hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. február 11. péntek   10:51
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Fates Warning(USA), Wendigo a Wigwamban
2005. február 16. Budapest - Wigwam

  Február 16-án első ízben teszi tiszteletét Magyarországon a progresszív metal műfaj egyik élcsapata, a connecticuti illetőségű Fates Warning. A zenekar rajongóinak minden bizonnyal egyik szeme sír, a másik meg nevet a szerdai fellépés kapcsán. Sajnos Mark Zonder, az együttes hihetetlen képességekkel megáldott dobosa a friss FW lemez, az FWX feljátszása után bejelentette, nem kíván többet turnézni. Aggodalomra azonban semmi ok, ezen a koncertsorozaton ugyanis nem más fogja majd helyettesíteni, mint a Spocks Beard-ből megismert Nick D´Virgilio. Örömteli viszont az, hogy visszatért az a Frank Aresti gitáros, aki 1986-tól kezdve gitározott Jim Matheos oldalán egészen 1996-ig, olyan lemezeket alkotva, mint például a Perfect Symmetry, a Parallels, vagy az Inside Out.
  
  Ez a három zseniális lemez azonban csak három állomását jelöli a csapat történetének, amely még 1983-ban kezdődött. Ekkor alakult ugyanis a Fates Warning, és még ebben az évben megjelent a Soldier Boy című daluk az ötödik Metal Massacre válogatáson. Egy évvel később már a Metal Blade Recordsnál kötnek ki, itt jelenik meg az első korongjuk, a Night On Bröcken. Ez a lemez még hamísíthatatlan heavy metalt rejt, csakúgy, mint az egy évvel későbbi, borongós hangulatú The Spectre Within. 1986-ban jelenik meg az Awaken the Guardian, amely az eredeti énekes, John Arch által fémjelzett, direktebb riffekkel operáló, korai éra legjobban sikerült albuma. Új fejezet kezdődik a zenekar életében, hiszen az Awaken a Billboard listán debütál, és Victor Arduini gitáros helyére Frank Aresti érkezik. Ekkor már egészen más zenében gondolkodnak, mint a kezdetekkor, és szakítani kívánnak a számukra már egysíkú és kiszámítható tradicionális metallal, és összetettebb, Yes, Rush hatású muzsikát akarnak írni, de a kornak megfelelő, keményebb hangzással. A No Exit lemez ennek következményeként már John Arch nélkül készül, 1987-ben pedig Ray Alder foglalja el az énekes pozíciót. A váltás eredményességét bizonyítja, hogy a No Exit a száztizenegyedik helyen startol a Billbroad listán, köszönhetően Silent Cries videó sikerének, és persze az album újszerű, és komplex zenéjének, valamint az igényes és kimunkált szövegvilágának.

  Míg a No Exit az Államokban tette naggyá a Fates Warningot, addig az öreg kontinensen a Perfect Symmetry lemez, és annak európai turnéja keltette jó hírüket. Ezen a korongon Steve Zimmerman játéka helyett már a 2004-ig a csapat zenéjének alapját képező Mark Zonder eszelős dobolása hallható, és itt tűnik fel először a vissza-visszatérő vendégbillentyűs, az akkor még Dream Theater tag Kevin Moore is. 1990-ben folytatják a koncertezést, ismét bejárják az Atlanti-óceán mindkét partját. Az 1991-ben kiadott Parallels jóval emészthetőbb lett elődjénél, hiszen az együttes rájött, hogy a Perfect Symmetry komplexitását tulajdonképpen lehetetlen lett volna fokozni, és inkább egy dalközpontú, befogadhatóbb irányba mozdultak el, noha védjegynek számító filozofikus, merengő hangvétel, és Alder jellegzetes dallamai megmaradtak. Jim Matheos szóló albumot jelentet meg 1993-ban, First Impressions címmel, egy évvel később pedig elkészíti az Inside Out-ot a Fates Warninggal. Sok újdonságot nem rejt a Parallelshez képest, viszont még erősebb nótákat tartalmaz, és hozzásegíti őket egy álomszerű amerikai turnéhoz: a Dream Theater társaságában játszhatnak, és a sorozat connecticuti állomásán John Arch ex-frontemberrel adnak elő néhány korai dalt.
  
  Ezt követően egy best of jelenik meg, a Chasing Time, 1996-ban pedig tribute albumokon szerepelnek, fejet hajtanak a Rush előtt, feldolgozva tőlük a Closer To The Time-ot, Judas Priest előtt pedig a Saints In Hell átiratával tisztelegnek, Frank Aresti gitáros, és Joe DiBiase basszusgitáros pedig elhagyja a zenekart. Utóbbi helyét az Armoured Saintből ismert Joey Vera töltötte be, akire ekkor még csak kisegítőként számítottak. (Ehhez képest ma is a csapat tagja.) Vele kerül rögzítésre az egyetlen, (tizenkét részre osztott) dalt tartalmazó A Pleasant Shade of Gray, amely egy meglehetősen komor, befordult oldalát mutatja a Fates Warningnak, sokan a 2112 egy bővített, nagyobb ívű változatának tartják a hatvan perces tételt. A négyes rajongóinak 1998-ig kellett várni az első hivatalos FW koncert lemezre, a Still Life-ra, amelyen elhangzik a teljes A Pleasant Shade of Gray is.
  
  A következő esztendő a projectek, feldolgozások, és szóló-lemezek jegyében telik, Ray Alder megalakítja a Tool/Deftones hatású modern metal bandáját, az Engine-t, Jim Matheos pedig elkészül az Away With Words-zel, a főzenekarral pedig egy Dio korszakos Sabbath nótát, a Sign Of The Southern Crosst írják át. Három évnyi szünet után jelentkeznek új stúdióalbummal, a meglehetősen súlyos, végtelen kiábrándultságot sugárzó Disconnecteddel, amelyen ismét feltűnik Kevin Moore. A Savatage-zsal közös turné után ismét szétszéledtek a zenészek, újabb Engine korong jelent meg, Mark Zonder a Warlorddal muzsikált, Jim Matheos és Joey Vera pedig elindította Mike Portnoy-val és John Arch-csal az Office of Strategic Influence-t, vagyis az O.S.I.-t. 2004 végén jelenik meg tizedik Fates Warning mű, amely egyszerre nyugodt és felkavaró, és amelyik stílusosan az FWX címet viseli, és persze ez az album, amelynek köszönhetően végre Magyarországon köszönthetjük ezt a valóban progresszív, folyamatosan új utakat kereső zenekart.
  
  Elő-zenekaruk az észak-amerikai indián kultúrák hó-szörnyéről elnevezett Wendigo lesz, amelynek tagjai korábban a Da Capot, és a Stonehenge-et erősítették, de most egy jóval keményebb irányba fordulva játsszák dalaikat. 2003-ban rögzített EP-jükön kívül már vannak újabb számaik is, amelyek fő vonzerejét továbbra is a héthúros gitárokon előadott brutális riffek, és a sajátos dallamok jelentik.
  
  A 20 órakor kezdődő koncertre 4900 Ft-ért lehet jegyet váltani.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zach galifianikis    villámtolvaj    heidenfest 2010    kőleves    christian bale    survivors zero    illdisposed    arcok az efottrol    trick or treat    il parto delle nuvole pesanti    milla jovovich    jason staham    royal republic    unexpect    october file    abnormality    lunarsea    men in the box    egy színésznő lánya    abraham lincoln    ana venus    a sötét lovag    children of bodom    disztraktor    xplode  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!