hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2005. március 18. péntek   12:48
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Manikin Faint: Homegrown Seedless
Szerzői Kiadás

  Csak most, a harmadik lemezével ismertem meg a Manikin Faint zenekart. Csodálkozom is magamon rendesen, mégpedig azért, mert nagyon komálom azt a fajta muzsikát, amilyet ez a négyes játszik. Azonban műfaji korlátok közé nem tudnám sorolni a rendelkezésre álló öt szerzeményt, már csak azért sem, mert sokkal inkább egy bizonyos hangulat tartja össze a lemezt, mint a hasonló riffek, vagy vokálok. Ezt a hangulatot nevezzük mondjuk pszihedéliának, amelyre hol a Tool vagy a Katatonia lebegése, hol egy kevésbé marcona Meshuggah, néhol pedig egy szertelenkedő Faith No More hatott a leginkább. Nem tudom ismerik-e a srácok a sajnálatosan rövid karriert befutott, New Orleans-i Floodgate-et, de Kyle Thomas és társai játszottak valami ehhez hasonló muzsikát. Persze azért akadnak földhöz ragadtabb és földhöz vágó megoldások, ahol a főleg a panterás riffelést érzem meghatározónak.
  
  Ilyen a nyitódal, a Cosm is. Igazi húzós, gyors középtempóban fogant, fifikás és páratlan ütemei egyfajta bemelegítőként szolgálnak a továbbiakra nézve. Egy-egy szikárabb döngölés között feltűnnek ugyan kis pihentetők, mint a funk beütések (ezek egyébként szinte folyamatosan jelen vannak), vagy a hápogós szóló, (amely alatt érdemes figyelni Matt basszusjátékára is) de ezek csak szárnynyitogatások a későbbi elszállás ismeretében. Endru azonban már itt felvonultatja a teljes arzenálját, persze elsősorban a dallamos megoldások vannak túlsúlyban, de színesítő jelleggel felbukkan néhány magasabb sikoly is, sőt központi helyet foglal a dalban egy lényegre-törő, adrenalin-dús Shut the fuck up! felkiáltás is. A következő 34 extra long leaves egy jóval borongósabb darab, középtájon egy klassz betonozással, és LG Petrovot megszégyenítő hörgéssel. Ennek legfőbb erénye talán az, hogy úgy váltanak vissza az általam már beígért elszállásba, hogy az cseppet sem zavaró. Ha ez a hab a tortán, akkor a cseresznye az, hogy ezután még be is gyorsítanak, amiből egy egészen megtekert, szétvisszhangosított jammellésel jönnek ki, igaz ez már a Skulk névre hallgató track. A lassabb All Rites Reserved leginkább a Tool hatását mutatja, (a pulzáló basszusnak, és törékeny gitárhangoknak köszönhetően) sajátos dallamvilága miatt viszont igazi MF szerzemény lesz belőle. Az utolsó Stress Contest a legjobb szám mind közül, talán azért, mert egyfajta zenei szintézise a lemeznek. Nincs híján a megtekert tempóknak ez a nóta sem, de energiaszintje folyamatosan emelkedik, ilyenkor sajnálkozik csak igazán a hallgató, hogy kicsit száraz lett az anyag hangzása, mert a záróriffben akkora erő van, hogy egy kicsit zsúrlóbb megszólalással egyszerűen kimászna a hangfalból.
  
  Mindegy, a riffeknek úgyis a hangfalban a helyük, talán jobb is, ha nem másznak ki. A Homegrown Seedless melódiái meg így is, úgy is bemásznak a hallójáratainkba, ahol ugyan gyorsan rögzülnek, mégis érdemes elindítani a korongot újra és újra.
  
   1. cosm
   2.34 extra long leaves
   3. skulk
   4. all rites reversed
   5. stress contest



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nailed to obscurity    kálloy molnár péter    antimatter    recoil    ska-pécs    obey the brave    shell beach    the last charge    lovasi andrás    hiúz    white stripes    editors    rotten sound    born again    hammer of gods    give it a name    the big bunny hall swinger club    lovreck    dawnstar    méhes marietta    drawing    thomas balmes    paul greengrass    kiscsillag    draconian  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!