hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. március 5. szombat   15:17
nincsen hozzászólás

szerző: Sylvio
Barbaro a Fonóban
2005. január 29., Fonó

  Mindenekelőtt: a Barbaronak semmi köze a Junkieshoz és Barbaro Attilához! Annál inkább Bartókhoz és a népzenéhez. Az említett hatásokon túl, a zenészeket tekintve szinte minden magyar folk és etnorock jellegű formáció kiindulópontjához, a Kolindához és a Gépfolklórhoz jutnánk el, de most inkább mellőzöm a családfa teljes felrajzolását. Lényeg a lényeg, a nyolcvanas évek közepén megszületett a Barbaro zenekar; akkor még Lengyelffy Miklós basszerral, ki nem sokáig volt a banda kötelékében (ekkoriban Junkiesék talán általános iskolások lehettek). A Cziránku Sándor és Tzortzoglou Yorgos Georgios alapította együttes 1990-ben jelentette meg első lemezét (jelenleg jó ha kazettán hozzá lehet jutni) Parov Nikola vendégszereplésével, és 1994-ben a másodikat (ez kapható cd-n; a hangzása kicsit nyers és száraz), melyeknek nemes egyszerűséggel az I. illetve II. címet adták.
  
  A Fonóban kapunyitás előtt közvetítő tévéken figyelhette a beállást, aki akarta. A mögöttem ülők (lévén ülős koncert), miután helyet foglaltak, az együttes nevének és jelének elemzésébe kezdtek. Barbár? kérdezte egyikük. Elhízott paraszt veri a disznót találgatta a mellette ülő a Barbaro- felirat alatti vonalak jelentését. Valaki kidob a kukába valamit. Nem, az egy sámándobos. Alighanem ez utóbbi a megfejtés.
  
  A műsor a Hét varázslatos hanggal kezdődött, melyben Cziránku Sándor (a Gesarol, P-mobil, Korong, Misszió, Beatrice, Gépfolklór, Ködkonda és a Kárpát Möbiusz egykorvolt gitárosa) rögtön elvette a kedvét mindenkinek a gitáróráktól: egyszerre zongorázott ide-oda szaladgáló ujjaival a kétnyakú gitár mindkét nyakán. Ő biztos, hogy nem csak azért használ kétnyakút, mert jól mutat, hanem mert szüksége is van rá. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik, ha nem a legjobb magyar gitáros, ötletek terén is, nemcsak technikázásban. Vele teljes összhangban gitározott Both Miklós, akinek neve a kései VHK-ból, a Kárpát Möbiuszból (ahol már játszott együtt Cziránkuval), vagy épp saját zenekarából, a Magurából lehet ismerős. Yorgos helyett, aki jelenleg az elektro-folkot nyomató Balkan Fanatik tagja, most ő felel a sámánénekért is; az énekléshez szokás szerint két mikrofont használ, melyből az egyik visszhangosított. Többen szemére vetették koncert után, hogy a többiekhez képest, akik egy helyben álltak vagy ültek, túl sokat mozgott. Hát, igaz, ami igaz, nagy adag vizuális élménnyel ajándékozott meg minket, de ez engem nem zavart, sőt mi több. Egyébként meg, ő így tud zenélni, egy helyben lemeredve nem. Azt is tudom, hogy sokak szerint Yorgos volt a nonpluszultra sámánének terén (azért írtam le ezt a szót, hogy legyen valami ide nem illő angolszász is a cikkben hehe), és hogy a régi barbarósoknak nem jött be az új Barbaro pszichedelikus felhangja, ami megint csak Mikinek köszönhető. Az is igaz: koromnál fogva nem láthattam a régi Barbarot, és hogy elfogult vagyok az új gitárossal szemben, hisz a nemrég megszűnt, összetett, húzós, intenzív pszichedelik-folk rockot játszó Magura az egyik kedvencem volt (és kíváncsian várom, hogy láthassam a Magura zenei örökségét és vonalát továbbvivő új együttest, a Naprát), és hogy azok bizony nem ülős koncertek voltak, mégis veszem a bátorságot és azt mondom: nem bánom, hogy a régi Barbaro híveinek csak az a két lemez marad. Egyébként meg ha Cziránku úgy gondolja, Mikivel tudja legjobban megvalósítani zenei elképzeléseit, akkor neki helye van a Barbaroban. Sőt, akkor a Barbaroban rá van szükség.
  
  Basszusgitárral a nyakában Zsoldos Százzenekaros Tamás produkálta magát inkább nem kísérlem meg leírni, mi módon, azt látni kell (nem sorolom, fel, hány helyen játszott eddig); fúvóshangszereken pedig Barcza Gergely segítette ki a bandát, nem kevéssel hozzájárulva a pszichedelikus hatáshoz. A régi dalok mellett eljátszottak párat a készülő lemezről is. Miki kétszer is maga maradt a színpadon, pontosabban egyszer Herpai Sándor társaságában (a V73, a VMoto-rock, a Neoton és a P.Mobil egykori tagja), aki atomóra pontossággal és olyan változatossággal püföli-bűvöli a dobokat, hogy önmagában is elhallgatnám. A majd két órás program során elhangzott az említett dal után az Adjon az Isten, a Gyöngyvirág, a Legyen a szép mindenkié, az Ilju Hamarija, a Dermesztő derű, az Ez a világ olyan világ, az 5+, a Guminéni, a Tűpárna, a Mélyrepülés, az Elment az én rózsám, a Kerek a szőlő, a Pszychiater, a Fényrepülés, a Bánat és a Sólyom; ez utóbbi előtt Cziránku egy X-testű hathúrosra cserélte a kétnyakút. A Metallicától lopta magyarázta az újítást Miki. Majd jött a Sámán, a Búza és a Sirató, végül zárásként a Trák.
  
  Rögtönzésnek a Barbaroban nem sok helye van, annál több viszont a folyamatosan váltakozó, egyedi és eredeti témáknak, melyek komplexek és technikásak, de elkerülik a Dream Theater-féle barokkos öncélúságot. Etno-(alter)-rock? Progresszív folk-rock? Agrorock(!) ? Sokmindennek nevezték már zenéjüket. Az (ebben az esetben talán idézőjelben értendő) könnyűzene erőlködés nélküli klisémentesítésének egyik nagyszerű példája a Barbaro. Várjuk az új lemezt! Aki nem tud várni addig, vagy nem hiszi a leírtakat, az először töltse le a netről a nemrég fölvett három új számot, majd csípje el és hallgassa meg Cziránkuékat valahol.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Barbaro

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lajkó félix    inhale me    underworld    szabó éva eszter    sebkha-chott    troldhaugen    cillian murphy    rock the boat    cataract    natasha shneider    verge    ten years after    the dark knight rises    jennifer aniston    the last days of jesus    and so i watch you from afar    winters bane    dav    anima sound system    the kooks    star wars    the book of eli    demians    jesu    hard  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!