hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. április 25. hétfő   16:12
nincsen hozzászólás

szerző: H.L.
Fantomas : Suspended Animation
Ipecac Recordings

  A francia krimi-vígjáték negatív figurájáról elnevezett zenekar immáron negyedik alkalommal teszi próbára a becses nagyérdemű zenei tűrőképességét. Ezen anyag egy dolgot nem válthat ki belőled, és ez pediglen a közöny. Ha nem hiszed, akkor tegyél vele egy próbát. Hidd el: ezt a cuccot imádni vagy gyűlölni fogod.
  
  Már maga a felállás is felkeltheti az elvetemültebb rockmuzsikák híveinek figyelmét. Buzz Osborne gitáros nevét leginkább a Melvins kapcsán ismerheted, a négyhúrost büntető Trevor Dunn a Mr. Bungle és a Trevor Dunns Trio Convulsant formációval lopakodhatott be kedvenceid sorába, Dave Lombardo dobos a Slayer nevű Thrash Metal fogat ütőseként tett milliókat a stílus elkötelezett hívévé, míg Mike Pattonz a Faith No More, a Mr. Bungle valamint a Tomahawk zenekarokban elkövetett vokalizálása kergethette idegszálaidat extatikus állapotok felé (mellesleg az ő cége az Ipecac Recordings, melynek gondozásában megjelent ez a lemez).
  
  Maga a mű 30 apró tételben nyújt feledhetetlen és egyben megrázó élményt. Teszi ezt röpke 43 perc alatt, de ez a majd háromnegyed óra megváltoztatja a zenéről eleddig alkotott elképzeléseidet. A zene -melyet egyetlen kibaszott skatulyába sem lehet belegyömöszkölni (és nem is kell)- dinamizmus terén minden határt áttör. Ha az anyag hallgatásakor olyan érzésed támad, mintha egy elmerozzant rajzfilm kellős közepébe csöppentél volna, akkor ugyanazt érzed, amit én éreztem, s mint azt utólag megtudtam, ez teljesen tudatos koncepció, és a legdurvább az, amilyen profi szinten működő koncepcióról beszélhetünk.
  
  Kellően letisztult, ugyanakkor mégsem agyonsterilizált hangzással elővezetett zene, amelybe a lehető legideálisabb módon ágyazódnak bele a rajzfilmek világát megidéző hanghatások. Tom és Jerry egy raklapravaló amfetamin elfogyasztása közben sem lenne képes visszaadni ezt az intenzitást. Halk, akkordbontogatásos pillanatok, mely alatt gyermeksírdogálás, ezután egy igen feszes, Thrash Metal riffelés (Lombardo rules!), mely lassan átlopakodik egy rajzolt kísértetkastély Frankeinstein-szerű világába, a dramatikus kép egy félretett telefon szaggatott pittyegése és egyéb digitális zajok folyamában özönlik át egy újabb fenyegető hangorkánba, hogy egy atomsúlyzó newschool-riffelős szilveszteri trombitás gügyögésbe torkollhasson ja és ez fél percen belül történt. Órákig lehetne boncolgatni, hogy milyen részek vannak még, és mindez miért zseniális; legyen elég annyi, hogy zseniális. Aki azt állítja magáról, hogy zeneileg nyitott arc és ennek a hanganyagnak nem jár a végére, annak marad a másfél méter kötél, meg egy fix pont a környezetében és kezdődhet a legvégső fityegés. A többiek pedig nem halasztanak el egy ilyen élményt.
  
  Olyan szintű váltások vannak, hogy azt még passzív hallgatóként is igen nehéz követni, mégis tökéletesen egységesen sodor magával ez a kellemes borzongást kiváltó hang-invázió. Lehengerlő precizitás és tökély a két kulcsfogalom a ritmusszekcióban, amelyet a kiforrott és fantáziadús riffelés méginkább elmélyít. Micsoda technikai felkészültség kell ahhoz, hogy egy ennyire széles palettán pásztázó csapatjáték ennyire egybekovácsolódjon. Vannak olyan részek, melyek bizonyos zenekarok tevékenységével párhuzamba állíthatók, és azt is valószínűnek tartom, hogy te is tudnál említeni néhányat a saját kedvencei közül a Suspended Animation kapcsán, de olyan párosítások, zenei ellenpontozások vannak, ami semmihez sem kapcsolható. Akárhányszor hallgatod meg ezt az anyagot, mindig felbukkan valami olyan, ami eddig nem tűnt fel, és most mégis iszonytató kontraszttal vésődik bele elmédbe.
  
  Bevallom férfiasan, Mike Patton Faith No More-os tevékenységétől a hideg rázott, annak ellenére, hogy a maga nemében professzionálisnak volt mondható, de amit itt véghezvisz, azt első hallásra nem hittem el. Az ennyire elvetemült zenekaroknál igen sűrűn előforduló gyermekbetegség szokott lenni az erős túlvokalizálás. Hát itt ilyenről szó sincs. Tökéletesen eltalált énektémák, melyeknek nemcsak hangszálpróbáló mivolta, de hibátlan illeszkedése a kompozícióba minden bizonnyal lenyűgöz majd téged is.
  
  El sem tudom képzelni, hogy miként lehet élőben egy ilyen kaliberű produkciót előadni, de ezt nekem egyszer az életben látnom kell. Ha belefülelsz ebbe a motyóba, akkor minden bizonnyal te magad is hasonlóképpen fogsz vélekedni. Egyetlen gyengéje az anyagnak, hogy nem lehet vele betelni. Ebből nincs elég, ezt elhiheted.
  
  Az április napjait egyenként feldolgozva megelevenítő szerzemények igen rendhagyó tavaszról tesznek tanúbizonyságot. Persze ilyenkor kap életre szinte minden, na de ennyire? A borító egy Yoshimoto Nara nevű világhírű japán festőművész munkája, mely 30 oldalnyi illusztrációval fokozza eme 30 tételt, hogy minél színesebbé, így már audiovizuális élménnyé bővülhessen eme megörökített Április.
  
  Ha eddig nem volt szerencséd megélni valamifajta nagyon tömény zenei szélsőség-elegyet Sludge-ból, Thrash Metal-ból, Grindcore-ból, überfeszes Crusty-Hc-ból és még sok más zenei összetevőből gyúrva, mindezt Cartoon-network színezetben szervírozva, akkor itt van a bazinagy lehetőség. Élj vele és rájössz, hogy e lemez nélkül nem lehet élni!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Neon Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 chris rea    jonathan nolan    pókember    bakay marci    textures    redneck zömbiez    noah & the whale    emily browning    chris hemsworth    honnan tudod    green hornet    király!    blackgates    autopsy    charlie    exploited    ill disposed    imák    hanggai    decaying incest    animid effect    dawn of destiny    therion    warrant    cold snap  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!