hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [program]  2024. június 13. csütörtök   06:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Remek zenékkel, lemezbemutatóval és táncházakkal zárja évadát a Fonó


  Megjelenik fizikai adathordozón is a Magos együttes BARTÓK 1914 című lemeze, amelyet először a közönség élőben június 14-én este hallhat a Fonó színpadán. Műsoruk alapját a 20. század népzenekutatóinak gazdag gyűjtött anyaga, és az adatközlő mesterektől megszerzett hangszeres tudásuk adja. Zenéjükkel megelevenítik Erdély különféle tájainak világát a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig.
   A szokásos Fonó Szerda évadzárón június 19-én Berecz István lesz a házigazda és számos remek zenész és táncos közreműködik az év egyik legkedveltebb táncházában. Végül június 22-én Tánckaláka címmel a Fitos Dezső Társulat és két – többek között a Fonó-béli – gyerekcsoportja lép színpadra. Így zárul a Fonó idei 2023/24-es évada. A ház a nyári időszakra bezárja kapuit és szeptemberben várja újra a közönséget.
  
  A Magos zenekar tagjai a táncházmozgalom legnépszerűbb tájegységei – Kalotaszeg, Mezőség – mellett, a Maros mente és Székelyföld legkülönlegesebb muzsikáit bemutatva vezetik be a közönséget Erdély népzenei hagyományába. A koncert során az együttes a legújabb, Bartók 1914 című lemezéről is játszik: Bartók Béla az 1. világháború kitörése előtt, 1914 áprilisában indult el Maros-Torda megyébe, és végül ez az utazás lett a komponista utolsó nagy erdélyi népzenei gyűjtőútja. A néhány hónappal később kezdődő világégés és az azt követő történelmi folyamatok végleg elsöpörték az autentikus népzenének azt az állapotát, melyet az itt készített felvételek őriznek. A Bartók 1914 című lemezük ennek a zenei anyagnak állít emléket.
  
  Június 19-én szerdán az Évadzáró Fonó Szerda egyben az ördöngösfüzesi és feketelaki tánctanfolyam záróalkalma is. Színpadi műsorral, ezt követően pedig táncházzal várnak mindenkit! A színpadi műsort Deffend Irén ´Inci´, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetője szerkeszti, közreműködik: Havay Viktória, Tintér Gabriella énekes szólisták, Horsa Banda: Horsa István, Vörös Máté, Joó Bence, Galát Péter, Baloghné Vatai Barbara, Abdulwahab Nadia, Bordás Barnabás (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Deffend Irén ´Inci´, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Hajdú Flórián (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Árva Tamás (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Huszti Márk Máté (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Pásztor Zalán (Fitos Dezső Társulat), az esti táncházban a Naszály zenekar muzsikál.
  
  Június 22-én TÁNCKALÁKA - évadzáró táncbemutató és táncház a Fitos Dezső Társulattal című program zárja le a nyári szünet előtti Fonós programsorozatot. A Fitos Dezső Társulat táncbemutatóján az együttes két gyerekcsoportjának tagjai közreműködnek, a Fonó-béli és a zugligeti csoport. Az előadást fergeteges táncos, énekes mulatság követ, vetélkedővel és népi sportjátékokkal, muzsikál a Sajó Banda.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. június 18.
Hatebreed + Crowbar a Durer Kertben (Dürer Kert - Budapest)
2024. június 22.
Rod Stewart - One Last Time 2024
2024. június 29.
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Reflexiók, világhírű szólisták, 30 ország művészei a Fesztivál Akadémia Budapesten
Július elején érkezik a Denagyvilág
Rajzpályázatot hirdet a Fesztivál Akadémia Budapest Vivaldi: Négy évszak gyermekszemmel
Magyar siker a zongora-iparban
Pénteken és szombaton remek koncertek és családi programok költöznek a zsámbéki Zárdakertbe Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál
Idén 7 vidéki helyszínen lehet ingyen fesztiválozni
Elindult Az MVM Classic & Club hiánypótló sorozata
A mesemondás revival mozgalom
 kiemelt 
Thy Art Is Murder, Fit For A King, Knosis: nyári katlan-core a Barba Negrában
  
Súlyos deathcore / metalcore hármas fokozza majd a katlan hőséget a budapesti nyár közepén: július 4-én este a Thy Art Is Murder és a Fit For A King már jól ismert produkciója mellett most egy különleges japán projekt, a Knosis is bemutatkozik majd a Barba Negrában

Hatebreed + Crowbar a Durer Kertben
Új dalokkal tér vissza Richie Kotzen a Dürer Kertbe
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Rockmaraton 2024
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 S X    kinkiez    elyose    mary popkids    divided multitude    toots and the maytals    john lennon    aaron sorkin    qotsa    sofitel    vittula    lighthouse project    dark funeral    shutter island    andy irvine    óriásgonzó    bálint bence    mr2    after crying    s first date    elviszlek magammal    rowan atkinson    black breath    city of echoes    calico island  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!