hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. augusztus 21. vasárnap   10:24
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Billy Cobham és a Spectrum
2005. július 3., Millenáris

  Igen sokoldalú jazzmuzsikust köszönthettünk a Világsztárok a Millenárison sorozat júliusi fellépőjeként. Ez a jelző persze csak annak mond valamit, aki igazán nyitott a nem annyira sablonos irányzatok felé, és alaposabban bele tudta ásni magát a dobvirtuóz Billy Cobham zenei pályájába, hiszen az jóval túlmutat az „egyszerű” jazzmuzsikus-karrieren. Cobham minden irányzatot kipróbált a klasszikus jazztől (Stella by Starlight, Autumn Leaves, New Waltz) a fúziós zenéig (The Promise, Stratus) és a populáris funky-ig (Now that you´ve Gone, Okky Dokky, I Want You Back, Mirage), és mindegyik műfajban egyformán helyt is állt. Szerteágazó érdeklődése, kísérletezőkedve olyan zenészekkel hozta össze őt, mint Miles Davis, John Abercrombie, Joe Zawinul, Chick Corea, John McLaughlin, John Scofield, Randy Brecker vagy Jack Bruce, hogy csak a legnagyobbakat emeljük ki.
  
  Ezen a júliusi budapesti fellépésen legendás zenekarával, a Spectrummal - vagyis a Szabó Gábor és Santana mellől ismert Tom Coster billentyűssel, Ric Fierabracci basszusgitárossal (Nancy Sinatra, Shakira, Planet X, Randy Brecker, Dave Weckl Band, Chick Corea Electrik Band, Scott Henderson) és Frank Gambale gitárossal (Maurizio Colonna, Antonella Ruggiero, Chick and the Electric Band, Raison D´etre, Steve Weingart, Steve Billman, Baron Browne, Steve Smith, Dave Weckl, John Patitucci, Eric Marienthal) - állt színpadra. Négy összetéveszthetetlen jazz személyiség, négy, a fúziós jazz felségterületén túlzás nélkül meghatározónak számító zenészegyéniség állt a Millenáris pódiumán, a középpontban Cobhammel, aki maga köré gyűjtötte ezt a formációt (valami egyébként azt súgja, hogy nem volt nehéz meggyőzni őket, hogy csatlakozzanak).
  
  Egyszerre volt „egyszerű”, hagyományos koncert és valódi dobvarázslat ez az előadás: a zene egésze, bonthatatlan egysége és Cobham bámulatos szólói egyformán magukkal ragadták a nézőket. Cobham produkciójában ott voltak a védjegyszerű, hirtelen váltások, pörgetések, zakatoló ritmusok, játéka tisztasága, pontossága, könnyedsége és ötletessége mindenkit főhajtásra késztetett. Érdemes is volt a játékára fókuszálni, mert nem mindig adatik meg, hogy egy ilyen klasszist láthassunk. Hiba - és valószínűleg lehetetlen vállalkozás is - lett volna azonban csakis rá figyelni, hiszen ezen az estén mégsem csak a dobos volt a központi szereplő: Cobham muzsikusbarátai is végigparádézták a koncertet. Hármuk közül Frank Gamble, a vérprofi jazz-rock gitáros került talán leginkább az előtérbe hosszú szólóival, miközben Ric Fierabracci, Tom Coster és Billy Cobham a háttérben meghúzódva, mégis mindannyian figyelmet követelve kísértek. A produkció sikerét nagyban segítette a többségében kiváló hangzás is, bár a helyiség alapvetően előnyös akusztikai tulajdonságai dacára is akadt néhány olyan pontja a teremnek, ahol a berendezés nem tette lehetővé, hogy tökéletesen leülepedjen és kikristályosodjon Cobhamék muzsikája.
  
  A kvartett minden görcs nélkül nyomta a tételeket, melyekben rengeteg virtuóz megoldást és motívumot lehetett felfedezni. A produkcióban úgy 50-50%-ban vegyült a jazz klasszikusabb, melodikusabb iránya, és a fúziós, jazz-rock megoldásokkal építkező műfaj, és azt hiszem, ebben a műsorstruktúrában mindenki meg is találhatta a kedvére valót. Cobham remek muzsikus, és egyben kiváló zenei elme, aki nem kérkedett és nem helyezte magát előtérbe, inkább zenésztársai mögött maradt és csendben irányított - pedig láthatóan nem okozott volna neki gondot akár három pár dobverővel is egyszerre osztani a ritmusokat. Hirtelen váltásai és a szabálytalannak tűnő „soknegyedei” társainak egyáltalán nem okoztak gondot, ahogyan a közönségnek sem. Itt bizony mutatóban sem fordultak elő egyszerű 4/4-es alapok, a műsor csak a bravúrról, a bravúrról és a bravúrról szólt - valahogy azonban mégis könnyen emészthető, élvezetes, ízléses maradt, és ez is volt a legfontosabb ismérve. Na meg persze az a rajongó odaadás, amellyel végigtapsolta és -fütyülte a két felvonást és a ráadást a publikum, és az a csendes, gondolataiba merítkező áhítat, amelybe távozóban burkolózott.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Billy Cobham

Millenáris

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 peta    scorpions    useme    hell-vill    the prodigy    marduk    jaya the cat    rózsaszín pittbull    anna& the barbies    andy irvine    cloud 9+    fit fat    kukovecz gábor    another dawn comes    the puzzle    ray davies    manegarm    hordes of chaos    coliseum    takács tamás band    in this moment    to the nines    isomnium    Ébredj velünk    30 perc vagy annyi se  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!