hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2024. szeptember 19. csütörtök   06:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
„A Fonó nem a független szcéna egy kalandja, hanem maga a nemzeti kultúra”
30 éves lesz a Fonó, 25 éves az Utolsó Óra

  A 30. jubileum alkalmából ünnepi évadát kezdi a Fonó. A 2024/2024-ös évadban a Fonó30 sorozatban a szcéna számos neves előadója áll színpadra a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával. A ház egy további jubileumot is ünnepel, az Utolsó Óra gyűjtés 25. évfordulóját, amelynek nyomán a Hagyományok Háza és a Fonó közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel változatos táncházakkal és adatközlő mesterekkel, műhelybeszélgetésekkel és műhelykoncertekkel, amelyek közül több tartalmat élőben is közvetítenek a két intézmény felületein. A WOMEX Top Label díjas Fonó a jubileumi évben is több meghatározó alkotó lemezét adja ki, így többek között Lajkó Félix és a Dresch Vonós Quartet albumát.
  
  Lukács József alapító bátor vállalása kellett, hogy 1995-ben elindulhasson a Fonó, amely ékes példája a mecenatúra, a művészi szabadság, a kulturális párbeszéd szükségszerűségének. Mivel az alapításkor minta nemigen volt, nem volt mihez mérni, igazítani a küldetést, azt az élet maga alakította. Az itt megforduló művészek, az itt alkotók és dolgozók tették a Fonót olyanná az elmúlt három évtizedben, amilyen. Mint anno a falvak fonóiba, mindenki elhozta a legjobbnak vélt dolgait, ügyeit, tudását: így lett a táncházi kultúra legmeghatározóbb, legnépszerűbb színtere, így lett a hazai világzenei mozgalom alakítója, így lett a világ egyik legjobb nép- és világzenei kiadója, így lett Magyar brand és Prima Primissima-díjas, így lett egy biztos pont a művészeink és közönségünk számára.
  
  
  
  A Fonó30 sorozatból fontos kiemelni a XIII. Wine and Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonját, amelynek a kezdetek óta helyet ad a Fonó és amely bemutatja a hazai vonós hangszerkészítők legjavát nemzetközi kitekintéssel kiváló koncertek, előadók és remek borok társaságában. Olyan kivételes művészek és zenekarok szerepelnek továbbá a sorozatban, mint a Felvidéki Banda, a Kerekes Band, akik Berecz Istvánnal lépnek színpadra, vagy a Dresch Vonós Quartet, akik a Cannaroval együtt adnak koncertet. Bartók 1914 lemezét mutatja be a Magos zenekar a Kacaj és a Zoord pedig egy este szórakoztatja majd a közönséget. Decemberben érkezik a számos nemzetközi toplistás eredményt visszatérően elnyerő Besh o droM, majd a Napfonat adventi koncertjével vezetik be az ünnepeket. Karácsony és Újév között a szokásosan gazdag programmal várja közönségét a Fonó, így többek között ismét lesz Jazz Előszilveszter és Fonó Folk Szilveszter is. A sorozat 2025-ben tovább folytatódik és 2025 szeptemberében háromnapos minifesztivállal zárul majd.
  
  Néhány dátum a Fonó30 sorozatból:
  szeptember 28. Felvidéki Banda koncert és táncház
  október 12-13. XIII. Wine and Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonja
  október 19. Kerekes band - akusztik koncert vendég: Berecz István
  október 25. Dűvő 45 jubileumi koncert és táncház
  november 2. Dresch Vonós Quartet és a Cannarro
  november 8. Kacaj és Zoord
  november 30. Magos: Bartók 1914 - lemezbemutató
  december 7. Besh o droM koncert
  december 19. Napfonat - adventi koncert
  
  ”Nem kell félnünk a mindennapoktól, mert olyan alkotók és energiák jönnek be a Fonóba, amelyek páratlanná teszik az intézményt. Az intézmény a táncházas kultúra Kárpát-medencei fellegvára, harminc éve minden szerdán jönnek” – mondta Horváth László, a Fonó ügyvezető igazgatója
  „A kultúrateremtés minél nagyobb százalékát nyugodtan át lehet engedni a magán mecenatúra szereplőinek, hiszen olyan alapítók bizonyítottak már, mint a Gőz László (BMC), Bognár Attila (A38) és hazabeszélünk, mert az alapításunk óta eltelt évek számát tekintve rangidősek vagyunk a Fonóval. Ezek az intézmények precízen mérték- és értékadóan tálalják az adott kulturális szegmens programjait. Mindezt erősíti a Pajtakult által felfedezett legalább 100 magán alapítású pajta és közösség.”
  
  A Fonó az egyetlen hazai és az egyetlen kelet-közép-európai kiadó, amelyik sorozatosan elnyerte a WOMEX Top Label minősítését, vagyis felkerült a nemzetközi, a legjobb világzenei kiadókat felsoroló listára. A Fonó jubileumi lemezkiadása is az ünnepi évadhoz kapcsolódik. A házhoz közel álló művészek életmű-sorozatait jelentetik meg elsősorban nagy presztízsű bakelitsorozat formájában: Megemlítendő itt a Dresch Mihály Vonós Quartet, Lajkó Félix GisL lemeze, vagy a Fonó live limitált sorozata.
  
  „A Fonó tevékenysége a kevés olyan kulturális sejtek egyike, amelyek az egész magyar szellemi életet életben tartják.” (Both Miklós, zenész, alkotó (2013) - jelenleg a Hagyományok Háza főigazgatója)
  
  Élő hagyományok ünnepe a Fonóban
  A Fonó történetének talán eddigi legfontosabb eseménye az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra, amely Kelemen László vezetésével a házban zajlott. Ez az a gyűjtőmunka, amelyet a világ minden részén példaértékűnek tartanak. Összesen 1250 órányi anyagot, nagyjából 23 000 dallamváltozatot rögzítettek a gyűjtés során arra törekedve, hogy az előadók által ismert, bármelyik etnikumhoz tartozó zenét és táncot dokumentálják. Ezáltal a gyűjtemény magyar, román, cigány, szlovák, gorál, ruszin, horvát, zsidó, szerb, szász, német morva, orosz, szlovén dallamokat, táncokat tartalmaz, s közel átfogó képet nyújt a Kárpát-medence hangszeres népzenéjének az ezredforduló körüli állapotáról. A Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza 68 audio-CD-nyi válogatást adott ki a hangfelvételekből Új Pátria néven.
  
  Részben az Utolsó Óra 25 évfordulójáról megemlékezve, részben a két intézményt számos szállal összekötő vállalások folytán jön létre az Élő hagyományok ünnepe a Fonóban, a Hagyományok Háza és a Fonó közös sorozata.
  
  „Az intézményeknek, szellemi közösségeknek, a művészeknek választ kell találniuk arra, milyen típusú új nagy történeteket tudnak a korábbiakhoz hozzáadni, ez fogja megindítani a régi kreativitást. Az eddigi gyűjtések az utolsoora.hu-n egy jól hozzáférhető és kereshető adatbázisban találhatók, miközben a Hagyományok Háza Folk Music Education (folk-me.com) néven online népzenekutatási platformmal is jelentkezett„ (Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója)
  
  A két intézmény közös sorozatának első eseménye szeptember 20-án lesz, ezeken a napokon minden alklommal hagyományőrző vendégekkel, műhelybeszélgetésekkel, koncertekkel, moldvai, vonós és nemzetiségi táncházakkal várják a közönséget. A programok egyes részleteit a Hagyományok Háza és a Fonó felületein élőben közvetítik. Többek között a Martenica bolgár, a Kolo zenekar délszláv, vagy a Berka moldvai táncházában is részt vehetnek az érdeklődők, de a vonós táncházak barátait is várják jobbnál jobb zenekarokkal, mint a Szászcsávási Zenekar, az Erdőfű és Varga István ’Kiscsipás’, a Bakator, a Göncöl Zenekar vagy a fiatal Talléros Együttes. Györgyfalváról és a Zselykről is érkeznek hagyományőrzők, és szerepel a programban Janusz Prusinowski lengyel népzenész és gyűjtő koncertje is tágabb Kárpát-medencei kitekintést adva a programsorozatnak.
  
  „Úgy gondolom, a néptánc és népzene városi elterjedése valódi szellemi rendszerváltás, amelyre igazán büszkék lehetünk. Fontos, hogy legyenek nem színpadi, szerkesztett, hanem az egykori falusi mulatságok mintájára - fonó-szerűen működő – helyek, ahova kezdőként is bárki bármikor betérhet, hiszen a népművészet itt nem formalinba áztatott csontváz, hanem maga a hús-vér, lüktető élet, ezt bizonyítja a fiatalodó közönség is, például a Kamasz táncház alkalmai.” (dr. Berecz István - a Fonó népzenei igazgatója)
  
  Az élő Hagyományok ünnepe a Fonóban sorozat következő eseményei
  szeptember 20. Műhelybeszélgetés (Nyitrai Marianna, Csányi Sándor, Ifj Mezei Sándor, Mezei Alin. Moderátor: Szász József) Műhelykoncert - Szászcsávási zenekar, Martenica bolgár táncház, Fidula Banda koncert és táncház, Berka Együttes moldvai és vonós táncháza
  október 4. Műhelybeszélgetés, Kolo délszláv táncház (Pajta), Fuvalom koncert (Nagyterem), Műhelykoncert, Berka Együttes moldvai és vonós táncháza (Nagyterem, Előtér)
  október 18. Műhelybeszélgetés, Janusz Prusinowski Kompania (PL), műhelykoncert, Martenica bolgár táncház, Berka Együttes moldvai és vonós táncháza, Tükrös zenekar és meghívott hagyományőrzők – kiskoncert és vonós táncház
  október 30. Fonó Szerda gálaműsor hagyományőrző vendégek
  
  „Új Európa Alapítvány elsődleges missziója a magyar közösség számára értékes kezdeményezések és teljesítmények támogatása. Alapítványunk jövőorientált szemlélettel képviseli az értékek megőrzését és megújítását, a generációkat összekötő közösségépítést, tevékenységünkben a gondoskodásra és az értékteremtésre helyezzük a hangsúlyt.
  A Fonó Budai Zeneház szerepvállalása a hagyományok mai korba való átmentésében, a tehetséggondozásban, a magyar néptáncos és népzenei örökség megóvásában és továbbadásában összecseng az alapítványi elkötelezettségünkkel, így a 30 éves ünnepi programsorozat támogató partnereként örömmel várjuk a kiemelt eseményeket.” – emlékeztetett Lávich Erzsébet ügyvezető



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 20.
Nem gondoltad volna, hogy ennyire jól áll a Carson Comának a mulatós - itt a Frida Kahlo remix EP
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ismerd meg a színfalak mögötti világot! – Müpa Egyetemi Nap 2024
Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben
Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését a Provident
Újbuda Jazz Fesztivál egyedülálló zenei élmények három napon át
Egyszeri és megismételhetetlen produkciók, műfajok rendhagyó találkozása, hazai és világsztárok a hamarosan kezdődő Liszt Ünnepen
Megjelent Schillinger Gyöngyvér első regénye – A kortárs magyar irodalom új hangja
Fényképeken a spanyol nyelvű irodalom szerzőinek tárgyai
Újra kamasznap a Parkban - a JusTeenTime idén is várja a 12-15 év közötti fiatalokat
 kiemelt 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
  
Az IST IST manchesteri post-punk zenekar neve az utóbbi években egyre ismertebbé vált a sötét, merengő hangulatú zenék kedvelői körében

METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bréma    hecate enthroned    villámtolvaj    riseoffate    fields of the nephilim    recoil    motörhead    30y    shades of grey    olimpia    metapay    krokus    balázs elemér    the flaming lips    balázs józsef tamás    ac/dc    nick holmes    cojones    millennium-trilógia    absent distance    gróf balázs    csík    swallow the sun    dew-scented    carbovaris  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!