hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
hírek   2024. szeptember 20. péntek   06:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rendhagyó koncert a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a MERITA-projekt keretében


  A számos díjat nyert lengyel Airis Vonósnégyes legendás szerzők műveit szólaltatja meg és próbára teszi a nézőket is „Halld, lásd, érezd, fejezd ki – Mindfulness utazás” címmel szeptember 29. Fehérvárcsurgó, Károlyi Kastély - Airis Quartet
  
  A 2008-ban alakult és azóta számos elismerést és díjat nyert lengyel AIRIS Vonósnégyes, különleges koncertre készül a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély történelmi tereiben szeptember 29-én. A koncert során a művészi befogadás különböző stációin kalauzolják végig a közönséget, miközben legendás szerzők ritkán hallott műveit szólaltatják meg a kastély különböző pontjain. Az előadás felejthetetlen és rendhagyó zenei élményt ígér, lehetőséget ad arra, hogy a közönség a befogadás újabb és újabb rétegeiben tapasztalja meg a zenei élményt, reflektálva saját érzéseire. Emellett a koncert során a résztvevők felfedezhetik a kastély különböző és részben ritkán látogatható tereinek évszázados atmoszféráját is. A szervezők tapasztalt koncertlátogatóknak és a kamarazenével csak ismerkedőknek - fiataloknak, gyerekeknek - egyaránt ajánlják a koncertet. Az eseményre a Merita – európai kamarazenei együttműködéssel kerül sor, amelynek keretében összesen kilenc vonósnégyes ad koncertet Magyarország különleges helyszínein.
  
  Az AIRIS Vonósnégyes a lengyel zenei élet egyik legkedveltebb fiatal kamaraformációja kortárs repertoárjával és előadásmódjával, bátor műválasztásaival. Az együttes tagjai tanulmányaikat neves európai zenei központokban végezték, számos CD-felvételt készítettek, új műveket mutattak be és kiváló zenészekkel dolgoztak együtt.
  Az együttes a Krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián alakult 2008-ban, megalakulásuk után pár hónappal elérték első jelentős sikerüket: második helyezést a Krakkói Nemzetközi Kortárs Kamarazenei Versenyen, amelyet további jelentős versenydíjak követtek (Charles Hennen Verseny, Hollandia 2012), Máltai Nemzetközi Zenei Verseny (3. díj, 2015), Karol Szymanowski Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen Katowice (különdíj), Międzynarodowy Ludwig van Beethoven Nemzetközi Kamarazenei Verseny (különdíj). Az Európai Kamarazene Akadémia (ECMA) tagjaként számos mesterkurzuson vettek részt, és együtt dolgoztak olyan kiváló együttesekkel, mint az Ysaÿe Quartet, Alban Berg Quartet, Melos Quartet, Quatuor Danel, Szymanowski Quartet, Silesian String Quartet és Royal String Quartet. Az együttes oktatásában és fejlődésében kiemelkedő szerepet játszottak a francia Diotima Akadémia egyedülálló kortárs zenei mesterkurzusai.
  
  Kétszer volt szerencséjük együtt dolgozni Krzysztof Penderecki legendás mesterrel, amikor a 2. és 3. vonósnégyesét tanulták. Ezek a darabok különleges helyet foglalnak el a kvartett repertoárjában, és számos versenygyőzelmet hoztak számukra.
  A kortárs zenében szabadságot és a jelen időhöz való kapcsolódást élik meg. Ez a művészi kísérletezés, kreatív kihívások tere, amely kiszakít a hagyományos előadói kánonokból. A klasszikus zene viszont az egyensúly és nyugalom területe számukra, ahol mind a szakmai alapokat fejleszthetik, mind pedig új ötleteket kereshetnek.
  
  A fehérvárcsurgói koncerttel céljuk, hogy a közönséget egy multiszenzoros utazásra invitálják különböző zenei stílusokon és azok különféle befogadási perspektíváin keresztül. A hagyományos, két részre bontott és szünettel megszakított koncertforma helyett a hangversenyt négy felvonásra osztják, amelyek mindegyike a kastély különböző tereiben zajlik, ahol a közönség és az előadók más és más relációban foglalnak helyet a zenei élmények mellett a befogadás egyes szintjeire keresve válaszokat.
  Az első rész, amelyben elhangzik H. M. Górecki: 2. vonósnégyes „Quasi una fantasia” Op. 64 I. tétele, arra keresi a választ, mennyiben befolyásolja a hallásélményünket a látásunk – a közönség az előadókat nem látja játék közben. Beethoven „Serioso” f-moll vonósnégyesét op. 95. már a hagyományos koncertformában hallgathatjuk meg.
  A harmadik részben a közönség új helyszínre léphet be és mindenki maga döntheti el, hol foglal helyet, milyen mértékben vesz részt a koncerten, távolabb, közelebb, vagy akár nagyon közel, szinte a vonósnégyes tagjai között hallgatja meg K. Penderecki két vonósnégyesét a kvartett avatott előadásában.
  A negyedik részben a közönség találkozik az előadókkal, egy pohár bor mellett és mint egykor a szalonokban, valódi párbeszédre kerül sor.
  
  A koncerten elhangzik:
  I. felvonás „HALLD”
  H. M. Górecki – 2. vonósnégyes „Quasi una fantasia” Op.64, I. tétel
  II. felvonás „LÁSD”
  L. van Beethoven: f-moll „Serioso” vonósnégyes Op. 95.
  III. felvonás „ÉREZD”
  K. Penderecki – 3. vonósnégyes „Levelek egy megíratlan naplóból”
  K. Penderecki – 2. vonósnégyes
  
  AIRIS Vonósnégyes:
  Aleksandra Czajor-Kowalska – első hegedű
  Grażyna Zubik – második hegedű
  Malwina Tkaczyk – brácsa
  Mateusz Mańka – cselló
  
  12 ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken a résztvevő országokban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára és művészi kreativitásra ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon kilenc koncertre kerül sor. A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megérkezett a Winona Fighter legújabb dala: Swear To God That I’m (FINE)!
Új pop-punk himnusz a State Champtól
Slow Crush újra kiadja a remaszterelt Aurora korongját
Karácsonyi ünnepi offenzíva- Mistletoe Madness
Budapesten kezdi új turnéját az Iron Maiden
Megjelent az idén 28 éves IGOR első nagylemeze
“Oddha Raur” címmel új stúdió albumot ad ki a Kajgūn
Új kislemez és intenzív videó- A Saltwound elhozta a The Temptation of Pain-t!
 kiemelt 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
  
Az IST IST manchesteri post-punk zenekar neve az utóbbi években egyre ismertebbé vált a sötét, merengő hangulatú zenék kedvelői körében

METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 legion    kypck    evil invaders    kung fu panda 2    josh homme    as they burn    soundmirror    a-team    self deception    loreena  mckennitt    krúbi    oneheadedman    jövő háza    sebkha-chott    dharma    soulburners    carbonfools    silver church    terhes társaság    lighthouse project    a pap - háború a vámpírok ellen    vörös andrás    renata rosa    dimebag darrell    kretens  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!