hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. április 24. vasárnap   12:41
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Európa Kiadó újra az A38-on
2005. április 30., szombat és május 1., vasárnap, 22h, A38

  A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. Bár az Európa Kiadó hivatalosan sosem oszlott fel, tagjai szétszéledtek a világban, és már csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy valaha újra összeállnak.
  
  2005. április 30-án, az Európai Uniós csatlakozás óráiban az Európa Kiadó több mint egy évtized szünet után ismét fellépett, ezúttal az A38 Hajón. A tomboló sikerre jellemző, hogy a zenekar májusban és szeptemberben miközben fellépett a Szigeten és országos turnéra indult további hat teltházas koncertet adott az A38-on. Az április 30-ai fellépés után pontosan egy évvel megjelenő DVD- e fűtött hangulatú koncerteket örökíti meg. És annál valamivel többet. Két és fél órányi koncertfelvétel, újrahangszerelt dalok, CD-minőségű hangzás, interjúk, fotók, dalszövegek egy ereje teljében lévő zenekar lehengerlő előadásának méltó dokumentuma. Ahogy Menyhárt Jenő is elmondta a színpadon: mi itt fogunk állni, és nem tör meg minket senki és semmi.
  
  Az Európa Kiadó 1981-ben alakult, lényegében az egykori, mindössze fél évet működött URH utódzenekaraként. Míg Müller Péter a Kontroll Csoportban folytatta pályáját, az URH másik három tagja Menyhárt Jenő, az EK későbbi zeneigazgatója, Kiss László basszusgitáros és Salamon András dobos új zenekart alakított: ez volt az Európa Kiadó. Rövid idő után Salamon helyét Magyar Péter vette át, majd a gitáros Dénes József Dönci érkezett a zenekarba. Néhány évvel később Dénes megtért, és szakított az együttessel. A szólógitáros posztán az évek során többen is megfordultak: Gasner János, Tóth Zoltán Spenót és legvégül Kirschner Péter. Hasonló változatosság jellemzi a billentyűsöket is: Gerő András, Kamondy Ágnes, Másik János és Varga Orsolya.
  
  Az Európa Kiadó néhány száma pedig valósággal elképzelhetetlen a zaire-i Joe Dissou összetéveszthetetlen éneke nélkül. A zenekar első koncertjét 1981. szeptember 13-án adta, és ez után évente új és új, precízen felépített és megszerkesztett programmal léptek elő: A pusztulás piszkozatai, Love 82, Jó lesz..., Azonosítatlan éneklő tárgyak. Bár az Európa Kiadó 1983-ban adott egy búcsúkoncertet, a következő évben Sós Mária Városbújócska című filmjének forgatására újra összeálltak, és egy évvel később már egy lemezszerződés is körvonalazódni kezdett. Az LP végül 1987-ben jelent meg, Popzene címmel. Habár többen az underground elárulását látták a lemezben, a Popzene a nyolcvanas évek magyar alternatív zenei kultúrájának a Bizottság lemezei mellett legfontosabb dokumentuma, emellett ma is erős és hatásos anyag található rajta. A következő album, a Szavazz rám 1989-ben jelent meg, aránylag szerencsés pillanatban: a címadó, még az URH által is játszott dal, és a lemez egész hangulata pontosan eltalálta a rendszerváltás meglepetésében élő ország hangulatát.
  
  Az Európa Kiadó ezután egyre csökkenő intenzitással dolgozott, míg szép lassan tetszhalotti állapotba merült. Korábbi koncertprogramjaikat ugyan kiadták CD-n, az 1994-es összefoglaló, egy Katona József Színház-beli koncert felvétele arra utalt, hogy az Európa Kiadó megszűnőben van. A tagok közül többen elhagyták az országot, és úgy tűnt, egy korszakkal együtt az EK pályafutása is lezárult. Aztán egy évtizeddel később, ahogy korábban már párszor, az Európa Kiadó ismét megragadta a történelmi pillanatot. Az Európai Unióhoz való csatlakozás pillanatában az A38 Hajón fellépve bebizonyította, hogy dalai, dalszövegei és zenei világa még mindig időszerű. Az így vonulunk be hátborzongató aktualitással ruházta fel a koncertet, melyet májusban és szeptemberbe további nyolc követett az A38 Hajón. Augusztusban a Sziget nagyszínpadán lépett fel a zenekar, majd szeptemberben kirobbanó sikerű országos turnéra indult. Az A38-as koncertek anyagából DVD készült az A38 Hajó kiadásában. A DVDn több mint kétórányi koncertfelvétel, dalszövegek, fotók, közönség-interjúk találhatók. A DVD megjelenésének alkalmából az Európa Kiadó pontosan egy évvel az első A38-as koncert után ismét fellép a hajón, emellett két nagyvárosban is.
  
  A helyszínek és időpontok:
  Pécs, PEK (április 28.)
  Budapest, A38 Hajó (április 30., május 1.)
  Székesfehérvár, Bahnhof (május 6.)
  
  A zenekar felállása
  Menyhárt Jenő: vokál, gitár
  Kiss Llászló: vokál, basszusgitár
  Magyar Péter: dob
  Másik János: billentyűsök, időnként basszusgitár
  Varga Orsolya: billentyűsök
  Kirschner Péter: gitár
  
  DiszkográfiaVárosbújócska, 1985 (MC)
  Popzene, 1987 (LP)
  Szavazz rám, 1989 (LP)
  Koncert a Zichy-kastélyban, 1990 (MC)
  Itt kísértünk Love 92, 1993 (CD)
  És mindig csak képeket, 1994 (CD, video)
  Így vonulunk be..., 2005 (DVD)
  
  Belépő elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 3000 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 self deception    malmsteen    zord    s first date    poem    satyr    atheist    heavy eyes    dürer    krinolin    kállai jános    tilos az Á    necropolis    red sparowes    the tourist    electric bastards    the rev    black procession    the hives    awesome as fuck    nucleanus    brass against    koszorúslányok        polyák lilla  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!