hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2024. szeptember 30. hétfő   07:08
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megelevenedik a középkor Zsámbékon
2024. október 11-12. Zsámbék / Zárdakert, Romtemplom

  Hatodik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legkülönlegesebb interaktív történelmi fesztiválját a zsámbéki Fékomadtát, ahol megelevenedik a középkor - harcosok, lovasok, kézművesek, zenészek, bábosok - amelybe a közönség aktívan becsatlakozhat és persze a középkori gasztronómia és remek zenekarok koncertjei, valamint az esti fáklyás felvonulás és folkkocsma sem maradhat el!
  
  A magas tudásértékű, rendkívül család- és oktatásbarát fesztivál keretében, első alkalommal rendezik meg a „Királyok útja” Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúrát, amelyen lovasok és gyalogosok vesznek részt korhű felszerelésben, ahol a résztvevők komoly szakmai zsűri jóváhagyásával vehetnek részt.
  
  
  
  A fesztivál az egykor Zsámbékon élő Aynard lovag legendáját eleveníti fel. A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői. A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt hat évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválon betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.
  „A Fékomadtával igazi különlegesség a magyar fesztiválpiacon. A rendezvény sikerét mutatja, hogy minden évben egyre többen érkeznek hozzánk - közülük sokan visszatérő vendégek - hogy elmerüljenek a középkori élményekben, betekintsenek Zsámbék Árpád-kori múltjába úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a megfelelő elfoglaltságot reggeltől estig. Nagy öröm, hogy idén az országosan egyedülálló és hagyományteremtő „Királyok útja” történelmi teljesítménytúrát is sikerült bekapcsolni a programok közé és már két napon át láthatjuk vendégül a hozzánk érkezőket ezen az ingyenes fesztiválon.” (Horváth László, Zsámbék polgármestere)
  
  Október 11-12-én minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: az első napon sátorverésben és a táboréletben vehetnek részt az ide érkezők történelmi újrajátszó csapatok részvételével, majd fogadják az I.Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúra résztvevőit, utána borkóstoló és folkkocsma vár mindenkit, ahol a vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület, a remek muzsikát pedig Juhász Dénes és barátai biztosítják.
  
  A fesztivál második napján, október 12-én a Romtemplomnál megnyílik az Aynardok nemzetségi temploma, korhű viseletbe öltözött animátorok és tárlatvezetés várja a fesztivál résztvevőit. Délben Úrangyala imádságot tartanak az Öregtemplomban a lovag és házanépe részvételével. A Zárdakertben 10.00 órától nyílik meg a forgatag, az élő Árpád-kori falu, fazekasok, kovácsok, kőfaragók, fafaragók, asztalosok, gyertyamártók és sok kézműves mester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben, amelyekbe be lehet csatlakozni. Közben érkeznek dobosok, dudások és megnyílik az Árpád-kori látványkonyha, ahol csontjáról ehető majd az omló hús, ser és nyakasi bor folyik a pecsenyékre.
  
  A fesztiválon a hagyományőrző csoportok részvételével megrendezett eseményekbe a közönség is bekapcsolódik, így egy pillanat alatt részesei lehet bárki egy középkori csatának, táncnak. Ki lehet próbálni az íjászatot és részt lehet vehet a bajvívásban is. A nap folyamán lesz számos közösségi történelmi játék és bemutató, bemelegítő haditorna, hídharc verseny, évről évre nagyon kedvelt program a várfoglaló interaktív csata gyerekeknek és már visszatérő hagyomány a Birkacinca is! Délután a várostromra kerül sor, a hagyományőrző nagycsatát testközelből élheti át közönség.
  Sötétedéskor a fáklyás felvonuláson megnyílik a Zsámbéki bestiárium, megelevenedik a középkori ember misztikus világa hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel. A Fékomadta minden évben remek zenei élményeket is kínál, minden évben különleges zenekarok mutatkoznak be. Napközben a Hangdagasztó, az Avar Horda, a Musica Veneris és a Csörte muzsikál majd, este 19.00-től pedig a felvidéki Valar zenekar, majd 20.30-tól a Szelindek lép színpadra. Késő este a folkkocsmában a Kontáros moldvai muzsikája várja a résztvevőket.
  
  „A Fékomadta egyedülálló hangulatú fesztivál lett az évek folyamán. Egy igazi időalagút, melybe, ha belépsz, hatalmas sátoros ünnepen találod magad az Árpád-kori Zsámbékon. Egy kis fricska a digitális világnak, mert itt minden élmény személyes, minden tárgy kézzel készül, szeretettel, és a természettel együtt élve. Olyan életérzés, mint egy nagy családi találkozó, azoknak, akik kíváncsiak ezredéves értékeinkre, ahova a külföldről és belföldről érkezők, hagyőrök és fesztiválozók, szinte már haza érkeznek.” (Fejér Máté, a Fékomadta alapító-művészeti vezetője)
  Fékomadta
  
  Árpád-kori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás
  2024. október 11-12. Zsámbék
  
  Október 11.
  Zárdakert
  
  15.00 Sátorverés
  16.00 Táborélet Történelmi újrajátszó csapatok testközelből
  18.00 Királyok Útja Az I.Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi teljesítménytúra fogadása
  19.00 Borkóstoló és folkkocsma A Nyakas-hegy pincéinek legjavát verjük csapra, mely az Etyek-Budai borvidék különleges, feltörekvő lankáin termett. A vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület biztosítja. Muzsikál: Juhász Dénes és barátai.
  
  Október 12.
  Romtemplom
  10.30 Az Aynardok nemzetségi temploma Tárlatvezetés az Öregtemplomban, korhű viseletbe öltözött animátorokkal.
  12.00 Angelus Úrangyala imádság az Öregtemplomban, a lovaggal és házanépével.
  
  Zárdakert
  10.00 Falvak népe Élő Árpád-kori falu. Fazekasok, kovácsok, kőfaragók és sok kézműves mester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben. Lehet fonni-szőni, fát faragni. Rackabirka a karámban.
  11.00 Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Árpád-kori látványkonyha, omló hús a csontjáról, ser és nyakasi bor a pecsenyékre, íjászat, bajvívás.
  Avar Horda, Csörte, Musica Veneris
  13.00 Élet a majorságban: „A pörös nap” Történelmi játék és bemutató, bemelegítő haditorna, hídharc verseny
  14.00 Várfoglaló Interaktív csata gyerekeknek.
  14.30 Mesterek órája Bemutatkoznak a kézműves műhelyek
  15.00 Hangdagasztó koncert
  15.30 Birkacinca vezeti Gyerekhad Zsámbék
  16.30 Ostrom Hagyományőrző nagycsata. Mert ha már megépítettük a várat meg is kell ostromolni!!
  17.30 Zsámbéki bestiárium Megelevenedik a középkori ember misztikus világa. Fáklyás vonulás hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel.
  
  Koncertek:
  
  19.00 Valar (Felvidék)
  20.30 Szelindek
  Kontáros moldvai buli és Ősbikinifenék folkkocsma
  
  A Fékomadta látogatása ingyenes, várunk mindenkit szeretettel. Bővebb információ a Fékomadta Facebook oldalán.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
26. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
„A Fonó nem a független szcéna egy kalandja, hanem maga a nemzeti kultúra”
Ismerd meg a színfalak mögötti világot! – Müpa Egyetemi Nap 2024
Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben
Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését a Provident
Újbuda Jazz Fesztivál egyedülálló zenei élmények három napon át
Egyszeri és megismételhetetlen produkciók, műfajok rendhagyó találkozása, hazai és világsztárok a hamarosan kezdődő Liszt Ünnepen
Megjelent Schillinger Gyöngyvér első regénye – A kortárs magyar irodalom új hangja
 kiemelt 
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
  
Végre teljes hosszúságú koncerten is bemutatja Budapesten Modern Primitive című nagylemezét a Septicflesh

Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 u2    the moon and the nightspirit    make do and mend    palace    backbeet    ten years after    anna karenina    poem    u.d.o    flamedrop    volt 2013    kötelező közhelyek    edguy    shyamalan    teen years afters    james mcavoy    amoral    metalmania    carcass    marion cotillard    kool and the gang    morre    milla jovovich    felemelkedés    bathory  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!