hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. január 29. szombat   15:29
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Order Of The Ebon Hand: XV: The Devil
Seasons Of Mist

  A görög Order Of The Ebon Handnek kereken egy évtizedre volt szüksége ahhoz, hogy a kezdeti nyers és pőre black metal hátrahagyása után kialakítsa a saját hangzását, és az okkult mágiákban elmerülve megalkossa a XV: The Devil című albumot. Ez a lemez egy új korszak kezdetét is jelenti a Merkaal basszusgitáros/énekes által vezetett csapat történetében, ugyanis nagyra törő terveik szerint minden elkövetkező album borítóján egy tarokk-kártya lesz majd látható. Ezt a korongot a tizenötödik lap fedi, amely (a játék szabályai szerint) szélsőséges gondolatok és fizikai erők összekovácsolásával képes bárkit megölni, vagy meghódítani. Ennek megfelelően egy valóban elsöprő és kegyetlen művet készített a mediterrán trió, amelyben nemcsak a jelzett kártyát, de a Satyricon és az Emperor munkásságát is megidézik.
  
  A párhuzamok viszont egyáltalán nem zavaróak, mert az albumnak, egy sajátos, drámaian szenvedélyes hangulata van, maga a zene pedig elég sok helyütt már-már vizuális eszközökkel él. A megjelenített víziókat magától értetődően csak sötét tónusokkal ábrázolják, lévén, hogy a vészjósló billentyűtémákban semmilyen dallam nincsen, a melódiákat Phlaigon szállítja karcosan szóló gitárján. A lendületről egy meglepő természetességgel szóló dobgép gondoskodik, sajnálatos viszont, hogy a négyhúrost tulajdonképpen teljesen eltűntették a keverés során. Legyen ez a legnagyobb probléma, a nyitó For Marchosias még így is elemi erővel szakad ki a hangfalakból, és kíméletlen blast beat tempóval robog mintegy négy percen át, ahol egyszer csak hegedűből származó disszonáns hangok, valamint megfejthetetlen nyelven elhadart párbeszédek ütik fel a fejüket, végül pedig egy málházós riff vezeti le a dalt. Ezt követően Allocesnek nyújtják át a tizenötös kártyát a kettes nóta formájában, amelyben szélsebesen száguldó, mégis érzelmekkel teli dallamok áradnak a gitárból, miközben az operakórus hangját egy vidámparki tükörteremhez hasonlatosan nyújtja, formázza az effektekért felelős programozó, Lethe.
  
  Külön pozitívum, hogy egy hallhatóan jól felépített, szinte dúdolható szóló is helyet kapott a dalban. Nyomasztó harangszó, zajok, gregorián kórus vezeti fel a Gateway To Silence-t, itt Merkaal különösen megkínozza a hangját, a monoton menetelős ütemekre pedig meglehetősen egyszerű betonozásokat épített fel Phlaigon. Itt is hallható egy ügyes gitárszóló, amelyre egy szaxofon válaszol. A Visitors egy hagyományos, tornádószerű black metal dal, és ugyan nincs híján a triót jellemző melódiáknak, messze ez a legjellegtelenebb tétel a lemezen. Az Eibont már nem lehet megvádolni, lánccsörgetés, erősödő-halkuló kórusok, beszédfoszlányok színesítik középtempóban döngető riffjét, amely a szám végére egy monumentális akkordba vált. A Spellbound ismét a sebességre helyezi a hangsúlyt, akárcsak a folyamatosan változó To Gremory, csakhogy előbbi szerzemény kifejezetten pozitívnak tűnik az eddig tárgyaltakhoz képest, ezért elsősorban a refrén galoppozós ritmusa felelős. Az utolsó Gleaming Kingben hallhatjuk először (és utoljára) a bőgőt, amely felvezeti az alapriffet, amely üveghangok, nyújtások után jut el oda, hogy egy utolsó, kiadós száguldás (és 47 perc) után lezárja az albumot.
  
  Nem tudom, hogy tényleg minden egyes tarokk-kártyához készít majd muzsikát az Order Of The Ebon Hand, de úgy hiszem, hogy a XV: The Devil egy tökéletes kezdete lesz ennek a grandiózus sorozatnak, azt pedig már csak remélni tudom, hogy következő lemezük is hasonlóan erős lesz.
  
  1. For Marchosias
  2. To Alloces
  3. Gateway to Silence
  4. The Visitors
  5. Eibon
  6. To Gremory
  7. Spellbound
  8. The Swordwraith (Unbroken vow II)
  9. (You Are) The Gleaming King



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Seasons Of Mist

 programajánló: 
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vasko krapkata    the picturebooks    csata: los angeles    a diktátor    leecher    steve vai    Őrült szív    ab/cd    shutter island    buena vista social club    catheine zeta-jones    uzipov    immolation    divided    pannónia fesztivál    genitorturers    nemjuci    octopoly    waxy    ihm    paso    eternal flight    steve lukather    hungaroconnections    takáts eszter  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!