hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2024. október 3. csütörtök   06:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapestre érkezik a MERITA-projekt Európa válogatott vonósnégyeseivel


  Októberben két budapesti helyszínen is hallhatja a közönség a MERITA – európai kamarazenei együttműködés keretében Magyarországra érkező válogatott vonósnégyeseket. A holland Skazka Quartet a Fonóban ad koncertet október 12-én rendhagyó módon szólaltatva meg Beethoven 131-es vonósnégyesét a Wine and Violin hegedű és Vonókészítők Szalonja keretében.
  
  A PuraCorda szintén Hollandiából érkezik, ők a háború pusztító hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet három különleges művel, amit a BMC színpadán adnak elő október 21-én. A Merita – európai kamarazenei együttműködésben több mint 30 vonósnégyes vesz részt Európa-szerte, ennek keretében összesen kilenc vonósnégyes ad koncertet Magyarország különleges helyszínein.
  Skazka Kvartet (NL)
  
  XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja szombat esti koncertjén a holland Skazka Kvartett lép színpadra. Az együttest 2020-ban alapították Hollandiában. A jelenlegi formáció 2022 márciusában alakult, tagjai Lena ter Schegget (hegedű), Dmitry Ivanov (hegedű), Duleen van Gunsteren(brácsa) és Emma Besselaar (cselló). Néhány hónappal később, már a 2022-es Storioni verseny győztesei lettek, így ebben az évadban több nagyobb helyszínen is bemutatkoztak.
  
  A kvartett rendhagyó koncertje Beethoven 131-es vonósnégyese köré épül, amely az egyik utolsó vonósnégyes, amit a szerző befejezett. Erre a műre Beethoven maga is büszke volt és valójában ma is a koncertközönség egyik kedvence. Egy anekdota szerint Schubert néhány nappal a halála előtt kérte, hogy játsszák el ezt a darabot, és állítólag így szólt: „Ezután mi marad még nekünk, amit írhatnánk?”
  A darab 7 tételből áll, mindegyik különböző karakterrel, amelyek az élet különböző elemeit képviselik. A tételek között Beethoven leveleiből vett részletek hangzanak el a zenészek előadásában, amelyből jobban megismerhetjük a szerző belső világát. 
  12 ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára. Magyarországon a progam keretében kilenc vonósnégyest ismerhet meg a közönség.
  Részletek, jegyek: https://www.fono.hu/hu/programok/2024/xiii-wineviolin-skazka-kvartet-nl/
  
  PuraCorda Quartet (NL)
  Az Echoes of War talán az a program, amely eddig a legjobban képviseli a PuraCordát. A háború pusztító hatásai (ebben az esetben a második világháború) által összekötve, ez a három mű különleges helyet foglal el a kvartett minden tagjának szívében. Amszterdam, a PuraCorda bázisa. Henriëtte Bosmans, a szerző igazi amszterdami volt, születésétől haláláig ott élt. A német megszállás alatt betiltották a zsidó szerző zenéjét, és őt is eltiltották a fellépéstől. Az egyik dala, amelyet ebben az időszakban írt, felszabadulási himnusszá vált Hollandiában. A koncertprogram Elizabeth Maconchy-val, egy másik merész - ír-angol - női zeneszerzővel folytatódik. A Brit-szigetek egyik legkiválóbb zeneszerzőjének tartották, és nemcsak élete során volt nagyon sikeres, hanem fontos társaságok magas pozícióit is betöltötte. Politikai aktivista volt, és sok zsidó zenészt segített megmenekülni a közelgő második világháború borzalmai elől. Ez a két darab rengeteg fényt, boldogságot és élni akarást hordoz magában, annak ellenére, hogy a két zeneszerzőnek milyen nehézségeken kellett keresztülmennie. Sajnos, mindkét zeneszerző vitathatatlan nagysága ellenére ugyanaz a sors érte őket: nevüket kevéssé ismerik (még a jól képzett zenészek között is), és leginkább zavart vagy üres tekintetekkel találkoznak.
  A koncertprogramban végül Dmitrij Sosztakovics következik, aki nem szorul bemutatásra. Ez a vonósnégyes (a 15-ből) az egyik személyes kedvence, és a kritikusok szerint is az egyik legjobb, amely közvetlenül a háború után íródott, és a szovjetunióbeli nehézségekről szól, szívből. Ez a mű túlmutat embereken, országokon és motivációkon; túlmutat téren és időn, és egy gyönyörű, szívszorító gondolattal zárul, amelyet a világ minden táján sokan osztanak.
  Részletek és jegyek: https://www.bmc.hu/hu/programok/puracorda-quartet-bosmans-maconchy-sosztakovics-merita
  
  12 ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken a résztvevő országokban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára és művészi kreativitásra ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon kilenc koncertre kerül sor. A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli. Magyarországon kilenc koncertre kerül sor a program keretein belül. Honlap: https://www.meritaplatform.eu
  
  október 12., Fonó - Skazka Quartet (NL)
  Lena ter Schegget - hegedű
  Dmitry Ivanov - hegedű
  Lisa Eggen - brácsa
  Emma Besselaar - cselló
  Műsoron: Beethoven 131-es vonósnégyese
  
  október 21., BMC - PuraCorda Quartet (NL)
  Mayumi Sargent Harada - hegedű
  Panagiotis Charalampidis - hegedű
  Eura Fortuny Marquès - brácsa
  Antigoni Seferli – cselló
  Műsoron:
  “Echoes of war”
  Henriëtte Bosmans (1895-1952): String quartet (1927)
  Elizabeth Maconchy (1907 - 1994): String quartet nº5 (1948)
  Dmitri Shostakovich (1906 - 1975): String quartet nº3 (1946)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
2024. október 9.
Sonata Arctica, Firewind, Serious Black: hármas lemezbemutató októberben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra
Négy magyar munka is díjat kapott a legrangosabb designversenyen
drMáriás - A belső emigráció képei
Megelevenedik a középkor Zsámbékon
26. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
„A Fonó nem a független szcéna egy kalandja, hanem maga a nemzeti kultúra”
Ismerd meg a színfalak mögötti világot! – Müpa Egyetemi Nap 2024
Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben
 kiemelt 
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
  
A svéd Imminence az alternatív metalcore műfajának egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát

Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zslenszky    fit for a king    petendi tamás    kőleves    roger faxon    dan patlansky    gus van sant    vinnie moore    alcohol    immolation    zaphod    kamelot    esa holopainen    kretens    trick or treat    rompeprop    cameron    malevolence    danny devito    mob rules    cowboyok és űrlények    kadavar    koszorúslányok    kalapács    apey&the pea  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!