  Párbeszéd
- ezúttal egyetlen estén A Svédületes! svéd-magyar randevúk keretében, Nádas Péter és Richard Swartz részvételével
  Moderátor: Csordás Gábor
  jegyár: 1000Ft
  Trafó Bérlet
  
  Történt egyszer, hogy két, egymást már 15 éve ismerő barát, egy magyar író és egy svéd újságíró, közíró, azaz Nádas Péter és Richard Swartz négy napon át úgy beszélgetett egymással, hogy eszmecseréjüket magnóra vették, abból pedig rendkívül izgalmas kötet született Párbeszéd címmel. Ez 15 éve történt, a berlini fal lerombolásának esztendejében, így nem meglepő, hogy hosszan beszéltek például Európa szellemi, kulturális válságáról, kelet-európai és nyugat-európai problémákról, az emberek különbözőségéről, Európa jövőjéről. Most, 15 év után ismét találkozik Nádas Péter és Richard Swartz, igaz, ezúttal nem négynapos beszélgetésre, hanem egyetlen estére ülnek le, hogy ismét jót beszélgessenek egymással. Másfél évtized alatt hatalmasat változott körülöttünk a világ, különösen érdekes tehát: egyáltalán milyen témákat tart ma lényegesnek két író ember? Nem tudjuk, miről lesz szó, aki azonban olvasta korábbi találkozásuk eredményét, a Párbeszéd című kötetet, sejtheti: különleges szellemi csemegének ígérkezik kettőjük újbóli találkozása.
  
  Nádas Péter (1942) író, esszéista, drámaíró. 1967-ben jelent meg első elbeszéléskötete. 1972-ben Kelet-Berlinben, 1981-ben egy évet Nyugat-Berlinben töltött. Hazatérése után jelent meg drámáinak (Színtér, 1981), majd színházi kritikáinak és esszéinek gyűjteménye (Nézőtér, 1983). Világhírű regénye, az azóta kilenc nyelvre lefordított Emlékiratok könyve 1986-ban jelent meg, amelyet a Neue Züricher Zeitung így méltatott: „Mérföldkő a magyar irodalomban és valószínűleg az európai prózában is.” A Jelenkor Kiadónál megjelenő életműsorozatában külön kötetbe gyűjtve megjelentek drámái (Drámák, 1996), elbeszélései (Minotaurus, 1997), esszéi (Esszék, 1995) és kritikái (Kritikák, 1999). Jelenleg egy kis nyugat-magyarországi faluban, Gombosszegen él, több mint tíz éve Párhuzamos történetek című regényén dolgozik.
  
  Richard Swartz 1945-ben született Stockholmban. A stockholmi közgazdaságtudományi egyetemen végezte tanulmányait, majd a prágai Károly Egyetemen tanult. Miután 1972-ben elhagyta Prágát, a Svenska Dagbladet svéd napilap újságírójaként dolgozott, majd rövidesen a lap kelet-európai tudósítójává vált. Gyakorlatilag azóta, Bécsből folyamatosan tudósít a Kelet-Európában történtekről. Diákként, majd pedig újságíróként élte át az itt zajlott jelentős politikai eseményeket, fordulatokat - a prágai tavasztól a kommunizmus bukásáig. Számos nemzetközi lapban - többek között a német Süddeutsche Zeitung-ban -rendszeresen jelennek meg írásai. Emellett számos könyv - „Room Service” (1996), „A house in Istria” (1999) és „Book of Addresses” (2005) - szerzője, melyek több nyelven - angolul és németül is - olvashatók.
  
  Csordás Gábor (1950) 1980-tól a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat olvasószerkesztője, majd 1993-ig főszerkesztője. Azóta a Jelenkor Kiadó igazgatója. Angol, francia, német, lengyel, szerb, horvát és szlovén nyelvből fordít.
  
  A beszélgetés német nyelven folyik, angol és magyar szinkrontolmácsolással!
  
  Szeptember 29-30. (Cs-P) 20h Szabó Réka: Véletlen /tudományos ismeretterjesztő táncjáték
  jegyár: 1500 Ft
  Trafó bérlet
  
  Ki gondolta volna, hogy matematika és tánc egy színpadon találkozhatnak? Szabó Réka koreográfus/matematikus a tudomány és a művészet játékos párbeszédét viszi színre Mérő László és Vancsó Ödön matematikusok közreműködésével. A téma egy matematikai jelenség, ami egyben a világ egyik legnagyobb talánya: a véletlen.
  ”Játék agyból és gyomorból. Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka, ki tudnánk számítani, mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos? Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Talán majd egymást látjuk.”
  
  Egy matematikus tudományos ismeretterjesztő előadást tart a véletlenről. Közben egy táncjáték zajlik, amelynek rendező eleme a véletlen. Az előadás belső logikája folyamatos kis fejtörő. Tudósok és művészek, bezárva önnön bolond világukba, egy napjainkat meghatározó fogalom körül fontoskodva. Véletlen?
  
  A 2002-ben a MU Színházban bemutatott előadás nagy sikerrel szerepelt a Sepsiszentgyörgyi Napok (RO) keretében, valamint a grazi (A) Magyar Táncszemlén. Korhatár nélkül ajánljuk mindenkinek!
  
  Szabó Réka kortárs táncos, koreográfus, tanár, alapító tagja az L1 Független Táncművészek Társulásának.
  Előadóként dolgozott Emma Rice-szal (GB), Milli Bitterlivel (A), Javier de Frutosszal (GB), Rui Hortával (P), és sok magyar alkotóval (Hudi Lászlóval, Ladjánszki Mártával, Berger Gyulával, Magyar Évával/Sámán Színház, Gál Eszterrel, stb.)
  
  Koreográfusként több díjat nyert, és darabjait számos európai fesztiválra meghívták (Aerovawes/London, Madrid, Bécs, Prága, Ljubljana, Pozsony, Faro, Amszterdam, Sepsiszentgyörgy, Graz).
  
  Rendező: Szabó Réka
  Előadó: Mérő László/ Vancsó Ödön
  Koreográfia, tánc: Csákvári Gyula, Jarovinszkij Vera, Kopeczny Kata, Ladjánszky Márta, Szabó Réka, Szász Dániel
  Zene: Márkos Albert
  
  Trafó Galéria
  szeptember 15. - október 9. Reading in Absence
/kiállítás
  A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület nemzetközi csoportos kiállítása
  
  A mások utáni keresgélés, kutatás ősidők óta ismert emberi tevékenység. Napjainkban az internet kínálta lehetőségeknek, illetve egyéb felügyeleti formáknak és eszközöknek köszönhetően a mások utáni anonim „nyomozás” is más értelmet kapott. A kiállítás címe azt a helyzetet írja körül, amikor úgy ismerjük meg a „nyomozás tárgyát”, hogy esetleg soha nem találkoztunk vele, soha nem voltunk vele fizikailag egy térben.
  A virtuális térben a felhasználó/kereső új álarcokat ölthet, és ezen „digitális álarc” mögött, hite szerint átalakíthatja identitását; a szereplők egy a valós, a fizikai világtól eltérő, másik én bőrébe bújhatnak.
  
  A különböző információk segítségével kialakított képet
  képzeletünk egészíti ki. A valós és az imaginárius határai összemosódnak, a különböző helyszínektől, és a változó szerepektől függően időnként át is helyeződnek. A szociológiai/pszichológiai megközelítés egy olyan művészi problematikához kapcsolódik, ami az úgynevezett (re)searching (kutató, kereső) attitűddel, valamint ezzel összefüggésben a képzőművészetben megfigyelhető jelenséggel, az én-határok állandó változásával és keresésével írható körül.
  
  Ennek különböző megnyilvánulási formáival, megközelítési módjaival foglalkozik a kiállítás. Olyan új vagy már kész munkákat mutat be, amelyekben a keresés mint alkotói módszer jelenik meg, illetve, amelyek a keresés különböző megnyilvánulási formáit mint létező társadalmi, szociológiai, pszichológiai jelenséget vizsgálják, összefüggésben az egyén folyamatosan változó szerepeivel, a szubjektumok (a kereső alany és a keresett tárgy) egymáshoz való viszonyában alakuló én-határok feltérképezésével. (Házas Nikoletta: A képtelen identitás dokumentumai, Sophie Calle kiállítása in: Balkon 2001/05. - A cikk S.C. én-határ keresésével kapcsolatban említ hasonló határ kategóriákat.
  A kiállítás nem a felügyeleti eszközök és a társadalmi kontroll módozatainak (veszélyeinek) kritikai bemutatásával foglalkozik, nem is annyira a szexuális konnotációkkal terhelt „gaze” és „voyeurizmus” megnyilvánulásait tárgyalja; sokkal inkább az információ megszerzéséhez és feldolgozásához kapcsolódó kutatást, mint folyamatot és alkotómódszert előtérbe helyező megközelítést mutatja be.
  
  Résztvevő művészek: Andreas Fogarasi (A/HU), Gróf Ferenc (HU), Keserue Zsolt (HU), Kokesch Ádám (HU), László Gergely (HU), Lendvai Ádám (HU), Ravasz András (HU), Szacsvay Pál (HU), Váradi Zsófia (HU), Ricarda Denzer (A), Miha Knific (Szlovénia), Marko Maetamm (Észtország)
  Kurátor: Lázár Eszter
  
  Jegyárak
  2000/2500 Ft Kiemelt 1500Ft 1000Ft
  Diákok 25% kedvezménnyel válthatnak jegyet, kizárólag érvényes diákigazolvány felmutatása ellenében. 15 fő feletti csoportok számára 50% kedvezményt biztosítanak.
  
  Bérlet
  5 alkalmas bérlet: 1 kiemelt programot tartalmaz
  az aktuális szinházi sorozat és néhány zenei program kivételével minden programra érvényes
  5500 Ft
  
  Programinformáció, jegyfoglalás telefonon: 215-1600 (hétköznap 14 és 20, hétvégén 17 és 20 óra között)Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Trafó

 programajánló: 
2022. november 29.
Bonobo- Fragments Tour 2022 Budapest (Papp László Budapest Sportaréna)
Két Grammy-díjra jelölt lemezét mutatja be az elektronikus tánczene világsztárja Budapesten (Papp László Budapest Sportaréna)
2022. december 6.
Simply Red (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
December 1-től újra befagy a Budapest Park tánctere
Országos focivetélkedő indult Hidegkuti Nándor tiszteletére
Petőfi Sándor előtt is tiszteleg a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak
Hazánkban zajlott az EMMY díj titkos közép-európai zsűrizése
A hetven éve elhunyt Prokofjev életművéről szól a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2023-as maratonja
Ritkaságok csendülnek fel Mészáros Zsolt Máté: Liszt összes orgonaműve c. sorozatának következő koncertjén
MárTones: Márton napi koncert a Fonóban, utána táncház Fonó,
Lenyűgözően virtuóz sztárvendég november 9-én a Müpában
Történetek a Backstage-ből
 kiemelt 
December 20-án érkezik a Nightwish a Sportarénába
  
Javában zajlik már a Nightwish európai turnéja: a nyugat-európai fellépések után december 20-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába a finn zenekar

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en
Budapesten koncertezik Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry, Tommy Henriksen
44. HOBO karácsony - „Az ám, hazám”
2023-ban Budapesten a Maneskin, itt a kislemez
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 balaton    liszt ferenc    nicolas cage    bookmarks    angra    nofx    moog    abbie cornish    david byrne    the southern oracle    segélykoncert    kings of leon    stubborn    kispál andrás    eric burdon & the animals    moszkva tér    krinolin    kézdy luca    jimmy page    tarja turunen    magor    gustafsson    mad sin    tales from the grave in space    chris hemswoth  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!