hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. október 7. hétfő   06:22
nincsen hozzászólás

szerző: Móni
Quimby a Budapest Parkban
2024. szeptember 27. Budapest Park

  2024. szeptember 27-én tartotta a Quimby az évadzáró koncertjét, ami azt jelenti, hogy idén már nem lépnek színpadra a fiúk. Valószínű ennek a hírnek, a népszerűségüknek (MVM Dome-ot is töltöttek már meg) és a kegyes időjárásnak is köszönhető, hogy a tömeg áthatolhatatlanná vált, és a későn érkezők bizony a keverő pultig sem tudtak eljutni, és javarészt a kivetítőkön követték a koncertet, ami minden évben hagyomány a Parkban.
  
   Ez abban az időszakban is így volt, amikor a frontember, Kiss Tibi a bentlakásos rehabilitációja miatt évekre kiesett a banda életéből, és őt különböző népszerű énekesek pótolták a Park deszkáin egy ominózus koncerten. Ekkor volt az új életének első, hivatalos quimbys fellépése, amikor váratlanul megjelent az utolsó három számra. Minden rajongó számára feledhetetlenek voltak ezek a pillanatok, szerintem. Óriási ováció fogadta, nem csak a közönség, hanem a zenész társai részéről is. Ilyen előzmények mellett, ijesztő volt látni, hogy az énekes kevésbé lelkes, fáradtnak tűnik. A koncert felénél megnyugtatta az aggodalmaskodókat, hogy csak megfázással küzd, más probléma nincs.
  
   A csapat három évtizede működik, amibe hihetetlen belegondolni. Ez a néhány srác a gimi évei alatt elkezdett muzsikálni, és a barátságuk azóta is átlendíti őket minden nehézségen. Többféle zenei műfajban kirándulnak. Időnként jazzt, countryt, rockot játszanak, de több évtizede meghatározó underground vonalat hoznak, hol angol, de többségében magyar nyelven. A csapat szellemiségébe az is belefér, hogy szinte minden tagnak vannak más bandában is érdekeltségei, ahol kiélhetik azt a művészi szabadságot, ami a Quimby vonalába nem fér bele.
  
   A zenekar 2000 óta működik azonos felállásban. Balanyi Szilárd ül a zongoránál, Gerdesits Ferenc dobol, aki a nemzet metronómja, Kárpáti József (Dodi) trombitál, Mikuli Ferenc (Fefe) basszusgitározik és a kihagyhatatlan Varga Livius áll az egyéb ütőhangszereknél, vagy éppen Kiss Tibit váltva ragadja meg a mikrofont. A csapatnak összesen 16 lemeze jelent meg. A bandát évek óta szinte minden koncerten egészítik ki vendégzenészek, így mindenképpen érdemes őket megemlíteni. Vastag Gábor a gitár mögött, Tóth Sándor szaxofonon, Nagy Dávid pedig ütőshangszereken lép velük színpadra.
  
   A Quimby már megengedheti magának, hogy minden koncertjén a klasszikusaiból csemegézzen. Ebből a szempontból nekem a Depeche Mode ugrik be, ahol hasonló a szisztéme. Az ő fellépésükön is körülbelül tudod, melyik dalok fognak elhangzani, és mondhatnád azt is, hogy unalmas, de valamiért nem az. Egyszerűen jó hallani ezeket a dalokat, amit a közönség betéve fúj, és az első taktusból felismeri, mi következik. Néhány dalt áthangszereltek a fiúk, de elhangzott az Autó egy szerpentinen, Az otthontalanság otthona, az Ajjajjaj, a Sehol se talállak, A Forradalom, a Halleluja, a Legyen vörös, a Nyina, az Unom, a Senki se menekül, a Fekete Lamour, a Magam adom és a sokáig mostoha gyerekként kezelt, valószínűleg teljesen megunt, Most múlik pontosan is, aminek előadásához csatlakozott az előzenekarként fellépett Zóra is, ezzel csökkentve a maszkulin túlsúlyt.
  
   Összességében az este olyan volt, akinek mindenki várta. A felsorolást végig olvasva, valószínűleg senkiben sem maradt hiányérzet. Egyszerűen ezek a fiúk szerethetőek, még akkor is, ha már letűntek a lázadó, magas hőfokon égő évek.
  
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 9.
Sonata Arctica, Firewind, Serious Black: hármas lemezbemutató októberben
2024. október 10.
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 11.
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
 kiemelt 
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
  
Lindsey Stirling világhírű hegedűművész október 11-én lép fel Budapesten, az MVM Dome-ban

The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deals death    emily blunt    gaza    kispál andrás    diamondeyes    confronto    livesound    hihetetlen utazás    waking the cadaver    iron maiden    bono    dennis lehane    molotov solution    christopher nolan    mad sin    21 jump street     moog    alan wilder    slytract    after all    uada    the ocean    zechs marquise    mickey rourke    christina applegate  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!