hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2005. augusztus 15. hétfő   16:51
nincsen hozzászólás

szerző: Sylvio
A látható lélek zenéje - Interjú Both Miklóssal
2005. augusztus 11, Sziget Fesztivál 2005

  A Szigeten megtörtént a nyolcvanas években alakult, jobb megnevezés híján etno-rocknak elkeresztelt stílus egyik legsajátosabb képviselője, a Barbaro nagy visszatérése. A banda szerepel a nemrég megjelent Illés feldolgozás-lemezen és ősszel stúdióba kíván vonulni. Ugyancsak föllépett a Szigeten egy nemrég alakult együttes, melynek neve Napra, s akik egy, a Rádióban fölvett három számos demóval kezdte pályafutását. Zenéjét talán pszichedelik-folknak lehetne nevezni. A két bandát Both Miklós énekes-gitáros köti össze. Miki megfordult már a Vágtázó Halottkémekben is és tagja a Kárpát Möbiusznak, a Barbaro-gitáros Cziránku Sándornak a térség népzenéjére épülő, vonagló effektekkel machináló zenei műhelyének, melynek eddigi egyetlen albuma Kuruclemez címmel jelent meg annakidején. Emellett Miki újabban hegedülni tanul, és persze kommunikációt és esztétikát hallgat az egyetemen...
  
  Miért oszlott föl előző zenekarod, a MagUra? Miért a csúcson, egy holland turné után hagytátok abba?
  
  Sokan ismerhetik azt az élet egyéb területeiről, amikor valami kívülről nézve úgy tűnik, hogy működik, de akik benne vannak és szerves részét képzik, érzik, hogy nem az igazi. Hollandiába is látszólag jól ment a sorunk, azonban belül éreztük, hogy elértük ennek a felállásnak a határait. Az elképzeléssel, a zenei felfogással nem volt baj, de a hangzással, az összjátékkal igen. Úgy éreztem, érdemes robbantani.
  
  A Napra zenei elképzelése különbözik a MagUráétól?A honlapotok azt írja, képzeljük el, mit tenne egy erdélyi parasztprímás, ha meghallaná Jimi Hendrix zenéjét.
  
  A Naprában sokkal nagyobb súlyt kap a népi hangzás, mint a MagUrában. Viszont érzésben közeli lesz. Az a valami, ami diktálja a zenét, bár folyamatosan változik, tökéletesedik, de gyökeresen nem tagadhatja le magát. Játsszuk, némileg átdolgozva, a MagUra számait is.
  
  Nem akarsz-e több gitárt, nem akarod-e a lemezen panorámásítani ezt a hangszert, hogy ne az legyen, hogy jobb oldalon szól a gitár, bal oldalon a harmonika vagy a brácsa?
  
  Nekem tetszik a demónk hangzása. Nagyon sok fiatal hozzá van szokva, hogy az energikus zenében kizárólagosságot adnak a torzított gitároknak. Holott ez csak egy hangzás. Az erőnek a dallamokban és a dallamok egymásutánjában kell elsősorban megnyilvánulnia. Szeretném hinni, hogy ebben lesz a Napra ereje. Hozzáteszem, hogy mindamellett nagyon sok múlik a hangszerelésen is.

  Nem féltek-e attól, hogy ti csupán híd lesztek a népzene felé, és semmi több, mint ahogy Nox és a hasonló koncepciók?
  
  A népzenét csak a hangjain túli szférában lehet tetten érni. Hangjai nem értelmezhetőek például az a-g-e-d-c-a hangok egymásutániságában. Emiatt bukik el az iskola falain belül a népzene tanítása, és emiatt alakult ki torz kép a népzenéről sokak fejében. Legalább olyan fontosak azok a jellemzők, hogy a hegedűs a hangsornak mely hangjait hogyan díszíti, hova és hogyan rakja a hangsúlyokat, a zenekar milyen ritmusban kiséri őt, milyen akkord variációkkal, az énekes melyik szót hogyan hangsúlyozza és még sorolhatnám... Ha kapcsolatba kerülsz ezzel a mélyebb szférával, akkor teljesen más értelmet kap a népzene minden egyes hangja.
  
  A Nox-féle koncepciók véleményem szerint azt csinálják, hogy ezt a mélyebb szférát egyszerűen lenyisszantják. Megkapják az alma héját. Az alma fogalma a belseje nélkül értelmetlen. Értelmezhető az alma héja, de nem mint alma. Ez a héj a Nox.
  
  Mi a Naprában a népzenét ennek a mélyebb szférának a tudatában szeretnénk értelmezni és egy modernkori hangzásba átültetni, esetenként átértelmezni.
  A Nox és a mögötte levő koncepció csupán szórakoztat. A Napra funkciója nem a szórakoztatás. Az esetleg melléktermékként, persze jelen van. De mi ennél többet szeretnénk. Ezt a többletet nevezhetjük a katarzisnak. A tisztító erejű katarzisnak. Persze tisztában vagyok vele, hogy sok embernél ezt nem fogjuk elérni, de legalább állást foglalunk.
  
  
  Aldous Huxley használja először a pszichedélia kifejezést a Szép új világban. Ez annyit tesz: látható lélek. Persze ebből nem tudjuk meg, egy zene mitől pszichedelikus. Neked mit jelent a pszichedélia?
  
  Egy állapot. Mintha fel lennél lógatva a semmibe. A megírt témáknál egy körön belül kering az ember. Majd egy megfelelő pillanatban félredobja a témát, kiugrik a körből és egy sokkalta nagyobb helyen kezd el mozogni, ahol az addigi zenei szabályok jóval kevésbé érvényesülnek. Nagyon sokszor megszűnik az összhangzattan, feloldódnak a ritmusi kötöttségek stb. Ilyesmi. Nem tudok elszakadni ettől a furcsa, lidérces hangzástól.
  
  Bekerültél a Barbaro bartóki alapú etnorockot játszó együttesébe.
  
  Gyerekkorom egyik fontos hatása. 5 év után alakult újjá a zenekar. Barcza Gergővel (Besh O Drom) vagyunk új tagok, azonban az együttes zenei magja a régi: Herpai Sándor dobol, Zsoldos Tamás basszusgitározik és Cziránku Sándor gitározik, többnyire egy kétnyakú gitár két nyakán egyszerre.
  Cziránku Sándor alapjaiban rengette meg a gitárzenéről gondoltakat. A közös pont vele a népzene és Bartók. Én fiatal gimnazistaként két éven keresztül nem voltam hajlandó Bartókon kívűl semmi mást hallgatni. Azonban soha nem tudtam abban az időben a bartóki hangzást (csúnyán szólva) átültetni a rockzenébe. Ő értette meg velem, hogy ezt a hangzást igenis be lehet illeszteni a rockzenébe, lehet játszani gitárokkal, a megfelelő módszerrel.
  
  Koncertek?
  
  Szerencsére vannak. A Barbaróval folyamatosan játszunk, általában a nagyvárosokban, nyáron pedig természetesen a fesztiválokon. Külön öröm, hogy a Sziget meghívta a zenekart a világzenei nagyszínpadra. És persze a Naprával is ott vagyunk a Bahia színpadon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Barbaro

Napra

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
”Egy sokkal érettebb, úgymond felnőttebb Punnany vagyunk” – interjú Meszes Balázzsal a PunnanyMassif énekesével
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zaják és társa    alexisonfire    august burns red    iron maidens    blahó borbála    skywalker    expired passport     city of echoes    spiderman    gallagher    onerepublic    másnaposok 2    yngwie malmsteen    1349    royal hunt    madball    saint vitus    biohazard    kate winslet    dead end    zac efron    the rev    hail of bullets    kerecsen    sick of it all  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!