hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2024. szeptember 27. péntek   06:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Teljes a Szemrevaló Filmfesztivál programja
Október 10-20. között 11 német nyelvű alkotás, köztük több díjnyertes film lesz látható

  Immár teljes a 13. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL programja. Október 10-20. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén a budapesti Művész moziban 10 friss, német nyelvű filmet és egy teljes sorozatot vetítenek, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal
  
  Szerepel a kínálatban az Ezüst Medve-díjas Haldoklás, de komédia Lars Eidingerrel és Ronald Zehrfelddel a főszerepben és a tavaly Max Ophüls-díjat nyert Franky Five Star című vígjáték. Igazi kuriózum az idén 100 éve elhunyt Franz Kafkáról szóló hatrészes Kafka című tévésorozat, melynek forgatókönyvét többek között Daniel Kehlmann írta. Bemutatják Pabst remekművét, a Pandora szelencéjét. A film fontos szerepet játszik Daniel Kehlmann legújabb regényében a Mozgóképben is. A Helló Svájc! című fergeteges vígjátékban egy őrült népszavazás vészhelyzetbe sodorja Svájcot, az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüller pedig az 1990-ben játszódó, valós eseményeken alapuló A változás valutája című vígjátékban csillogtatja meg tehetségét. Budapest után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.
  
  Október 10-én a budapesti Művész moziban Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása nyitja a 13. Szemrevaló Filmfesztivált. Robert Seethaler azonos című, nagyszerű és érzékeny regénye nyomán a film egy árva fiú, Andreas Egger történetét meséli el, aki öregemberként megbékélve tekint vissza küzdelmekkel teli életére az osztrák Alpokban és a szovjet hadifogságban. Szintén az Alpokba, a 19. századi Svájcba viszi a nézőt a magyar származású Katalin Gödrös legújabb filmje. A Jakob lova modern társkapcsolati és emancipációs történet a csodálatos Luna Wedlerrel a főszerepben. A női testiség és önmegvalósítás magával ragadó tiszteletadása a múlt század húszas éveiben, Berlinben játszódó Miért nem küldtél az angyalok közé? A film Julia Franck 25 nyelvre lefordított, Die Mittagsfrau című, Német Könyvdíjat nyert művének adaptációja.
  
  
  
  Igazi kuriózum az idén 100 éve elhunyt Franz Kafkáról szóló Kafka című hatrészes tévésorozat, melyet két részben vetítenek a Szemrevalón. David Schalko rendező munkája Rainer Stach háromrészes művészéletrajzán alapszik. A forgatókönyv megírásában Daniel Kehlmann is részt vett. Egy másik film is kapcsolódik a neves íróhoz, hisz legújabb regényében, a Mozgóképben fontos szerepet játszik a fesztivál egyik csemegéje, Pabst 1929-ben készült remekműve, a Pandora szelencéje.
  Szerepel a kínálatban az idei Berlinalén a legjobb forgatókönyvért Ezüst Medve díjat, valamint a Német Filmdíj: a legjobb film, a legjobb női főszereplő (Corinna Harfouch), a legjobb férfi mellékszereplő (Hans-Uwe Bauer) és a legjobb filmzene díját nyert Haldoklás, de komédia Lars Eidingerrel és Ronald Zehrfelddel a főszerepben. A film az élet intenzitásáról szól a halál arroganciájának tudatában. Gyengéd és brutális, abszurd módon vidám és halálosan szomorú, szörnyen keserű és néha meglepően szép.
  Erős lesz idén a fesztivál kínálatában a vígjátéki szál. Látható lesz a tavaly a Max Ophüls-díjon az Ökumenikus Zsűri díjával elismert Franky Five Star, mely egy képzeletbeli szállodába tett látogatásokon keresztül kirajzolódó mesés szerelmi komédia önmagunk megtalálásáról. Sonja Heiss Joachim Meyerhoff végtelenül vicces önéletrajzi regényét filmesítette meg. A Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? című filmből kiderül, hogy egy pszichiátriai klinika területén felnőni valahogy „más”. Adrian Goiginger legújabb alkotása, a Rickerl – a zene legfeljebb hobbi - melankolikus és érzelmes film, tele zenével, szenvedéllyel és kiadós kocsmai ugratásokkal. A Helló Svájc! című komédiában egy őrült népszavazás vészhelyzetbe sodorja Svájcot, az 1990-ben Németországban játszódó A változás valutája pedig - az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüllerrel a főszerepben - valós eseményeken alapszik. A pénzügyi unió idején majdnem 400 tonnányi keletnémet bankjegyet rejtettek el a föld alatt Halberstadt közelében. Biztos, hogy a pénz egy részének lába kelt, de a mai napig nem tudni, mekkora összegről van szó.
  
  Szegeden október 21-25, Debrecenben október 24-28, Pécsett pedig október 24-27 között vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hajdu Szabolcs trilógia maraton - Ernelláék, Kálmánék és az Indián
Szlovénia Oscar-nevezettjével jön egy hónap múlva a Szlovén Filmnapok
Adóztass, ha tudsz - Tax Me If You Can
Leforgatták az Oscar-díjas Nemes Jeles László Árva című új filmjét
A Lepattanó premierhetére hazánkba látogat a Dallas Bobbyja
A CineFesten debütál Hajdu Szabolcs új filmje, az Egy százalék indián
Nemere István: Addig írok, amíg élek
Két hónapos Star Wars maratont tart ősszel a Pannónia!
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 absolved    hatóságilag tilos    rompeprop    powerfest    born to lose    a diktátor    megadeth    general surgery    jaya the cat    uneath    varga zsuzsa    the man-eating tree    type o negative    damnon albarn    paul giamatti    kawa musical circus    pay my milk    sárvári zita    unknown    gróf balázs    eredet    arctic monkeys    red´s cool    soderbergh    limbless  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!