hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. augusztus 26. hétfő   04:22
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Havok, Dust Bolt
2024. augusztus 21, Dürer Kert

  A 2000-es évek vége felé volt egy nagyobb thrash metalos újhullám, ami számos ígéretes bandát felszínre sodort. A hullám összességében nem maradt annyira tartós, a fiatal csapatok közül többen földbe álltak vagy jelentéktelenségbe süllyedtek azóta, mások viszont meg tudták vetni a lábukat és folyamatosan jelen vannak a színtéren, újabb és újabb lemezekkel. Utóbbiak közé tartozik a denveri Havok is, akik nem csak arról ismertek, hogy már az ötödik kiváló nagylemezt jelentették meg, hanem esetükben megvan az a kis plusz is, amely sok hasonszőrű csapatból hiányzik. Tempós reszeléseket, eszelős zúzásokat mások is tudnak, de a Havok-ban adódnak a dalszerkesztésben nem magától értetődő építkezések, illetve a virtuozitás is jelen van náluk, különösen a nem megszokottnak számító basszusgitáros poszton, Nick Schendzielos jóvoltából.
  Szóval a Havok érdekesebb banda annál, mintsem egy lenne a sok újhullámos thrash csapat közül, ugyanakkor a rétegzenei stílus miatt kiugró népszerűségre valószínűleg nem számíthatnak. Annál is inkább, mert David Sanchez frontember körül nagyjából senki sem állandó, sűrű náluk a tagcsere. Jellegzetes karakter még és eszelős játékáról ismert Pete Webber dobos, de őt legújabban a Fear Factory csábította magához és egy ilyen nagy név mellett kérdéses, fog-e ideje maradni a Havok-ra? Reece Scruggs gitáros viszont már hivatalosan bejelentette távozását a Machine Head-ben való érdekeltsége miatt.
  
  Úgyhogy beugró tagokkal ugyan, de a Havok mégis eljött hozzánk a Dürer Kertbe, hogy egy ütős thrash metal bulit prezentáljon nekünk. David Sanchez gitáros/énekes és Nick Schendzielos basszer mellett Brett Rechtfertig (Psychosomatic) gitározott, dobok mögött pedig Michael Ohlsont (Vektor) láthattuk. Előbb azonban még a Dust Bolt-é volt a színpad, ugyanis a német srácok is megmutatták, milyen a thrash metal szellemiség.
  Ez a műfaj általában a gyors tempókról, agresszív reszelésekről szól, a Dust Bolt zenéjében viszont elég sok volt a betonozó középtempó és a nagy headbang-elésekkel kísért kalapálás. Fazonra természetesen ezek a srácok is hozták a jellegzetes thrasher karaktert, a színpadi munka is elsőrangú volt. Lengtek a hajak, reszeltek a gitárok, sok csordavokál is szította a hangulatot, szóval tényleg nem lehetett belekötni a műsorukba. A 2014-es korai időktől kezdve a jelenkorig válogattak a munkásságukból, így hát lassabb és tempósabb dalok egyaránt helyet kaptak.
  A végére Lenny, a gitáros/frontember még a közönségbe is lejött a gitárjával, még a mikrofonállványt is hozta magával, itt kért egy utolsó, elsöprő circle pit-et maga körül, miközben zúzta és üvöltötte a mikrofonba a dalt. Gondolom nem kell ecsetelnem, mekkora hangulatot jelentett mindez, az addig is igen aktív közönség lelkes ovációval búcsúztatta a csapatot.
  
  A Havok-nál semmi nem látszott abból, hogy beugrósokkal érkeztek, mindenki ugyanolyan intenzíven vetette bele magát a zúzásba. Michael Ohlson kiváló képességű dobos, a Vektor amúgy is az egyik nagy kedvencem. Leütött mindent, amit kellett, de ezen a poszton valamelyest hiányoltam Pete Webber vadállatiságát, hihetetlen dinamikusságát. De belekötni természetesen itt se lehetett semmibe, sőt...!
  A csapat a legelső Burn albumot és az azt megelőző Pwn ’Em All EP-t kivéve játszott mindenről, de összességében a 2011-es Time Is Up korongról hallhattuk a legtöbbet. A csapat sajnálkozott, hogy a Covid időszak földhöz szögezte őket, ami miatt a legutolsó V című albumot nem tudták úgy megturnéztatni, ahogy akarták. Ma mindenesetre ezekből a számokból is előkerült néhány, de a Point Of No Return, Fear Campaign, Hang ´Em High, Prepare For Attack, Fatal Intervention, D.O.A., Intention To Deceive, Phantom Force, From The Cradle To The Grave, Covering Fire, Give Me Liberty...Or Give Me Death, Time Is Up dalokkal tényleg nem lehetett tévedni.
  
  A Havok stílusához illően a zúzós, thrash-es, tukatuka tempók mellett akadtak kimértebb, agyasabb, összetettebb megoldások is. A hangzás szuper volt az este folyamán, Nick basszusgitár hangzása is csodásan hallatszott. A basszer volt talán a legaktívabb a színpadon. Folyamatosan pörgött, vokálozott, igyekezett a basszuspengetéseit is látványosan mutatni a közönség felé.
  A végén ő is megirigyelte a Dust Bolt közönségből zúzását, így ő ugyancsak lement a színpadról a gitárjából a közönségbe zúzni. A hangulatot a csúcsra járatták, a közönségre igazán nem lehetett panasz. David Sanchez is elismerte ezt, sőt elmondta, hogy Budapest városa tetszik neki a legjobban, a kedves fogadtatás és a személyzet gondoskodása pedig egészen meghatotta őket.
  
  Naná hogy muszáj volt eljátszani egy ráadás számot. Olykor előkerült a turnén az Orwell – 1984 által inspirált Ingsoc, ma mi is megkaptuk ráadásként. Ennél a számnál nagyon jól megfigyelhető volt, hogy az eddigieknél összetettebb, tüskésebb szerzemény inkább odafigyelősebb hallgatásra alkalmas, mint eszement zúzásra és pogózásra. De emiatt így ráadásra pont jó is volt.
  A közönség viszont olyannyira lelkes volt, hogy nem voltak hajlandók abbahagyni a skandálást, így Sanchez-ék egyedülálló módon még egy ráadást adtak. Nick el is mondta, hogy mióta a banda tagja, ilyen még soha nem történt. Nem ismertem meg, melyik dal volt ez, talán valami egész új tétel, de ezúttal már tényleg vége volt, mondták is, hogy ennyi volt mára a tarsolyban.
  Egy jó kis zúzós thrash bulira számítottunk, de szerintem ez a mai este oda-vissza túlszárnyalta a várakozásokat. Szerintem Havok-ék is meglepődtek az ennyire lelkes fogadtatáson, Budapest és a magyar vendégszeretet lenyűgözte őket, biztos, hogy fogjuk még őket látni errefelé, amelyre David Sanchez ígéretet is tett. A közönség pedig még a megszokottnál is többet kapott a csapattól, 2 ráadás dalt, szóval maximális volt ez az este.
  


Kulcsszavak:
  havok     dust bolt 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Overkill, Havok, Angelus Apatrida, Dust Bolt: Thrash metal estek Budapesten

Itt egy új videó a Havok-tól

Új szöveges videó a Havok-tól

Obituary, M:Pire Of Evil, Dust Bolt, Posthum

Obituary koncert szerdán a Dürer Kertben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
Brujeria vs Analóg Music Hall
Bring Me the Horizon a Budapest Parkban!
A Coldplay frenetikus triplázása a Puskás Arénában
 kapcsolódó fotók: 

HAVOK - 2024. augusztus 21. DÜRER KERT

DUST BOLT - 2024. augusztus 21. DÜRER KERT
 kapcsolódó videók: 

HAVOK, DUST BOLT
HAVOK, DUST BOLT
 kiemelt 
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
  
Az IST IST manchesteri post-punk zenekar neve az utóbbi években egyre ismertebbé vált a sötét, merengő hangulatú zenék kedvelői körében

METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 caliban    kreator    barba negra    benediction    black veil brides    carson coma    the rite    halloween    rotting christ    leaner    contour    crest of darkness    fueled by fire    artas    féktelen harag    audun kleive    jimi hendrix    insision    69 eyes    mark hoppus    agalloch    due date    the spirit    szerk alatt!!!!    arvas  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!