hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. június 23. csütörtök   15:42
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Meshuggah, Scarve, Neck Spain, Subscribe
2005 május 31. A38

  A svéd Meshuggah május 31-én először adott koncertet Magyarországon, ennek megfelelően nagy érdeklődés övezte a fellépésüket. Annál is inkább, mert az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a banda és egy kultikus státuszt vívtak ki maguknak. A Meshuggah produkciója előtt a francia Scarve, a magyar Neck Spain és a Subscribe előadását tekinthették meg a jelen lévők.
  
  Éppen a hazai Subscribe zenekar koncertjének kezdetére értem be az A38-as hajó gyomrába. Az 1999-ben alakult zenekar tavaly decemberben jelentette meg a Sanity Has Left The Building című debütalbumát. A hattagú csapat sok elemből összeálló, különböző stílusokat egybegyúró zenét játszik. A számok hallgatása közben azonosítható volt többek között a Rage Against The Machine, a System Of A Down hatása, de a hardcore és a thrash stílusból is merítettek a fiúk, sőt még reggae részlet is elhangzott az egyik szerzeményben. A két énekes felváltva hozta az üvöltözős és a tiszta énektémákat. A raszta frizurával rendelkező Csongor Bálint frontember előadása nagyon erőteljes volt, energiától duzzadva ugrált a színpadon és buzdította a közönséget. A hangzással sem akadt probléma, egy kiváló koncertnek lehettünk szem- és fültanúi.
  
  Ezután a nemrég újra aktivizálódott Neck Spain előadása következett. Az 1992-ben alakult zenekar eddig két lemezt adott ki: az 1999-es Overgain-t és a 2001-es True Soul Dead Body-t. A második lemez kiadása után egy időre eltűntek a srácok, de most a Freshfabrikból átjött Pityesszel erősebbek, mint valaha. Erről a jelenlévők a saját szemükkel győződhettek meg az A38-as hajóban. Az új felállás első koncertje nagyon jól sült el: eszméletlen erőtől és energiától duzzadó előadást hallhattunk. A stoneres, többnyire középtempós dalokat hihetetlen feelinggel adták elő. Bánfalvi Sanyi intenzív dobolása, Pityesz frontemberi alakítása és a gitárosok játéka mind élményszámba ment. A kellően bika hangzás még tökéletesebbé tette a fellépést. Nagyon erőteljes előadást láthattunk! Várom az ősszel érkező új lemezt!
  
  A francia Scarve nevű zenekart a koncert előtt még nem ismertem, de itt elég pozitív benyomást tettek rám. Az 1994-ben alakult Scarve eddig három lemezzel büszkélkedhet: a 2000-es Translucence, a 2002-es Luminiferous és a 2004-es Irradiant című albumokkal. A melodikus, progresszív thrash muzsikát játszó bandát hat zenész alkotja. A két énekes közül Pierrick Valence a nyersebb témákat hozza, Guillaume Bideau pedig az üvöltés mellett a finomabb, dallamos témákért felelős. A koncerten a kásás, összefolyó hangzás miatt sajnos nem sok mindent lehetett kihallani a hangszeresek játékából. A franciák mindenesetre magabiztos produkciót nyújtottak az általuk rendelkezésre álló háromnegyed órában. Sajátos hangulattal rendelkezik a zenéjük és nincs híján jó riffeknek sem, de az aznapi koncertjük kissé átlagosra sikeredett. Ha írnak még egy-pár változatosabb és karakteresebb számot, nagyobb ismertségre tehetnek szert. Mindenesetre élvezhető volt az előadásuk, egy korrekt bulit adtak.

  Végül az aznap este mindenki által várt Meshuggah fellépésének is eljött az ideje. Az A38-as hajó koncertterme zsúfolásig megtelt a kíváncsi közönséggel. A mára már kultikussá vált svéd Meshuggah 1987-ben alakult. Contradictions Collapse című bemutatkozó lemezük 1991-ben jelent meg. Ezt követte 1995-ben a Destroy, Erase, Improve, 1998-ban a Chaosphere, 2002-ben a Nothing, végül idén adták ki a Catch 33 című új albumukat. Szerintem az első lemezük volt a legjobb, és a harmadik nagylemezig hibátlan teljesítményt nyújtottak. De a Nothing című CD-vel máig nem sikerült megbarátkoznom, és az új anyag is szerintem túl monotonra sikerült. A koncerttel is pontosan ez az egy dolog volt a problémám: az, hogy hiába a megtördelt ritmusok, a hihetetlenül precíz játék, a zene nagyon egyhangú és monoton. A szinte végig középtempós, rendkívüli súllyal bíró riffek ugyanabban a tempóban és ütemben haladnak a végtelenbe, a hallgató pedig szinte hipnotikus állapotba kerül. Az erőteljes hangzásnak köszönhetően még jobban letaglózta a közönséget a zene. A színpadon játszó zenészek kevés mozgással, de nagy átéléssel és pontossággal játszottak. Martin Hagström és Fredrik Thordendal gitárosok elképesztő játékához az alapot Dick Lodgren basszusgitáros és a nagy tudású Tomas Haake dobos adja. Végül Jens Kidman énekes üvöltései teszik teljessé a Meshuggah zenéjét, ő is a zenekar gépezetének egy nélkülözhetetlen alkatrésze. A lavinaként gördülő zenére hajladozó frontember és a zenésztársai egy minden tekintetben hibátlan előadást adtak.
  
  Az eljátszott szerzemények repertoárját tekintve egész sok szám került elő a Chaosphere albumról, pontosabban a The Mouth Licking What You´ve Bled, a New Millenium Cyanide Christ és a Sane is elhangzott. A Destroy, Erase, Improve dalai voltak számomra a koncert csúcspontjai: a Soul Burn és a bulit záró Future Breed Machine a Meshuggah legjobb számai közé tartoznak. A Nothing albumról nagyon sok szerzeményt játszottak el: előkerült a Rational Gaze, a Stengah, a Perpetual Black Second, a Straws Pulled At Random és az Organic Shadows is. Természetesen az egy számból álló koncepciózus Catch 33-at is bemutatták egy kb. negyedórás részlet erejéig. A koncert végén a Meshuggah körülbelül 75 perces zenélés után levonult a színpadról, majd meglepetésemre nem jöttek vissza ráadásra a közönség kitartó követelése ellenére sem. Végül is szerintem pontosan elegendő volt ennyi játékidő, a koncert végére már így is kissé megfáradtam a nagyon hasonló, kimért tempóban zakatoló riffek hatására.
  
  A Meshuggah zenéjének egyedisége, újító mivolta és zenészeinek hangszeres tudása miatt mindenképpen elismerés illeti őket, és aznap este egy kiváló fellépéssel örvendeztették meg a rajongóikat!
  
  Összegzésként elmondható, hogy nagyon jól sikerült a Meshuggah első magyarországi koncertje. A rendezvényre nagy számban ellátogató közönség láthatóan elégedetten távozott az A38-as hajóból, mindenkitől csak dicsérő véleményt hallottam. Az előzenekarok is kitettek magukért, a Neck Sprain előadása különösen hengerelt. Szóval egy kitűnő koncertnek lehettünk részesei, és remélhetőleg a Meshuggah is gyakrabban fog a jövőben kis hazánkba látogatni!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

BPRNR

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kettőnégy    prostitute disfigurement    structures (can)    vágtázó halottkémek    soundmirror    whitesnake    hs7        conjurer    arch enemy    after the burial    eddie murphy    nagyúr    king diamond    illúzió    obscura    volband    jürgen von knoblauch    tiamat    korpás éva    in mourning    teen years afters    the trade    liam gallagher    emma stone  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!