hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. február 17. csütörtök   16:30
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Kaukazu: Majdnem Kína
Szerzői kiadás

  A tisztelettudó Kaukazus zenekar Majdnem Kína című nagylemezével 2004-ben debütált. A lemez és a honlap külleme elsőre könnyen elbátortalaníthatja az érdeklődőt, ám a kezdeti félelmek leküzdése után a zenébe, és a Kaukazussal járó életérzésbe vetve magunkat több vár ránk, mint holmi zenehallgatás.
  
  A lemezt hallgatva akaratlanul is az igen népszerű és korszakalkotó Bëlga jut eszembe. Számomra ők azok, akik tökéletesen megvalósították a köznyelvi fordulatok zenébe illesztését, ami a Kaukazusnál is tökéletesen jelen van. Van egy másik ok is, ami miatt együtt említem a két bandát: mindketten a neten gyűjtöttek rajongótábort.
  
  A zene abszolút trendi, mindenkiben ott rejtőzik a képesség, hogy megkedvelje. Tény, hogy ehhez némi kritikus világlátásra és akaraterőre van szükség. Utóbbira az ócska sztereotípiák sutba dobása végett.
  
  Tizenhét remek dal került fel a lemezre, és sajnos nincs köztük a az egyik igazi kedvencem, a DjTrianon, mely a demon még hallható volt. Egy elég erősen gépesített Introval indul a mű, amolyan Jazz Dr&B, ahogy a számlistán áll. A jazz jelzőnek különösen örülök, főleg, mióta volt szerencsém koncerten hallani a fiúkat, és tudom, hogy a zeneileg sokra lesznek még képesek. Eme rém ügyesen összepakolt kis bevezető után keleti hangokra építve szólal meg a Gyerekkor, ami amolyan jövőbe tekintéssel szolgál, és a lét alapvető kérdéseit feszegeti.
  
  A Szaródik című dal a technika és a fejlett kommunikációs eszközök keltette emberek közötti szakadékon próbál hidat verni, és erősen kisüt belőle a dalszövegíró személyes véleménye. Zeneileg sokkal finomabb falat, mint az előző, könnyed gitárok pengenek, és a nyugodt, leállós hangulatot is jól beállítottnak érzem, akárcsak az enyhén szólisztikus részeket.
  
  A lemez címadó dala, a Majdnem Kína az énekes-gitáros Kardos (Horváth János) saját szavai szerint alapgyenge, szerintem meg egy gépi alapokkal borzongatóan ügyesen alátámasztott darab. Körülbelül arról szól, hogy nyugodtan legyünk 1500 milliomodikak a sorban, küldjünk végtelen számú smst, igyunk meg számtalan hektó sört, stb., mert úgyis erre halad a világ. A gyors alap, a gitáreffektek és a beúszó Kína-téma teszi oly könnyen befogadhatóvá ezt a dalt.
  
  A Nem utazok Kaláka remixe inkább személyes véleményt közvetít az utazás elértéktelenedéséről, hiszen úgyis vissza kell jönni, meg a boltban úgyis kapunk ismeretterjesztő könyveket, és persze az én kultúrám a legjobb. Eleinte kissé zavart az ének túlerőltetése, esetlen dallamkezelése, de végül is bőven elég, ha csak ennyihez kell hozzászokni.
  
  Az Üzletemberek egyértelmű intertextualitástól megtermékenyített sorai (azaz Kispál és a Borz dalszövegek megidézése), és az összhatás is nagyon rendben van, itt kezdődik a közel-keleti hatások bevonása a zenébe, melynek aktualitásához nem férhet kétség. A refrénje könnyed és szórakoztató, lehet szeretni.
  
  Az Amszterdam egy kis bolyongásra invitál Hollandiába, ahol még a botok polcain is spangli található. Lassan már jellemző akkordmenet vezeti végig a számot a gitárokon.
  
  A Legyen és az Élettér két igencsak hasonló dal gitárokra felépítve, na meg komoly rendszerbírálattal megtöltve. No nem politikai rendszerbírálatra, sokkal inkább az életvezetésre vonatkozó bírálat ez. Az Élettér zeneileg jobban kidolgozott darab, és szövege is kellően költői. Olyannyira, hogy több, mint egy éve gondolkodom rajta, hogy akkor most hogyan is kéne megítélnem azt, amiről szó esik.
  
  A Balaton egyértelműen a legjobb dal a korongon témájának összetettsége, zenei minimalizmusa és kidolgozottsága, illetve a közvetlen beszólogatás nagyon szerethetővé teszi nagyon szerethetővé a zenekart. A számos apró effekt (flash), az ének visszhangosítása igen jó hatást kelt.
  
  A Budapest a kissé közhelyes (tehát tökéletes) leállás-beindulás hatással rögtön a szívembe zárta magát, Kardos igencsak sajátos, nehezen értelmezhető és túl konkrét szövegei itt érvényesülnek legerősebben.
  
  A Balaton mellett a Gyros a legjobb Kaukazus szám. A refrén alatt szinte együtt futnak a gitárok az arab telivérrel, a szöveg és megvalósítás remekül együtt van ebben a dalban.
  
  A Kardos Doktor ügyes mix hozott anyagból, akárcsak a kezdetben beates szerelmes-számnak indult Vége van és a politikai-szerelmi témájú Olyat akarok. Közöttük bújik meg csendben a Nyíl, ami inkább csak elgondolkodtató zene, szerény kis alkotás.
  
  Rövid zárásként annyit mondhatok, hogy megéri meglátogatni a Kaukazus honlapját némi zene letöltése végett, hogy aztán a fórumon keresztül kiépülj a rendszerből. (A Kaukazus többek között együtt koncertezett a Kispál és a Borz és a Pál Utcai Fiúk zenekarokkal, ami talán sejteti, hogy a hazai szakma elismeréssel és nagy reményekkel tekint a bandára.)
  
  A lemez teljes egészében ingyenesen letölthető a zenekari
  honlapról.
  
  Majdnem Kína
  01_Intro
  02_Gyerekkor
  03_Szaródik
  04_Majdnem Kína
  05_Nem Utazok
  06_Lángos Tejföl
  07_Üzletember
  08_Amsterdam
  09_Legyen
  10_Élettér
  11_Balaton
  12_Budapest
  13_Gyros
  14_Kardos DR
  15_Vége Van
  16_Nyíl
  17_Olyat Akarok



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kaukazus

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kelet-nyugat    long road    kurt cobain    coreleoni    billy talent    another way    the exploited    withem    living dead army    alex chilton    kalan mikla    delain    negarm    lostprophets    this gift is a curse    diamond edge    oceanhoarse    susan tedeschi    shyamalan    tükrös    deicide    ska-pécs    rock tv    james lomenzo    unknown  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!