hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. június 1. szerda   15:57
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Sin City
Hazai bemutató: 2005. június 2.

  Femme Fatale.
  Akár ez is lehetett volna Robert Rodriguez legújabb filmjének címe, hiszen a Sin City képregénysorozatát feldolgozó történetek mindegyikében egy nő áll a konfliktusok hátterében. A végzet asszonyai közül egyik sem túl angyali, ahogy semmi sem az a Bűn Városában. A korrupció, az erőszak és a halál világa ez, ahol még a főhősöket sem a szívjóság vezérli.
  
  A mozit beharangozó reklámkampányban Bruce Willis áll a középpontban, no és Quentin Tarantino pösszenetnyi rendezése, de nem csak ők ketten teszik emlékezetessé filmet.
  
  Mickey Rourke újra és újra „visszatér” a filmvászonra, igaz, egyre nehezebb őt felismerni a vásznon, legutóbb Denzel Washington oldalán láthattuk. Marv, az utcai bunyós szerepében azonban megtalálta a leginkább testhezálló szerepet: a hatalmas izomkolosszust sem a szépségéért kedvelik.
  Fanyar humorral kelti életre a „több erő, kevesebb ész” karakterű figurát, aki prostituált kedvese elvesztése után eleven tornádóként söpör végig a városon, és teszi azt, amihez a legjobban ért: pusztít.
  
  A következő történetben a Clive Owen alakította magánnyomozó történetét ismerjük meg, aki az Óvárosi prostik mellé áll egy gyilkossági ügyben. Az áldozat Jackie Boy, (Benicio del Toro), a rövid, de annál mocskosabb életű zsaru, kinek halála a lányokra szabadíthatja mind a maffiát, mind a rendőrséget. Dwight Artúr király hősiességével ránt fegyvert, ha arról van szó, és vicces, piros tornacipőjében keveredik a létező legnagyobb.... (nos, lelövik, majdnem megfullad, aztán megint lelövik) ez elég nagy slamasztika.
  
  Mr. Willis ismét jól választott forgatókönyvet, még ha ténylegesen nem is ő az egyeduralkodó benne. Inkább háttérbe vonul, és a film keretét adó történetben tűnik fel, az évtizedek óta rászabott, becsületes zsarufigura bőrében, John Hartiganként. Még a vallatása is kísértetiesen hasonlít az Utolsó cserkész egyik jelenetére. Pofon, fintor, vér kiköpése oldalra, ahogy csak Mr. Willis tudja, és hiába az eltelt közel 14 év, szinte kívánkozik Hallenbeck beszólása: „ha még egyszer hozzámérsz, megöllek”
  Persze megöl ő e nélkül is minden rosszfiút, és Bruce Willis esetében még az örök hunyorgós felpillantás is megbocsájtható. A névjegye lenne.
  
  A felsorolt szereplőkön kívül feltűnik még megannyi tehetséges (vagy kevésbé az, de lehetőséghez jutott) fiatal színész.. Az őrületben maradt Frodó figuráját építgeti tovább Elijah Wood, fokozott kegyetlenséggel, Michael Madsen ismét igazságot oszt, csak éppen nem a törvényes oldalon, Josh Hartnettből pont annyit látunk, amennyit kell, aki pedig igazán meglepetésként tűnik fel, az Rutger Hauer. Nem feledkezhetünk meg a lányokról sem, nem is sorolom, mert szemet gyönyörködtetően kerekded testrészekből Dunát rekeszthetnénk, és mit sem számít a fekete-fehét látvány, bizony minden porcikájukkal a jövő havi férfimagazin címoldalára kívánkoznak. Persze egy ilyen stílusú képregényben nem éppen az eszükkel kell villogniuk, de ezeket a lányokat egy percig sem kell félteni a pedofil sorozatgyilkosok, a maffia, vagy a korrupt rendőrök világában.
  Inkább tőlük kell tartani.
  
  Mert bizony ez a film nagyon határozottan tizennyolc felett ajánlott, nem csak a kéj és bérgyilkosok gyakori feltűnése miatt. Ennél több vér talán csak a Kill Billben folyt, amin nem is csodálkozhatunk igazán, Sin Cityben ugyanis a hullák sehogy sem akarnak hullák maradni, még az se biztos megoldás, ha a fejük elválasztódik a testüktől. (a legkülönfélébb eszközök alkalmazásával, természetesen)
  Fejcsapkodás tehát akad bőven, a csonkolások, felnyársalások, robbantások és egyéb fantáziadús öldöklési módszerek gondoskodnak róla, hogy egy percig se legyünk biztosak benne, hogy antihősünk megéli a vége feliratot. Errefelé pedig nem túl gyakori a happy end.
  
  Ami igazán egyedivé teszi a filmet, az a hangulata, a képregényre épülő, nagyon erősen leredukált látványvilága, a sematikus formákat kerülő zenéje, a sötét humora, és a hosszú monológok. Néhol már -már a némafilmeket idézi a színészek pusztán mimikára építő játéka. (gondban is vannak páran ezen a téren) Bár minden tiszteletem a szinkronszínészeké, ez a film bizony azok közé tartozik, amiket kizárólag eredeti hanggal szabad megtekinteni.
  Ahol leül a történet, ott önmagában megáll a vászonra teremtett képi világ, azt hiszem, sokadik megtekintés után kell hibákat keresni, már ha egyátalán érdemes. Szokatlan mozi, rengeteg erőszakkal, gyönyörű nőkkel, lesarkított karakterekkel. Robert Rodrigueznek sikerült az, ami megannyi képregény adaptációnak nem: filmvászonra mentette az alapanyag minden varázsát. Lehet szeretni, vagy nem, több variáció nem is nagyon létezik egy ennyire kísérletező alkotásnál.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sin City

Sin City itthon

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 scary face    angertea    tiga    the faceless    scary face    pintér gábor    anneke van giersbergen    saint deamon    crescendo    pet shop boys    bloody roots    mr. big    starset    paolo fresu    tankcsapda    darker half    symphonica    fatal error    james l. brooks    one reason to kiss    hugo    the safety fire    michelle rodriguez    zaják és társa    stimmgewalt  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!