hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2005. június 4. szombat   15:18
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Ez nem más, mint a Sziget - Sziget Fesztivál 2005
2005. augusztus 10-17. Óbudai-Sziget

  Nemzetközi kultúrkemping, Közép-Európa legnagyobb multikulturális eseménye, az év legjobb hete. Jelzők, címek, titulusok, és mindez: a Sziget. Az idei, augusztus 10-17-ig várja látogatóit naponta több száz programmal, 60 helyszínen, felsorakoztatva 100-nál is több nemzetközi sztárt. A számos zenei helyszín mellett a Sziget - amelynek ebben az évben is a Pannon GSM és a Dreher a két főtámogatója - a kultúra többi területéről is erős programot ígér, igazi csemegéket kínálva a színház, a képzőművészetek, az irodalom, és a táncművészet területéről is. Az idei egy hét, valójában nyolc nap, hiszen a nulladikon- augusztus 9-én - a negyven éves Illés zenekar lép a Nagyszínpad porondjára.
  
  Újabb egy hét, immár a tizenharmadik. S hogy ez jó ómen, már nem vitás: minden idők legjobb line-up-ját vonultatja fel idén az esemény. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője elmondta: Az első 12 évben a rendezvény programhelyszíneit bővítettük, infrastruktúráját fejlesztettük és mára már elértük, hogy nemzetközi szinten is az egyik legnagyobb, legváltozatosabb esemény a Sziget. Ma már a költségvetés korábban bővítésekre szánt részét is inkább a minőség javítására fordítjuk, úgy a szolgáltatások, mint a programok terén. Ennek jegyében idén például a Nagyszínpadra kétszer annyi pénzt fordítottunk, mint előző évben. A Világzenei Nagyszínpad sztárjaira is másfélszer többet szántunk, de a HammerWorld Színpadra és a WAN2 Színpadra is többet áldoztunk. Ráadásul egy héttel későbbre csúsztattuk a Szigetet azzal a céllal, hogy közelebb kerüljünk a többi, nyárvégi nagy fesztiválhoz, remélve, hogy jobban ráérnek majd a nemzetközi sztárok és lesz kikre elkölteni a megnövelt büdzsét.
  
  Úgy tűnik, beigazolódtak a számítások, ha hihetünk az egyik jelentős európai szaklap, fesztiválokat taglaló különszámának: A magyarországi Sziget Fesztivál már nemcsak sokszínűségében és hangulatában előzi meg a kontinens többi eseményét, hanem idei programkínálatával is beelőzni látszik nagynevű társait. Az idei line-up-ja az egyik legerősebb az európai fesztiválok közt. Érdemes odafigyelni! írja a szerző, megerősítve ezzel a Sziget szervezők törekvésének sikerét. Idén olyan sztárok váltják egymást az öt nemzetközi nagyszínpad porondján, akik minden magára valamit adó fesztiválon főszámként lépnek fel, akik számos nemzetközi zenei díjat söpörtek be az elmúlt időszakban. Ők vitathatatlanul az elmúlt évek és a jelen sztárjai, szerte Európában és a tengerentúlon a slágerlisták állandó szereplői és folyamatosan játsszák őket a zenei csatornák. (Abban sajnos csak reménykedünk, hogy ez hazánkban is bekövetkezik.)

  Legyen itt mindjárt a Nagyszínpad immár 90%-osan kész - programja. Igent mondott a szervezők megkeresésére a közelmúlt leg-zenekara, a Franz Ferdinand. 2003 végén már, mint befutásra esélyes zenekart ízlelgette, majd kaserolta a brit zenei média, aztán 2004 elején megjelent lemezüket már egyöntetű ujjongás fogadta. A négytagú zenekar úgy zárta az évet, hogy független lemezkiadós együttes létére 2 millió lemezt adott el világszerte és az összes létező és fontos angol/brit zenei díjat besöpörte - MTV Music Awards, Brit Awards stb.- ráadásul egy új zenei trend előtt nyitotta meg a kaput. Mára a Franz Ferdinand lett a 2005-ös nyári koncertszezon egyik igazi hőse, az a fesztivál, ahol megfordulnak komoly nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.
  
  Az amerikai Good Charlotte felettébb érdekes jelenség, s mint ilyen, igen csak figyelemre méltó. Egyike azoknak az amerikai bandáknak, melyek nagy sikerre kalibrált tini-punk zenekarként indultak az elmúlt néhány évben, ugyanakkor legutóbbi albuma tanúsága szerint több mint egy egyszerű, egydimenziós, zajos punkzenekar, hiszen dalról-dalra képes különféle árnyalatokat felmutatni és feszes, de izgalmas punkos popzenével izgalomban tartani a hallgatóságot. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyszerre vannak jelen minden fontos zenei piac slágerlistáin.
  
  A kilencvenes évek második felének legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a Korn érkezik a Szigetre: ők az ismeretlen ismerősök, hiszen arcukat, hangjukat, mozgásukat, számaikat egyként ismerheti a Sziget-látogató, ők azok, akiket irdatlan lelkesedéssel követelnek minden évben a sziget.hu kívánsággépén. A Korn olyan szupersztár, akikre mindig oda kellett és kell figyelni, akik a mai napig divatot diktálnak öltözködésben, hangszerkezelésben, hangszerhasználatban mindezen túl bátran állíthatjuk, hogy a trendiség mellett olyan korszakos lemezekkel ismertették meg a világot Life Is Peachy, Follow The Leader, Untouchables stb. -, amelyek bátran odatehetők a rocktörténet legjobb pillanatait megörökítő csarnokba.
  
  Fellép a Szigeten Nick Cave and the Bad Seeds. Nick Cave története az elmúlt bő húsz év egyik rockzenei alaptörténete, Nick Cave pedig a nagyok közül is az egyik legnagyobb. Zenéjében az epikus előadásmód, a sanzonos hangulatok, a rocknroll, a poszt-new wave, a noise-rock, az experimentális hozzáállás, a blues, a soul, a folk-rock keveredik, korszakról-korszakra más arányban, többnyire lélegzetelállító módon.
  
  Az olasz-ausztrál származású, 1975-ös születésű Natalie Imbruglia egyike az elmúlt évtized kereskedelmileg is sikeres, művészi kredittel is rendelkező, izgalmas, de megjegyezhető popdalokat interpretáló énekesnői közül. Karrierje az ausztrál Szomszédok sorozat, a Neighbours szereplőjeként indult, majd 1996-ben Londonba költözött és ott készítette el 1998-ban megjelent Left Of The Middle című, milliós eladásokat produkáló debütáló albumát, rajta az emlékezetes, hazánkban is sokak által ismert és szeretett, világszerte sok-sok rádiós játszási rekordot megdöntő Torn című slágerrel. Az énekesnő azóta a debütáló albumot követő további két nagylemezével mind a színvonalat, mind a sikert tekintve tartja a megbízható szintet; kellemesen pasztelles, szívhez szóló, mégis lendületes popdalai sajátos színfoltot jelenthetnek a Sziget Nagyszínpadán s ne felejtsük persze azt se, hogy hazai koncertszínpadon ritkán láthatunk ennyire szép szemekkel megáldott, bájos, ugyanakkor hiteles énekesnőt.
  
  Ha valaki, hát a jamaikai-amerikai Sean Paul - aki hazánkban is több listavezető slágert tudhat magáénak - biztosan megtáncoltatja majd a nyári melegben a Sziget nagyszínpada előtt összegyűlt tömeget. A táncba hívó hiphopos-dancehallos-raggás stílusával laza csípőmozgásra és folyamatos koktélvásárlásra ingerlő sztár zenéje jóféle hibrid: hiphopos és reggae-s, laza és feszes, csont-nélkül-slágeres és szellemes, csajozós, pasizós, bambulós, lazulós igazi üde színfolt az idei Szigeten.
  
  A Nagyszínpad késő esti sztársávjában üdvözölhetjük majd a kilencvenes évek elektronikus tánczenei színterének egyik legmeghatározóbb csapatát, az Underworld-öt. A XXI. századra duóvá apadt Underworld ma is, hét sorlemez után is, az elektronikus zenei színtér egyik legnagyobb szenzációja, mind látványban, mind zenei hatásban ezért a mai napig dance- és rockfesztiválok headliner kedvence.
  
  The Game az amerikai hiphop szintér egyik legújabb és egyik legsikeresebb dumagépe, a jelenlegi szcéna egyik üstököse. The Documentary című, a nagyközönség számára kvázi-debütáló albumával, melyen olyan nagyágyúk működtek közre, mint Dr. Dre, 50 Cent vagy Nate Dogg, azonnal a slágerlisták felsőbb régióiba száguldott, Amerikában listavezető lett, és az elmúlt néhány hónap alatt, milliók fogytak belőle.
  
  Egy olyan kedves ismerőst is üdvözölhetünk a Szigeten, amely már két alkalommal 2003-ban és 2001-ben - elvarázsolta a Nagyszínpad előtt táncoló közönséget. A Morcheeba a ´90-es évek angol (főként bristoli bázisú) triphop-színterének egyik legfontosabb zenekaraként indult, már azonban már trendekhez kevéssé köthető, stílusokat - többek közt soult, R´n´B-t, hiphopot, reggae-t és pszichedéliát - vegyítő zenekarként definiálhatjuk. Új énekesnővel és a napokban megjelent átütő sikerű új lemezt bemutatva érkeznek a Szigetre.
  
  All About the Funk címmel jelent meg a legutóbbi, ismét igen kedvező fogadtatású Brand New Heavies-album, és ez az alkalomból, hat év után visszatér a Szigetre az acid jazz szcéna egyik legalapvetőbb zenekara. Augusztusban egy vadonatúj énekesnőt köszönthetünk a BNH soraiban is, a 25 éves, szőke tincsekkel és óriási hanggal rendelkező, angol-olasz Nicole Russót, aki egyébként természetesen zenész családból származik, papája többek között Quincy Jonesszal dolgozott együtt.
  
  A Mando Diao a közismerten gazdag svéd alterock-színtér, a karcos, dögös skandináv rockszcéna egyik legmasszívabb alakulata, az idei Szigeten ugyancsak fellépő Hives és (International) Noise Conspiracy közeli rokona. Az 1999-ben alakult négytagú együttes zenéjében a 60-as évek zabolázatlan beat- és rhythm and blues hangzását keveri a 70-es évek nyers rockhagyományával, punkos energiával, a 90-es évek brit gitárzenéjének hangulataival és az elmúlt évek vissza a gyökerekhez-irányzatának lendületével kicsit olyan, mintha a The Who-t, az Iggy Pop-féle Stoogest, az Oasist meg a Strokest dobnánk egy nagy zenei turmixgépbe.
  
  Roots Manuva az amerikai rap-import ellenére vagy éppen az amerikai invázió miatt - egyre markánsabb brit hiphop-színtér talán legfontosabb figurája. Roots Manuva nagy várakozásokkal kísért új albuma Awfully Deep címmel idén jelent meg.
  
  Svédország az egyik legnagyobb popzenei hatalom, és ez nemcsak a mainstreamre igaz, hanem az undergroundra is, hiszen képesek trendeket elindítani és csúcsra járatni. Az 1993-ban alakult The Hives a svéd pop egyik legtehetségesebb társulata, akik fekete-fehér egyenruhás, öltönyös fizimiskájukkal, hatvanas éveket idéző felszereléseikkel újraértelmezték és tökélyre fejlesztették a garázs-rock fogalmát, az MTV-be és a VIVA-ba vitték népszerűsíteni a skandináv rockzene új hullámát, hogy innen aztán meghódítsák Angliát, majd az Amerikai Egyesült Államokat ahogy találóan egyik lemezük címe is mondja, Veni Vidi Vicious. A nagyszínpad kora-délutáni sávjában is remekbandákat köszönthetünk.
  
  A tizenegy éve alakult Ska-P igazi együtténeklős, együttugrálós, ska-punk zenekar, amely ráadásul antiglobalista, a társadalmat balról kritizáló szövegeit látvánnyal támasztja alá: vajon melyik skazenekar játszik még gólyalábakon, melyik zenekar bújik Bush elnök-maszkokba? Üröm az örömben, hogy vissza nem térő alkalom a Szigetes koncert, mivel bejelentették: most nyáron láthatják a rajongók őket utoljára.
  
  T.O.K. a jamaikai dancehall-reggae közösség egyik legelevenebb társulata, melynek titokzatos rövidítése a Touch of Klass nevet takarja. A zenekar 1998-tól kezdve rendszeres vendégei a slágerlistáknak, az MTV-től a reggae-dancehall chartokig.
  
  A Sziget vendége lesz, a reggae-mozgalom emblematikus zenekara, a Wailers, melynek neve elválaszthatatlanul összenőtt minden idők legnagyobb reggae-legendájával, a frontember-szövegíró-dalszerző-énekes-gitáros Bob Marleyvel. Ne feledjük: idén Bob Marley-év van, hiszen születésének 60. évfordulóját ünnepli a világ karibi és karibi-szimpatizáns fele. Ezt a születésnapot az erre legelhivatottabb csapat, a Wailers celebrálja 2005-ös Szigeten.
  
  The Toy Dolls a klasszikus punk-periódus utáni időszak egyik legismertebb, legnépszerűbb zenekara; afféle újklasszikus punkbanda. A punkosan dallamos, vidám, ironikus és játékos mondjuk így: happy-punk zenei világáról elhíresült csapat intenzív sörözésre és táncra ingerlő kiváló koncertzenekar. A ToyDolls idén új lemezt jelentet meg meglehetősen szarkasztikus címmel - Our Last Album?
  
  Juliette and The Licks nem csalás, nem ámítás, frontasszonya Juliette Lewis, a jól ismert amerikai színésznő, aki többek közt a Született gyilkosok, és más közismert és sikeres filmek hősnője! A 2003-ban alakult öttagú zenekar Youre Speaking My Language című bemutatkozó lemeze a napokban került a boltokba, rajta a 70-es éveket és a 80-as évek elejét idéző, ugyanakkor aktuális, meggyőző, erős, egyenesvonalú, dögös rockzene nagyjából olyan klasszikus ízek nyomán, mint a Patti Smith Group, a Pretenders, vagy Iggy Pop. Juliette nem csak színésznőként, hanem frontasszonyként is szuggesztív, hiteles és lebilincselő.
  
  A Beatsteaks jelenleg Németország egyik legkelendőbb popárucikke, akik a Ruhr-vidéktől Hamburgon át Münchenig sportcsarnokokat és stadionokat töltenek meg. Zenéjükre, csak azok nem mozdítják a lábukat, akik nem szeretik a Clash-típusú számokat, márpedig a Beatsteaks ezt zsigerből tudja, meri és teszi: Aint Complaining, Hello Joe, Let Me In, Hand In Hand, hogy csak a legismertebb slágereiket említsük. Tavaly év végén a legjobb német előadás díját nyerték az MTV Music Awardson.
  
  A „Les Tambours de Bronx” nevű együttes épp most ünnepelte megalakulásának 18. évfordulóját és az évek során bejárta a világ jó részét. Mára az „ütős fémzene” alapzenekarává avanzsáltak, akik képesek arra, hogy olyan nagyformátumú rendezvényeken lépjenek fel, mint a Nagy Francia Forradalom kétszáz éves évfordulója, vagy az Eiffel Torony századik születésnapja, de kisebb, intimebb hangulatú koncerttermekben is játszanak. Több mint 900 fellépésen vannak már túl. 9000 szétgyilkolt konzervdoboz, 90000 összezúzott dobverő jelzi útjuk nyomát, ami jól mutatja, milyen teljesítményt nyújtanak ezek a zenészek a színpadon, akiknek célja mindig ugyanaz: hogy kiadják a belőlük áradó energiát.

  Utolsó Illés a Szigeten
  A hazai rock-, és kultúrtörténet egyik legnagyobb legendája, az Illés zenekar valamint a Sziget szervezői idén augusztusban egyszeri és megismételhetetlen programot kínálnak a zenerajongóknak. A Sziget Fesztivál nulladik napján, augusztus 9-én, a Nagyszínpadon lép fel a legendás banda
.
  
  Tragikus esemény, Pásztory Zoltán hirtelen halála tette kétségessé az Illés zenekar 40 éves jubileumi koncertjét. Miután azonban a zenekar tagjai úgy látják, ez felelne meg Pásztory Zoltán kívánságának is, a legendás dobos tanítványával, Szörényi Örssel kiegészülve megtartják a zenekar utolsó koncertjét augusztus 9-én, a Sziget nulladik napján.
  
  Az Illés zenekar a hatvanas évek közepén zenéjével, gondolataival egy új életérzést jelentett. Megtestesítette és kifejezte egy nemzedék álmait.
  A közel harminc évvel később, a kilencvenes évek elején indult Sziget Fesztivál nagy érdeme, hogy teret adott egy generáció álmainak, és megvalósította a virágok közt veled lenni vágyát.
  
  A nagy generáció egyik emblematikus zenekarának fellépésével az Y generáció Szigetén talán megtapasztalhatja minden nemzedék, hogy vannak olyan életérzések, vágyak és gondolatok, amelyek törvényszerűen megjelennek egy-egy adott korban, függetlenül a társadalmi környezettől, és ezek azok az érzések, gondolatok, amelyek hidat képeznek a - talán túlhangsúlyozott - generációs szakadékon.
  
  A hazai rocktörténet legendájának koncertjére bár az érdeklődés valószínűleg nagy lesz -, tekintettel a Sziget-hetijegyesekre és a Nagyszínpad előtti tér ötvenezres befogadó-képességére, mindössze 25.000 jegyet tudnak csak kiadni a szervezők.
  
  A szigeten gyakorta fellépő zenekarok főhajtása az Illés előtt, a júliusban megjelenő Amikor én még kissrác voltam album, rajta a Kispál és a Borz, a Balaton, a Quimby, az Amorf Ördögök, a PASO, a Besh o droM, a HS7, a Zagar, a Ladánybene, a Sziámi, az Etnofon Zenei Társulás és Palya Bea valamint The Puzzle és a Barbaro együttes egy-egy Illés szám feldolgozása.

  A Pannon GSM Világzenei Nagyszínpad programszervező gyakorlatán nem kellett változtatni, hiszen évről évre anélkül nőtt a látogatottsága, hazai és nemzetközi visszhangja, hogy a kínálata felhígult volna. Két szempontból mégis kirívó a 2005-ös év: egyrészt még soha nem szerepelt a Pannon GSM Világzenei Nagyszínpadon annyi világsztár, mint amennyi szerepelni fog ebben az évben, másrészt pedig Youssou NDour és Cheikha Rimitti felléptetésével lezárult egy korszak a világzene magyarországi történetében és a színpad hosszútávú művészi célkitűzésében: most már nincs olyan kirívó jelentőségű, legendás előadója a műfajnak, aki ne lépett volna fel hazánkban.
  
  Márpedig a világzenei helyszínnek 2000-től fogva abban a három lábon álló koncepcióban rejlett az elhivatottsága, hogy egyrészt pótolja a világzenei koncertszervezés jó évtizedes lemaradását, másrészt évről évre elérhetővé tegye a méltán közkedvelt csillagokat és hogy bemutassa a legújabban jelentkezett reménységeket. Mégpedig a legszélesebb stiláris és földrajzi körből válogatva; és szem előtt tartva azt a felelősséget is, amit a hazai, illetve a kelet-európai színtérrel kapcsolatban érezni kell.
  
  Ha a világsztárokat nézzük, kirívóan erős az afrikai mezőny: Super Etoile de Dakar nevű zenekarával először ad koncertet Magyarországon a szenegáli mbalax stílust megteremtő s az Egypt című albumáért idén Grammy-díjat kapott Youssou NDour. A szintén szenegáli Baaba Maal hét év után tér vissza a Szigetre, a guineai Mory Kante pedig a 2002-es koncertje óta teljesen átszervezte a zenekarát, s most egy merőben más, tisztán akusztikus programmal jelentkezik. A mali Tinariwen tuareg bluesa az utóbbi két-három év legtöbbet emlegetett produkciója, a Zap Mama hiphopba mártott afropopja pedig öt év kihagyás után után az év visszatérője címnek lehet a várományosa.
  Az algériai rai zene hívei az első napon minden idők legnagyobb rai-énekesnőjét, a nyolcvanegy éves Cheikha Rimittit hallhatják, az utolsón pedig Khaledet, a tavaly új lemezzel jelentkező rai-királyt. A világ legjobb klezmerzenekarának tartott New York-i The Klezmatics is teljesen új produkcióval érkezik: Joshua Nelson és Kathryn Farmer társaságában gospelt játszik, míg a kubai Buena Vista Social Club-sorozatban ezúttal a trombitás Manuel Guajiro Mirabalé a főszerep.
  
  Az újabban feltűntek közül kiemelhető a kelet-európai népzenét és a technót ötvöző angol Oi Va Voi, mely rendkívüli tavalyi sikere után térhet vissza, a nápolyi Enzo Avitabile és tucatnyi ütőse, vagy a denveri Woven Hand, mely a közelmúltban feloszlott 16 Horsepower súlyosan karizmatikus énekesének David Eugene Edwardsnak a zenekara. Ugyancsak amerikai a Radio Mundial: reggae-vel és rockkal átszőtt latin tánczenével.
  
  Franciaország rendkívül sokszínű világzenei életét három társaság is reprezentálja: a Watcha Clan technós tánczenéjében a dub és a cigányzene keveredik számos észak-afrikai hatással, a Tarace Boulba a reggae-t és a funkyt ötvözi a New Orleans-i rezesbandák hagyományával, míg a Les Hurlements DLeo a sanzon és a költészet emelkedettségébe fecskendezi a punk vehemenciáját. A klasszikus képzettségű belga DAAU pedig egy korrekt kamarazenekar módján ad elő valami egészen különleges valamit, a kelet-európai folklór, a klasszikus zene, a dzsessz és a rock elegyéből, mely több mint új zene: páratlan élmény!
  
  Kelet-Európát egyrészt a világ egyik legjobb klarinétosa, a bolgár Ivo Papasov fémjelzi a lakodalmas muzsikában gyökerező frenetikus etnodzsesszel, de a közelmúltban befutott Mahala Rai Banda sem piskóta: abban a román vonós és a rezesbandák hagyománya összegződik. A lengyel Tolhaje és a cseh Neocekávany Dychánek friss vérnek számít: az előbbinél dzsesszes felhangot kap a lengyel népzene, a másik a klezmerből és a Balkán színeiből kanyarítja ki a magáét.

  És természetesen idén is bizonyíthat hét kitűnő magyar zenekar. A Ladánybene 27 koncertje Bob Marley születésének hatvanadik évfordulójáról emlékezik meg; a tíz év kihagyás után újjáalakult Barbaro súlyosabb etnorockot játszik, mint valaha; a Besh o droM pedig új lemezzel zúz változatlanul. A tizenhetedik éve működő Csík zenekar jó szokása szerint régi vágású paraszti muzsikát játszik Erdélyből (no és a Tiszán innen meg a Dunán túl), míg a Kiss Ferenc vezette Etnofon Zenei Társulás mellé a Vándor Vokál is felsorakozik a Szerelem hava lemezbemutatójára. S persze nem maradunk roma muzsika nélkül sem: Juhász Mitsou Mónika új zenekara élén azokat a régi, pörgős slágereket énekli el, amelyek alighanem az Ando Drom-os éveit idézik; és körünkben lesz a Parno Graszt is, a paszab falvi romák legnemesebb hagyományával.
  
  A WAN2 Színpad idén is a stílusok fergeteges kavalkádját ígéri.
  
  Nemzetközi sztárjai közt itt lesz idén a Fishbone. Az 1979 óta működő Los Angeles-i székhelyű zenekar első lemeze megjelenése, 1985 óta verhetetlen, a legjobb hibrid zenét játszó muzsikusok a legjobb előadással, egy mágikus hatású kultuszzenekar.
  
  Az (International) Noise Conspiracy a már jó ideje felettébb izmos skandináv poszt-punk-, garázsrock-szcéna egyik legfontosabb, a Szigeten szintén fellépő The Hives afféle unokatesója. A gyakran radikális anarchista-színezetű, társadalomkritikus politikai üzeneteket fülbemászó power-pop dalokba csomagoló trükkös brigád hardcore és punkzenekarokból alakult a 90-es évek végén.
  
  Giant Robot a zeneileg amúgy is erős finn zenei színtér egyik legizgalmasabb produkciója. A zenekart általában a hiphop-formációk közé sorolják, - nemrég nyerték meg a legrangosabb finn zenei díj hiphop-kategóriáját ám a Giant Robot mind felállásában, mind stílusában túlmutat ezen a besoroláson. A hattagú koncerteken vokalistával kiegészülő - zenekar megszólalásában keveri a gépi és az élő megszólalást - a programozott alapokhoz, élő dobot, a gépi szekvenciákhoz gitárt, basszusgitárt, fuvolát, ütőhangszereket kevernek a jó finnek.
  
  Az ausztrál Resin Dogs újabb sajátos íz az amúgy is zamatos Sziget-étlapon. Az 1997-ben alakult, alapállásban négytagú, koncerteken közreműködőkkel kiegészülő brisbane-i kollektíva a táncos, funkos élő dob-basszus-gitár-megszólalás, a lemezjátszós hiphop és a modern elektronikus tánczenék törzsi ritmusait kotyvasztja lebilincselő módon. Az alakulása óta többszörös ausztrál zeneidíj-nyertes együttes bemutatkozó lemeze 2000-ben jelent meg, legutóbbi albuma, a Hi Fidelity Dirt 2004-es.
  
  Kétségtelenül Franciaország első száma zenekara: valahogy úgy szívügy ott a Louise Attaque a rajongók szemében, mint nálunk a Kispál és a Borz. A mániákus folk-rockot játszó párizsi Louise Attaque 1997-es bemutatkozó albuma a francia rock történetének legtöbb példányban eladott hanghordozója. A népszerűségük azonban nemcsak a frankofon területekre korlátozódik: idén turnéznak Oroszországban, Indiában, Közép- és Dél-Amerikában, hogy végül a Sziget WAN2 Színpadán is kikössenek.
  
  A Sportfreunde Stiller egy igazi német, egy müncheni zenekar, amelynek kedvenc focicsapata a TSV 1860 München, és természetesen a Bayern München. A sportbarátok a foci mellett a gitárpopot és az indie-rockot kedvelik, zenéjük leginkább a Tocotronickal vagy a Sternével hasonlítható össze, bár a szövegek nem másznak annyira mélyre és így jobban érthetőek a németet értők számára. Eddig ugyanis kizárólag németül jelentek meg dalaik, melyek négy, a kritikusok által kiválónak ítélt lemezen láttak napvilágot.
  
  A Wickeda fellépésével talán a legismertebb bolgár rockzenekart köszönthetjük a WAN2 színpadán, mely 1999-es első lemezének megjelenése óta számtalan koncertet adott a világ különböző pontján Magyarországtól az Egyesült Államokig, számtalan embert megtáncoltatva lüktető, rockos-etnós-funkos-reggaes-skás muzsikájával, amely egyaránt kedves Manu Chao- vagy Biohazard-rajongónak.
  
  A francia Matmatah zenekar egy tunéziai faluról kölcsönözte a nevét, ahol az egyik tag, Stan töltötte gyerekkorát. Az arab név ellenére a Matmatah egy olyan gitár alapú rockzenekar, amely breton gyökereit zeneileg is bátran felvállalja, és közel tíz éves karrierje során az FFF-től PJ Harveyig rengeteg előadóval kollaborált és vált Franciaország egyik legprogresszívabb rock attrakciójává. Tavaly októberben megjelent legújabb nagylemezük, az Archie Kramer finom balladák és erőteljes rockandroll-számok változatos elegye.
  
  A Tętes Raides húsz esztendővel ezelőtt alakult zenekar, a francia könnyűzenei színtér egyik legfontosabb együttese, a Franciaországban oly eleven, kevert, rockot és sanzont párosító stílus egyik legismertebb reprezentánsa. A Tętes Raides melynek zenei világában az elmúlt két évtizedben a rock- és a sanzon-elemek arányai időről-időre változtak tavaly jubileumi turnén vett részt, melynek állomásai összes negyedmillió nézőt vonzottak, s melynek Párizsban rendezett koncertjét 25.000 néző látta. Külön érdekesség, hogy a zenekar fellépései a zenei elemek mellett, a cirkusz, a tánc és a színház világának elemeit is felvonultatják.
  
  A Sziget visszatérő vendége a brit Dreadzone, akiknek olyan sikerük volt a Wan2 Színpadon, hogy még ők is meghökkentek, és a közönség előtt megesküdtek, eljönnek újra és újra. Betartották a szavukat, jönnek idén is. A HidaJimbo múltat, jelent és jövőt összekötő sajátos japán zenei projekt, melynek központi figurája Shuichi Hidano, aki a japán zenei tradíciót pontosabban az ősi japán dob-hagyományt elegyíti a modern zenék világával. Hidano karrierjének egyik csúcspontját az a pillanat jelentette, amikor 2002 nyarán több mint 50.000 néző előtt lépett fel a labdarúgó világbajnokság döntőjének záróceremóniáján. A HidaJimbo fellépése dobshow a javából!

  A HammerWorld Színpad nemzetközi sávja féktelen zúzást ígér. Rögtön elsőként itt az Obituary a death metal műfaj egyik vezető zenekara, élő legendája. Az egyáltalán nem napfényes zenekar 1984-ben alakult a napfényes Floridában. A zenekar mely pályafutása során öt stúdióalbumot és egy koncertlemezt jelentetett meg - idén Anthology címmel adja ki bő évtizedes karrierjének esszenciáját.
  
  Új lemezzel, a Liquid Monsterrel turnézik a mai német heavy metál oszlopa, a Brainstorm. A kilencvenes években már komoly európai reputációval rendelkező zenekar a metálszíntér legnevesebb figuráival dolgozott már együtt és mellékesen hat sorlemezt is kiadtak. Mind a közönség, mind a sajtó által kedvelt Brainstorm jelenleg a Szigetre szintén ellátogató Saxonnal turnézik.
  
  Utolsó pillanatban maradt el tavalyi fellépése a Szigeten, ezt most sokszorosan igyekszik pótolni a New Wave of British Heavy Metal máig működő alapzenekara, a Saxon. Az Iron Maiden, a Judas Priest mellett a Saxon volt az a heavy metal zenekar, amely a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején valóságos mozgalmat indított el. A banda a tavaly megjelent Lionheart lemez turnéja keretében érkezik a Sziget HammerWorld színpadára.
  
  Az Accept még a hetvenes években alakult Udo Dirkschneider énekes vezetésével, hogy aztán a nyolcvanas évek elejére kialakuljon az a védjegyszerű hangzás, amely sok tekintetben a német heavy metál szinonimája lett. Az Accept története során jó néhány muzsikust fogyasztott el, ám a kilencvenes évek lassan megérlelték a visszatérést és az Accept visszafoglalta helyét a heavy metál Olümposzon.
  
  A finn-magyar barátságot ezúttal az a Sentenced erősíti a Sziget 2005 metál színpadán, amely a kilencvenes évek elején szinte elsőként robbantott a nemzetközi metálszíntéren, és népszerűségével az utána jövő finn csapatokat is katapultálta egy magasabb szintre, tette ismertté a finn metalt. A sok változást megélt zenekar a black metáltól a brit heavy metálig minden hatást magába szippantott és idén, és bár baljós című Funeral Album azt szimbolizálja, hogy ez a zenekar utolsó lemeze és turnéja, mégis bebizonyosodott, hogy még mindig ők a legsúlyosabb figurák az ezer tó országán innen és túl. Utoljára a Szigeten, kihagyhatatlan.
  
  A rendkívül színes és masszív skandináv metál-színtér egyik legfontosabb reprezentánsa, a svéd Opeth 1990-ben alakult. Az együttes zenéjében a death metál-hangütés progresszív számszerkesztéssel, néhol akusztikus hangzással, néhol, experimentális megközelítéssel párosul. A zenekar debütáló albuma, az Orchid 1995-ben született meg, s a több tagcserét átvészelt zenekar karrierje során eddig hét albumot készített, melyek majd mindegyike magas színvonalon teljesít, s elnyerte a kritikusok szimpátiáját.
  
  Kétségkívül a világ legismertebb magyar punk-HC-énekese Téglás Zoli, a kaliforniai színtér egyik legendás alakja, aki zenekarával, az Ignite-tal bejárta már az egész világot, aki házibulik kötelező számává tette az A csitári hegyek alatt punkverzióját. Az új lemezre készülődő Ignite most ismét visszatér a Sziget HammerWorld színpadára.

  Az elektronikus zene kedvelőit a Dance Aréna, a Sziget legnagyobb, 2.700 m2-es sátra várja, világsztárokkal.
  
  Őrült, spontán, elképesztő, szórakoztató és bizarr karakter, Dj Rush nehéz manapság ennyire szórakoztató és mulatságos DJ-t találni. Rush a karrierje során rengeteg területet birtokba vett, a kis kluboktól a fesztiválokig, s a világ minden táját megjárta, szülőhelyétől, Chicago-tól kezdve Németországon, Anglián és sok más országon át egészen Japánig.
  
  ´Leader of the trance nation´ (a trance-nemzedék vezetője) - írta Paul van Dykről a mérvadó angol zenei szaklapok egyike, a Mixmag. De hasonlóképp vélekednek a DJ Magazin, a Muzik és a Ministry of Sound lapok szerkesztői és olvasói is, hiszen a világhíres német dj-producer az évek során oly elismeréseket zsebelhetett be egy-egy olvasói szavazáson, mint a ´legjobb nemzetközi dj´, és az ´év embere´ díjak. Sajátos játéka, mixtechnikája, magával ragadó megjelenése garantálja a zsúfolásig telt táncteret szerte a világon.
  
  15 éve már, hogy Luke Slater neve a minőségi elektronikus zene szinonímája. Slater, a techno alkimistája, mindig is az extrém felé hajlott, a legkülönbözőbb hatásokat és stílusokat ötvözi egyedi, energikus hangzásában. A brit techno egyik legelismertebb úttörőjeként tartják számon, ő azonban soha nem állt meg ennél a címkénél, a zenei világ felfedezésének vágya szüntelenül hajtja.
  
  Timo Maas a zenéiben mindig a tökéletességre törekedett. Nem csoda hát, hogy akármit is csinál, legyen az saját zeneszám, remix, DJ set, vagy saját labele, a Four : Twenty Recordings a zene iránti szeretete mindig arra ösztönzi hogy az elvárások határait messze túllépje minden egyes kísérletével.
  
  The Advent már sok-sok éve a house és techno szcéna aktív résztvevője, formáló alakja, világszerte tömeges végtagmozgást és kirobbanó bulikat generál, akár lemezjátszókkal, akár live act-ként lép fel.
  
  Tiga a montreali rave és elektro szcéna legendás alakja, aki innovatív partijairól és különleges látványelemekkel fűszerezett bulijai révén vált híressé. „Sunglasses at Night „ c. száma katapultálta az elektronikus zene nagyjai közé, azóta olyan hírességek számára készített remixeket, mint Felix Da Housecat, Danii Minogue vagy a City Rockers. Ismert populár slágere Nelly ´Hot in Here´ remixe, ami a Dj Kicks válogatáson jelent meg, hatalmas sikert aratott.
  
  LTJ Bukem a post-acid house kreatív vállalkozó szellemének élő megtestesülése. Finom modorú energia csóva, akinek panorámaszerű zenei víziója minden érintett területen sikert arat. A barátainak Danny Williamson-ként ismert férfi kétségkívül a breakbeat evolúció éllovasa. Más szóval LTJ Bukem egy misszionárius.
  
  Az X-Press 2 1993-ban tört be a nemzetközi klub szcénába, A Muzik Express őrült szirénáival, írógép hangzású dobokkal és a táncparketten alkalmazott pirotechnnikájával. Jelenleg az X-Press 2 stúdióban dolgozik új albumán.
  
  Speedy J, eredeti nevén Jochem Paap, kötekedő típus. Egyfolytában a határokat feszegeti, megkérdőjelez minden normát. Ez a rotterdami producer már egy évtizede gyártja a legütősebb elektronikus zenéket.

  Az évek óta egyre sikeresebb színházi-, és táncsátor, az idén - MTV Színház szintén erős programmal jelentkezik. A hazai produkciók (LA Dance Company, Gergye Krisztián, a Hólyagcirkusz Társulat, a Színművészeti Egyetem IV. éves színészhallgatóinak mozgásszínháza, Grecsó Zoltán, a Szabó Réka, Frenák Pál Társulata, Bozsik Yvette Társulat, Méhek a Soproni Ütösőkkel tartandó „ütős” koncertje, Müller Péter Sziámi Seress Rezső-estje, Sopsits Árpád és Horváth Csaba bemutatója színészekkel és a Közép Európa Táncszínház táncosaival, vagy a Szegedi Kortárs Balett Eötvös Péter zenéjére készült Atlantisz című előadása, a Zalai Táncegyüttes és a marosvásárhelyi Romafest cigányegyüttes néptánc produkciója) mellett számos nemzetközi produkció színesíti a kínálatot.
  
  Ezek közül is talán az egyik legérdekesebb a rögtön az első napon tartandó operabemutató a színházi sátorban. A kortárs ausztrál zeneszerző, Elena Kats-Chernin Undertow (Áramlás) című egyfelvonásos kamaraoperáját a Dél-Ausztrál Állami Opera énekeseivel magyar zenészek kíséretében a finn Juha Vanhakartano rendezésében láthatjuk.
  
  Az Undertow című előadásban a tengerpart a különböző kultúrális identitások és életstílusok olvasztótégelyeként jelenik meg. Ez egy olyan hely, ahol a magánéleti -és a nyilvános szerepek összekeverednek, ahol az addig biztos határvonalak eltűnnek, és nyomukba újabbak rajzolódnak. Ausztrália idén megkülönböztetett figyelmet kap a színházi helyszínen, hiszen még két ausztrál produkció látogat el a Sziget színházi helyszínére.
  
  A méltán híres és népszerű Chamber Made Opera a Phobia című előadását hozza el. A darabot Hitchcock klasszikus thrillere a „Szédülés” inspirálta és egy olyan audio-vizuális lakoma, ami a nagy hollywood-i művész előtt tiszteleg, akinek tehetsége és eredetisége fontos szerepet játszott az 50-es 60-as évek nagy film noir zenéinek megteremtésében. A stilizált díszlet minden egyes darabja hangszerré változik, ahogy az előadók a zenén keresztül egy feszültséggel és rejtélyekkel teli történetet mondanak el.
  
  A másik ausztrál társulat a Snuff Puppets 4 napon keresztül árasztja el a Szigetet különböző óriás bábjaival. Három utcaszínházi előadást láthatunk majd tőlük a Cows, a Boom Family és a Seagulls címűt. Legyen meglepetés, hogy ezek az óriás tehenek és sirályok illetve a Boom család tagjai miket fognak velünk művelni.
  
  Itt lesz még a dél-afrikai Durban-ból a Flatfoot Dance Company, akik az afrikai törzsek titokzatos és máig tabuként kezelt férfi beavatási szertartását és annak társadalmi vetületét járják körül tradicionális és kortárs mozgásművészeti eszközökkel.
  
  Franciaországból az Accrorap társulat látogat el hozzánk. Előadásukban a hip-hop tánc, a kathak- és baratanatyam táncok találkoznak. Az indiai táncok az istenek életéről mesélnek, és a táncosok az előadást szolgálják. A kortárs nyugati táncok a táncosok személyiségét hivatottak kifejezni, és az embernek a világhoz fűződő viszonyát mutatják be. Kader Attou, a koreográfus szakít az indiai tánchagyományokkal és érzelmeket jelenít meg bennük, míg a hip-hop táncot szellemi tartalommal igyekszik megtölteni. Kelet és Nyugat találkozásában egy újfajta táncvilág keletkezik.
  
  Belgiumból a másik világhírű tánc társulás a Les Ballets C. de la B. vendégszerepel a Szigeten. A legutóbbi Alain Platel és Sidi Larbi Cherkaoui nevéhez köthető társulat 1986-ban alakult meg azt az ídeát tartva szem előtt, hogy nem engedik, hogy egyetlen művészi egyéniség dominálja a színpadot. Ehelyett a tánccsoport nyitott akart maradni mindenkire, akinek művészi ambíciói vannak, aki bármilyen módon kötődik a baletthez. Így minden előadás a helyszínen látható és tapasztalható tehetségek esszenciája, nem pedig egyetlen emberhez fűződő alkotás. A Szigetre a fiatal táncosok három rövid saját korográfiájukat (Red Bank (USA)/Game Over Us/La Mancha) hozzák el.
  
  A tavalyi nagy siker után idén ismét lesz egy izraeli táncest, két kiváló izraeli koreográfus, Noa Dar és Sahar Azimi munkáiból. Noa Dar a The Sweetest Embrace (A legédesebb ölelés), míg Sahar Azimi a Now I Want to Forget (Most már felejteni akarok) című művét hozza. Mindkét előadás megjárt már több rangos nemzetközi fesztivált.
  
  Idén először lesz a Szigeten kortárs tánccsoport Kubából. A Danza Combinatoria Rosario Cardenas vezetésével Kuba egyik vezető táncegyüttese. Egy olyan előadást mutatnak be, melyben megtalálhatóak a kubai tánc hagyományos és folklórisztikus elemei, a kortárs mozgásművészet világa, a rumba, mambo, guaguancó, cha cha chá és különböző napjainkban meghatározó táncok mozdulatsorai.
  
  Igazi csemegének számít még a németországi Potsdamból érkező Fabrik Company Pandora 88 című előadása, mely bejárva a világ nevezetes színpadait végre
  eljut a Szigetre is. Az előadás egy kb 1.5 m2-es „dobozban” zajlik, ami a táncosok életútjának és tapasztalatának közelségét jelképezi. Ez egy játékra alkalmas tér - az otthon, börtön, menedék, az emlékezet tere, kivetítő vászon, hang- és fényforrás. Egy olyan hely, ahonnan az előadók élete elindul és ahol véget ér, egy olyan tér, ami jóban-rosszban fogva tartja őket. Viszont ennek a játéktérnek pont a korlátozottsága az, ami lehetőséget ad a koncentrációra és az alakok belső világán keresztül a szabadságra. Wolfgang Hoffmann and Sven Till transz-szerű csendben mozognak a tánc és a színház határmezsgyéjén, intenzív képzeletvilággal és hősi képekkel festik meg a tragédiától a komédiáig oda és visszavezető utat.
  
  Idén a humor is kiemelten szerepel a színházi programban, melynek egyik világhírű képviselője a barcelonai Tricicle´s Clownic Company látogat el hozzánk a Slastic című előadásával Párizs, Róma és London után. A Slastic (egy képzeletbeli sportruházat márka) a Tricicle harmadik előadása, amelyben a társulat a sport világát veszi górcső alá, túlmenve az ezzel kapcsolatban gyakran elhangzó kliséken az egészségtelen versengésről és erőszakról. Slastic több mint rövid jelenetekből és történetekből álló előadás. Egy olyan show, ami a közönségnek lehetőséget nyújt arra, hogy különböző, sporttal kapcsolatos, szórakoztató kihívásokban vegyenek részt, amiből aztán levonhatják a saját következtetéseiket.
  
  Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó program idén valószínűleg a francia Yann Tiersen koncertje lesz a színházi szabadtéri színpadon. Yann Tiersen neve, a mozi kedvelő magyar közönség számára csenghet ismerősen, hiszen olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Amélie csodálatos élete, amely a kedvenc-film listák első helyezettje, illetve a rendszerváltást kedvesen bemutató Good-Bye Lenin. Tiersen Angliában született, de most Párizsban él és dolgozik, mégpedig nem mindennapi módon, hiszen az általa szerzett filmzenefelvételeken, ő maga játszik az összes hangszeren. Bár élőben csak zongorán játszik, fellépése igazi csemegének számít az idei Sziget kínálatából.

  Nagyobb a Nagyszínpad nézőtere
  Az idei Szigeten továbbra is a látogatók kényelmes szórakozását segítik a már megszokott szolgáltatások (mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a polifoam-kölcsönzőig), azonban a minőségi fejlesztés jegyében újdonságokról is be lehet számolni.
  
  Nagyobb lesz idén például a Nagyszínpad előtti nézőtér. Az erős program és az utolsó Illés koncert - miatt várható nagyszámú közönség számára a szervezők a teret úgy alakítják ki, hogy ott akár a korábbi 40.000 helyett - 50.000 néző is elférhessen.
  
  A Pannon GSM hatodik éve főtámogatója a legnagyobb magyarországi kulturális rendezvénynek, a Szigetnek. A Pannon GSM - djuice márkájával együtt - idén is számos újdonsággal, meglepetéssel készül a Sziget látogatóinak szórakoztatására és távközlési igényeik kiszolgálására. A mobil szélessáv legújabb szolgáltatásai várják a Sziget-lakókat, akik megismerkedhetnek a WAP, az MMS, a mobil Internet, a mobil videó, az egyre bővülő választékot kínáló zeneletöltés lehetőségeivel. A Pannon GSM az újdonságok mellett az immár jól megszokott szolgáltatásokkal is várja a Sziget látogatóit: kkumulátortöltő helyekkel, interaktív játékokkal, SMS- és MMS-fallal, a PannonW@P-on és a djuice WAP-on elérhető ajánlókkal. A helyszínen mobil feltöltőkártyát és kedvezményes előfizetéseket is vásárolhatnak a látogatók, akik a Pannon GSM sátrában több mint száz gépnél internetezhetnek is.
  
  Idén a Tesco áruházlánc összesen 600 négyzetméteren, 3 éjjel-nappal nyitva tartó Tesco Sziget Market felállításával gondoskodik arról, hogy olcsón vásárolhassanak a Szigetre látogatók. A hosszas sorbanállás elkerülésére boltonként 4 kasszát működtet a Tesco, így kényelmesen válogathatnak majd a vásárlók az 500-1000 féle termék közül. A nem önkiszolgáló rendszerben, pult mögül árusított termékek között megtalálható lesz a pékárutól kezdve a tisztálkodási szereken keresztül egészen a hálózsákig szinte minden, amire egy héten keresztül a Szigeten szükség lehet. A higiéniai szolgáltatások köre (WC-k, tusolók) a tavalyihoz képest kb.10%-kal bűvül és az idei Szigetre több ponton a rendezvényen debütáló, vadonatúj tusoló-konténereket állítanak be a szervezők.
  
  A látogatók önfeledt szórakozását szolgálja szintén, hogy a szervezők idén a nagysátrak szellőztetését a korábbinál 10-szer nagyobb teljesítményű ventillációs rendszerrel oldják meg.
  
  A vendéglátás terén 50 pub, 35 melegkonyhás büfé (többféle ételkínálat), 4 reformkonyha (wabisabi, eleink ételei...,) 6 kisbüfé (hot-dog, panini, szigetlángos), 6 édesség (minifánk, kürtöskalács, óriáspalacsinta...), 5 zöldséges és 5 főtt kukoricás áll a vendégek rendelkezésére.
  
  Újítás az idei Szigeten az ún. vendéglátó negyedek kialakítása. A szervezők törekvése az volt, hogy mint több nagyvárosban, úgy a Sziget-városban is legyenek vendéglátó blokkok, ahol egy-egy ilyen helyen megtalálhatja a látogató a különböző típusú vendéglátó egységeket. Az idén kísérleti jelleggel öt vendéglátó centrumot alakítanak ki a szervezők, átláthatóbbá és ezzel könnyebben elérhetővé téve a Sziget vendéglátó szolgáltatásait.
  
  Továbbra is lehet a Szigeten bank-automatából pénz felvenni idén a K&H Bank jóvoltából -, a bejárati pénztárban bankkártyával fizetni - MasterCard jóvoltából.
  
  Lesz továbbá patika, talált tárgyak osztálya, értékmegőrző, 168 órás egészségügyi és biztonsági ügyelet, nyelvi elsősegély sátor, információs pult és számos további szolgáltatás, ami kényelmessé teszi a Szigeten eltöltött hetet.
  
  A Coca-Cola SoundWave elnevezéssel indítja útjára több európai országban eddigi legnagyobb zenei programját, amely a nyár folyamán különleges élményeket kínál és elérhetőbbé teszi a zenét minden magyar fiatal számára. A Sziget és a Coca-Cola SoundWave program összekapcsolódása lehetővé teszi, hogy egy hazai rendezésű, igen magas szintű zenei esemény még inkább bekerüljön a nemzetközi fesztiválélet vérkeringésébe és még több fiatal számára nyújtson feledhetetlen zenei élményt. A Coca-Cola 2005-ben először jelenik meg a Sziget támogatójaként, hogy a magyarországi SoundWave események még színesebb és teljesebb palettáját tudja kínálni a zenerajongó fiataloknak.
  
  A Soundwave azokhoz a fiatalokhoz szól, akik éppen feszegetik korlátaikat, keresik a felfedezés, a kipróbálás lehetőségét, hogy mit lehet még, és mit nem lehet már megtenni. A zene az egyik legfontosabb kapcsolat az őket körülvevő világgal, barátaikkal és eszköz arra, hogy rátaláljanak önmagukra, megerősítsék önképüket Ezt az utazást kívánja segíteni a Coca-Cola SoundWave program, amely elérhetőbbé teszi a zenét, hogy azon keresztül fedezhessék fel saját világukat.
  
  A SoundWave célja, hogy közelebb hozza a zenét a fiatalokhoz, biztosítsa és elérhetővé tegye számukra, hogy új, friss zenei irányzatokat és kultúrákat ismerjenek meg. Lehetőséget teremt, hogy a számtalan koncert, szórakozási lehetőség közül a fiatalok azt válasszák ki, abban vegyenek részt, amelyik az egyéniségükhöz a legjobban illik. A Coca-Cola eddig is jelen volt a hazai zenei életben, ám a SoundWave most jóval többet kínál, hiszen a fiatalok életéről, az ő zenéjükről szól mondta Halász Katalin, a Coca-Cola Magyarország marketing igazgatója. A SoundWave részben önálló zenei programokat indít, részben csatlakozik már meglévő nagy koncertekhez, fesztiválokhoz. A SoundWave keretében a Coca-Cola 7 nagy fesztivált támogat Európában.
  
  Nyolc nap buli, akár féláron
  Az idei Szigetre naponta - a „nulladik napi” Illés-koncertre is - 5.000 Ft-os napijegy áron lehet majd bejutni. Azok azonban, akik elővételben hetijegyet vásárolnak - ami az első időszakban, azaz június közepéig 20.000 Ft lesz - 8 napig élvezhetik a Sziget programjait, hiszen a „nulladik napi” Illés-koncert hetijeggyel is látogatható lesz. Gyors fejszámolás és kiderül: egy elővételes hetijeggyel 4 napijegy árát lehet idén spórolni, a Sziget fele tehát így ingyen megúszható. Június közepétől az elővételes hetijegyet 5 jegy áráért, azaz 25.000 forintért, a kapuban a hetijegyet 6 napijegy áráért, tehát 30.000 forintért lehet majd megvenni.
  
  Jegyek kaphatók
  Az idei évben gyakorlatilag az ország minden pontján lehet már Sziget jegyet vásárolni. A szokásos jegyárusító helyek mellett ugyanis az ország 3700 pontján, a Szerencsejáték Rt. Kirendeltségein (postákon, lottózókban) illetve május 17-től minden Tesco hipermarket áruházi dohány pultjában is lehet majd jegyeket vásárolni az idei augusztusi Szigetre.
  
  Elfogyhatnak a hetijegyek
  Az erős program miatt jelentős az érdeklődés a külföldi látogatók között. A hetijegy árusítás - az eddigi gyakorlat szerint már áprilisban elindult külföldön, s az eddigi adatok szerint mintegy háromszor több jegy kelt el, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Miután a hetijegyek kempingezésre is jogosítanak a Sziget területén, a férőhelyek korlátozott számára tekintettel az elmúlt évekhez hasonlóan csak 25.000 hetijegyet bocsátanak ki a szervezők, és mivel tavaly is több, mint 21.000 hetijegy elkelt, könnyen előfordulhat, hogy elfogynak a hetijegyek elővételben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget Fesztivál 2005

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 suicidal tendencies    mystery gang    babits mihály    rango    honeyball    vince neil    rock beach    wacken metal battle    night is the new day    fürgerókalábak    blues juniors    zoli band    adam young    nyughatatlan     született feleségek    anna murphy    deák bill blues band    moulin rose    kings of leon    deadstar assembly    az élet fája    kaltenbach open air    udo    lake of mind    arcadia  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!