hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. április 20. szerda   14:19
nincsen hozzászólás

szerző: Krsa
Rotterdam Ska-Jazz Foundation, készen az újabb karibi hangulatú, budapesti éjszakára
2005. április 25. Kultiplex

  Ki hinné, hogy a fapapucsok, szélmalmok, tulipánok és egyéb kultúrnövények földjén a reggae élet központja nem is annyira Amszterdam, hanem az egyik legnagyobb népsűrűségű holland város, Rotterdam. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a számtalan reggae formáció mellett, ez a város adja a műfaj egyik peremvidékének sztárját is, a reggae-ből is táplálkozó, zenéjét azonban mégis főként a ska-ra és a jazz-re építő, Rotterdam Ska-Jazz Foundation-t is. A kiváló formáció tavaly áprilisban már járt nálunk, s most kicsit több, mint egy év elteltével, április 25-én visszatérnek, hogy megismételjék akkori fergeteges, csaknem két órás koncertjüket, melyet a közönség részéről a teltház, a kiapadhatatlan tánckedv és a másnapi izomláz jellemzett. Az öltönyösökkel tűzdelt, fülledt karibi est idén nem az állóhajóra, hanem a Kultiplex-be költözik.
  
  A rotterdami jazz és ska szcéna krémje által alapított zenekar rövid idő alatt robbant be a ska köztudatba a ska, a rocksteady, a jazz, a reggae és a soul újszerű felfogásban való ötvözésével. A négy fúvós, nagybőgős, gitáros, orgonista, dobos és énekes felállásban dolgozó együttes ugyan magán viseli a 60-as évek stílusjegyeit, de zenei felfogásuk ismeretében korántsem nevezhetjük őket retro bandának - még akkor sem, ha az olyan nagy elődök, mint a Skatalites, vagy Laurel Aitken hatása időnként fel-felsejlik kifinomult muzsikájuk mögül. A jazz és ska rajongóknak kötelező program, de biztosra vehető, hogy bárkit lenyűgöznek virtuóz hangszeres tudásukkal és a kiemelkedő, karakteres színpadi előadásmódjukkal, melyből lüktet a stílus és az elegancia. szólt a tavalyi ajánló, amely még ma is tökéletesen igaz, azt leszámítva, hogy kissé módosult a zenekar felállása. A RSJF nemrég megjelent, Sunwalk címet viselő albumán (az ezt promotáló, lemezbemutató turné keretében látogatnak hazánkba is) újított a gitáros- és a fúvósszekcióban, valamint férfi énekes helyett egy holland jazz-énekesnővel dolgozott. A tagcserék elsősorban a számtalan projectben dolgozó zenészek időegyeztetési problémái miatt következtek be egyesek nem bírták az óriási nemzetközi siker következtében nyakukba zúduló, hihetetlen mennyiségű koncertmeghívást. Az új zenészek továbbra is hozzák a RSJF-re oly jellemző, holland-karibi szivarfüstös lazaságot, illetve a világzenei hatásokat, s egyúttal még inkább a jazz felé közelítették a zenekart érdekesség, hogy a lemezen helyet kapott egy 3/4-edes lüktetésű, klezmer és magyar népzenei hatásokkal bíró darab is, Magyar Posta címmel. Ugyanakkor a tradicionális ska-nak is adtak a srácok, hiszen a német-francia énekes, ragga sztárral, Dr. Ring-Ding-gel megalapították, a ska-rocksteady formációjukat Kingston Kitchen 809 néven, mellyel régi 60-as évekbeli jamaikai ska és rocksteady dalokat, valamint közismert slágerek hasonló hangvételű átiratait játsszák (az rendben van, hogy műsorukra tűzik a Madness zenekar egyik fő slágerének eredetijét Prince Buster-től, de hallott már valaki AC/DC-t, vagy Elvis Presley-t tradicionális ska-ban?).
  
  Kontinensünk leghíresebb ska-jazz zenekarát (bár az utóbbi időben a St. Petersburg Ska-Jazz Review is erősen belehúzott) továbbra is az egyik legnagyobb európai ska kiadó, a Grover Records gondozza. Persze csak ezen a földrészen, hiszen a RSJF elképesztő sikereiket látva lecsapott rájuk Amerika legnagyobb ska zenei istállója, a Megalith is, hogy a tengerentúlon a New York Ska-Jazz Ensemble, a Toasters, Victor Rice, King Django, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra mellett az ő útjukat is egyengesse.
  
  Ha már a PASO-t említettük, az ő soundsystem formációjuk nyitja majd az estét, ami azt jelenti, hogy a Pannonia Allstars Ska Orchestra egyes zenészei és baráti selectorai játszanak tradicionális ska-t, reggae-t és rocksteady-t bakelitről, miközben felbukkan egy-egy hangszeres, vagy énekes is, akik improvizálnak az instrumentális darabokra.
  A RSJF koncert után pedig a Kultiplex szokásos keddi klubestje, az Allnightbreakz következik: Vida + Marka + Vida vezényletével.
  
  Belépő: 1000 HUF, kapunyitás: 20.30; www.rsjf.nl; www.paso.hu



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Paso

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cseh tamás    macbook pro    crescendo    cher    paul di´anno    diane krüger    cate blachett    filmbox    abraham lincoln    charlie st. cloud    loreena  mckennitt    peter jackson    dance or die    club ’68    clubera    the agonist    omen    texas in july    anvision    jancsi és juliska    rob zombie    ronnie james dio    crossing eternity    emarosa    christoph waltz  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!