hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. október 8. kedd   07:45
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
2024. október 2. Dürer Kert

  Október másodikán este a Dürer Kertben szinte tapintható volt a feszültség, és nem véletlenül izzott a levegő. Három nagyágyú zenekar uralta a színpadot: az ausztrál Northlane, a párizsi Novelists és a Ten56. gondoskodtak a forró hangulatról, és felejthetetlen élményt nyújtottak a közönségnek.
  
  Az egész délutáni eső sem riasztotta vissza a rajongókat, akik tömegesen gyűltek össze. Az adrenalintól fűtött közönség már alig várta, hogy kezdetét vegye a buli. Az estet a francia nu-deathcore zenekar, a Ten56. nyitotta meg, amely Aaron Matts, (ex-Betraying the Martyrs) frontember irányításával kelt életre. Az agresszív breakdownok és brutális vokálok rögtön mozgásba hoztak mindenkit. Még félház előtt is olyan masszív, arcbamászó produkcióval robbantak be, hogy az első sorban állók is csak pislogtak. Matts mély, erőteljes baritonja és a banda összjátéka igazi sáskajárásra emlékeztetett – nyers energiájuk teljesen elsöpörte a közönséget. Bár kicsit rövidnek éreztem a fellépésüket, nem hagytak csalódást maguk után. Nem is kérdés, miért őket választotta a Novelists. A Ten56. után még nagyobb nevek következtek: először a francia Novelists, majd az ausztrál Northlane ragadta magához a mikrofont, és emelték az estét újabb szintre.
  
  A párizsi Novelists mostanra egy kifinomultabb, lágyabb vonalat képvisel, főleg mióta Tobias helyett Camille vette át a mikrofont. Két évvel ezelőtt még Tobias volt a meghatározó erő az Analógban tartott fellépésen, de Camille érkezésével finomabb, harmonikusabb lett a zenekar hangzása. Bár a durva metalcore műfaja inkább a karakteres, férfias orgánumra épít, a Novelists mindig is a kísérletezés híve volt, bizonyítva, hogy még a keményebb stílusok is képesek a megújulásra. Bevallom, nekem a korábbi felállás jobban tetszett, de Camille melodikus énekhangja kiválóan illeszkedik a dalokba. A csapat egyre inkább a melodikus vonalat követi, távolodva a progresszív metalcore gyökereitől. Nem úttörők, inkább útkeresők – ez az átmenet izgalmasabbá teszi a zenéjüket, és Pierre és Florestan is nagyobb teret kap játékával. Az este folyamán egyensúlyban voltak a lágy és kemény elemek, de a háttérben érezhető volt egy finomabb, feminibb hangvétel is. Az erőteljes üvöltések beindították a közönséget, míg a virtuóz gitárszólók szépen egészítették ki egymást. A zenekar legutóbbi albumára, a 2022-es Déjà Vu-ra helyezte a hangsúlyt, olyan dalokkal, mint a Do You Really Wanna Know?, Heretic, Lost Cause, Smoke Signals és Terrorist.
  
  Egy gyors sörszünet után következett a blacktown-i Northlane. Nem hagytak időt a pihenésre, hiszen rögtön a Carbonized-zel robbantották fel a hangulatot. Szinte minden dalt eljátszottak a legújabb Mirror’s Edge EP-jükről, amely a megjelenése óta csak sikereket hozott nekik. A dalok már most milliós hallgatottságnál járnak, és természetesen a koncert repertoárjából sem hiányozhattak. A show főleg az újabb anyagaikra épült, és láthatóan a Northlane egyszerűen nem tud hibázni – a sikeres dalírás és a hűséges rajongótábor kéz a kézben jár együtt. A technika is kifogástalan volt, bár a füstből talán egy kicsit kevesebb is elég lett volna.
  A Northlane fellépése egyenesen felperzselte a színpadot olyan dalokkal, mint a Carbonized, Intuition, Miasma és 4D – ezekkel a slágerekkel nehéz melléfogni. Marcus, aki már tíz éve csatlakozott a bandához, nem csak remek énekes, de kiváló frontember is, aki konszolidáltabb, vasalt szövetben tolta végig az estét, de az a lakkozott ködvágója szerintem mindent vitt!
  A banda gyorsan belakta a színpadot. Nic, Josh és Jon, gitár és sampler mellett felvértezte magát cyberpunk ledes szemüveggel és groovebox-szal, ami még hatásosabbá tette a showt.
  Marcus egy korábbi interjúban is utalt arra, hogy „Sok inspirációt abból merítek, hogy elektronikus műsorokra járok, rave-ekre és egyebekre...”. Ez mindent megmagyaráz, hogy a Northlane miért ennyire sokszínű és sikeres csapat – ez a titok a dalaikban rejlik, legyen az a Talking Heads, Dante, Clarity, Clockwork vagy akár a Bloodline.
  
  


Kulcsszavak:
  ten56     novelists     northlane 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben

Port Noir, Novelists, Imminence

Imminence, Novelists, Port Noir: hármas lemezbemutató az Analogban

Northlane új dala a Plenty

Kilépett a Northlane énekese
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
 kapcsolódó fotók: 

TEN56. - 2024. október 2. DÜRER KERT - MIRROR’S EDGE EUROPEAN TOUR 2024

NOVELISTS - 2024. október 2. DÜRER KERT - MIRROR’S EDGE EUROPEAN TOUR 2024

NORTHLANE - 2024. október 2. DÜRER KERT - MIRROR’S EDGE EUROPEAN TOUR 2024
 kapcsolódó videók: 

Northlane
 kiemelt 
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
  
Lindsey Stirling világhírű hegedűművész október 11-én lép fel Budapesten, az MVM Dome-ban

The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 british sea power    ghost brigade    witherspoon    zoroaster    steve carrell    nightwish    obey the brave    one man army and the undead quartet    neckbreaker’s ball    denzel washington    metalfest    uli jon roth    nulladik változat    darker half    jim toth    continoom    sterbhaus    kritikát    pain of salvation    ghost iris    troldhaugen    laibach    social suicide    dad    Árstíð  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!