hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. augusztus 12. péntek   15:16
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Anyád napja (Monster in Law)


  Az ötletes címválasztáson (magyarra nagyjából lefordíthatatlan szójáték az anyós és a szörny variálásával) kívül talán az évek óta nem látott Jane Fonda lehet nézőcsalogató a Doktor Szöszi rendezőjének legújabb filmjére, az Anyád napjára.
  
  A téma nem tartogat sok újdonságot, adva van két fiatal, Charlotte és hogy is hívják, Jake, vagy Kevin, akik a naplementétől szirupos tengerparton találkoznak, egymásba szeretnek, és szinte azon melegében elhatározzák, hogy ők bizony összekötik életüket holtomiglan holtodiglan. Egyetlen probléma homályosítja el nagyszerű tervüket: Kevin édesanyja, Viola, aki pedigrésebb házastárs mellé, és magasabb társadalmi körökbe szeretné juttatni egyetlen fiacskáját. Elhatározza hát, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza ennek a méltánytalan kapcsolatnak a kiteljesedését, és elkezdődik a burkolt, majd a nyíltszíni háború a két nő között.
  
  Elviselhetetlen anyósokat (ha épp nincs szerencsénk egyhez) hazai tájakon is találhatunk, ha máshol nem, hát a kereskedelmi csatornák kora délutáni „valóság”showiban, ahol felkészültnek épp nem mondható házigazdák próbálnak rendet teremteni két trendi fotelbe süllyesztett nőszemély között. (nem sok sikerrel)
  
  A film persze lényegesen szolidabban tálalja az örök életű anyós-meny problémakört, sőt, megannyi színes részlettel gondoskodik róla, hogy egyetlen másodpercében se válhasson átélhetővé. Adva van a két főszereplő, akik között nem csak korbeli, hanem társadalmi különbségek is jócskán húzódnak.(tekintsünk el Jake, vagy Kevin kicsodától, mert lényegében semmi más szerepe nincs, csak hogy jóképűen feltűnjön, és ismételgesse, hogy mindkét nő fontos az életében)
  
  Viola gazdag, befolyásos, művelt, szemben vele Charlotte alkalmi munkákból él, az érettségije is alig lehet közepes, de azért kedves, és jó szándékú. No és Jennifer Lopez alakítja, aki egyetlen hiteles vonást sem kölcsönöz karakterének.
  
  A film közel 100 perce alatt egyszer sem lehet megfeledkezni róla, hogy lényegében őt látjuk a vásznon. Aktuális Gucci vagy Prada ruhákban, hozzájuk illő sminkben próbálja eladni a szegény lány szerepét, aki ahhoz képest, hogy kutya sétáltalásból és felszolgálásból keresi a kenyerét, kétszintes házban lakik, és mindig van ideje titkos füzetébe divatrajzokat pingálni. Töretlen optimizmussal szemléli az életet, és a legkisebb mértékben sem befolyásolja személyiségét, hogy egyik napról a másikra egy számára teljesen idegen világba csöppen. Jane Fonda is visel Guccit, erre többször fel is hívják a figyelmünket, bár ő legalább stílusosan teszi.
  
  Azért is hangsúlyozom a film kellékeinek ilyen mértékű elhibázását, mert bőven van rá idő, hogy az ember felmérje, mitől is támad ennyire diszkomfort érzése. Hiába vígjáték, a poénok csak nem érkeznek, az első fél óra után már gyanús, hogy nem is fognak. A cselekmény zajlik, Viola beköltözik Charlottehoz, és testközelből teszik pokollá egymás életét. Háborúskodásuk egymás fejének tányérba nyomkodásában, benyugtatózásában, ronda ruhákba bújtatásában teljesedik ki, miközben azon tűnődünk, hogy egy olyan kaliberű nő, mint Viola, soha nem alacsonyodna le idáig. Hiszen minden valamire való, pénzes nagyasszony első mozdulata a csekkfüzete lenne, és egy pohár pezsgő mellett mosolyogva megérdeklődné, mekkora összeg fejében válna tartósan kámforrá a kiszemelt menyasszonyjelölt?
  
  Jane Fonda nem él ilyen eszközökkel, és bár láthatóan élvezi a trónfosztott anyós szerepét, kicsit túl sokat ad mindenből: túl hangosan visít, túl sokat kiabál, és túl mázosan kedveskedik. A film egyetlen értékelhető szereplője, és a kevéske vicces fordulat kivitelezője a házvezetőnő: Ruby. Wanda Syke alakításában a legértelmesebb figura az összes őrült között. Néha úgy tűnik, nem csak túlvezérelt munkaadónőjét neveti ki, hanem az egész filmet.
  
  A végkifejlet mi más is lehetne, mint a barackszínben pompázó, kis hazánkban szinte kivitelezhetetlenül pazar esküvő, ahol mindenki boldog, és mindenki kibékül mindenkivel. Jennifer Lopez esküvői ruhában előadott kismonológjára a család szentségéről már csak egy fájdalmas nyögés érkezett a hátsó sorokból.
  
  Szerényebb pénztárcájú vőlegényeknek szigorúan tilos a film megtekintése, ha nem akarnak banki kölcsönhöz folyamodni utána. Ha jövendőbelijük ötleteket akar lesni, inkább adjanak a kezébe egy Cosmot, a film jövő nyárra már úgyis ki megy a divatból.
  
  Forgalmazza az Intercom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 distorted impalement    thyrfing    satyr    accept    edvard munch    hobo    revocation    mitch lucker    still got the blues    opera    bourne    the exploited     anne hathaway    santa cruz    thornwill    hobo    el camino    led zeppelin    cannes    danny elfman    opeth    falcongate    kalan mikla    ahumado granujo    halestorm  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!