hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmzene]  2001. december 3. hétfő   14:23
nincsen hozzászólás

szerző: Tobias
A Gyűrűk Ura
Warner Music

   Hinnie kell a mesében annak, aki megszeretne jeleníteni egy képzeletbeli világot. A mese olyan valóságosnak hitt helyszíneken pereg le elménkben, mely szinte összemosódik a valóval, párhuzamot vonva két világ közt. Fák közt, folyók hídjain, hatalmas hegységek meredélyein kacsázó apró utakon kicsiny hobbitok kelnek útra egy messzi, sötét birodalom felé, hogy megsemmisítsék az Egy Gyűrűt mielőtt azt megkaparintaná a Gonosz. Az idők folyamán sokféleképpen megjelenő jobb-rosszabb képi metaforák után - melyek valahol mégis közös pontból: a trilógia mesterien megformált egészéből csippentettek egy-egy szeletkét - nemsokára filmvásznon láthatjuk a mű eddigi legnagyszerűbb megvalósulását. A mesék meséje, mely nem egyszerűen egy történet, hanem egy egész világot bemutató alkotás. A legenda születése sem mindennapos: a világtörténelem egyik legtehetségesebb nyelvésze, John Ronald Reuel Tolkien először mesebeli nyelveit találta ki, melyekkel tündéit, manóit szólaltatta meg, s ezt követően csavarintotta köré történeteit is. Tolkien 1892. január 3-án - azaz cirka 110 éve - született a Dél-afrikai Köztársaság Bloemfontein nevű városában. Nevét hosszú, kiemelkedő munkássága mellett A Hobbit, A Gyűrűk Ura és A Szilmarirok című meseregényei tették világhíressé. Könyveit, amelyekből világszerte több millió példány kelt el, huszonnégy nyelvre fordították le. Olvasóinak óriási tábora van. Számos kitüntetést kapott, s az oxfordi egyetem 1972-ben - egy évvel halála előtt - az irodalomtudományok díszdoktorává avatta.
   A január 10-én hazánkban is bemutatásra kerülő film számomra több mint egy Új-Zélandon forgatott újabb hollywood-i sikersorozat, hiszen én is - mint sok-sok más, meséket kedvelő ember - többek közt ezeken a könyveken növekedtem fel. Aki e könyveket olvasta, annak a film biztosan mást fog jelenteni, mivel ahány ember annyifajta-féle fantáziakép jött létre eme planétán a remekműről.
   Azonban az Egy Gyűrű dala egységesen cseng mindannyiunk fülében:
  
   Három gyűrű ragyogjon a tünde-királyok kezén,
   Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,
   Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,
   Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,
   Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.
   Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetelen,
   Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
   Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

   A filmet óriási várakozás előzi meg már most is, bemutatása előtt több mint kétmillió! mozijegyet adtak el világszerte elővételben. A filmet tizenöt hónapon keresztül forgatták Új-Zéland festői szépségű tájain. Ez alatt az idő alatt a trilógia mindhárom részét szalagra vették. Az első rész A Gyűrűk Szövetsége bemutatása után 2002 karácsonyán mutatják be a második részt, A két torony-t és mostantól számítva két év múlva a harmadik részt a A Király visszatért-et. A sztárseregletet felvonultató szuperprodukciót Peter Jackson rendezte.
   Az ok amiért e újság oldalaira került a filmről eme pár gondolat, az az, hogy mostanság több hanghordozó is megjelent a regényből készült filmhez kapcsolódóan. Az egyik ezekközül maga a filmzene-soundtrack albuma.
   A Lord Of The Rings soundtrack CD már november 26-ától kapható a Warner kiadó gondozásában. Az album igazi különlegessége, hogy két vadonatúj Enya felvétel is szerepel a lemezen. Az egyik dal, a „The Council Of Elrond” a film egyik szerelmi jelenetének hátteréül szolgál, a másik, a „May It Be” pedig a film végén lesz hallható. E két Enya dalon kívül az album zeneszerzője Howard Shore, aki olyan nagysikerű filmek remek filmzenéit szerezte, mint A sejt, A szajré; Csak egy kis pánik; Pop, csajok satöbbi; A játszma; Copland; Striptease; Az ügyfél; Senki bolondja; Philadelphia; Mrs. Doubtfire; A bárányok hallgatnak; A légy. A soundtrack-ek előadói a Londoni Filharmonikusok, az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekar és a „The London Voices” szólisták Elisabeth Fraser, Edward Ross, Mable Faletou.
   Egy gondolat még a végére: vajon az aprócska hobbitoknak a filmen is olyan nagy és szőrős tappancsuk lesz-e, mint ahogyan a regényben le van írva?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Warner Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 poem    douglas mccarthy    spirit blue    dean white    brooklyn decker    elhunyt    panírozott barikák    la dispute    gravefruit    premonition 13    sherlock homes    maylene and the sons of disaster    sunnata    Őrült    kerekes band    data animal    shia laboeuf    utódok    primus    omega diatribe    carnivore diprosopus    civet    jay chou    autumn    jack és jill  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!