hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2024. június 3. hétfő   07:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Pezsgő, nemzetközi fesztiváléletet hoz nyáron a fővárosba a Fesztivál Akadémia Budapest
2024. július 14-21.

  Világsztárok összjátékát, a magas szintű örömzenélés élményét és nemzetközi, pezsgő fesztiváléletet hoz a fővárosba a 9. Fesztivál Akadémia Budapest 8+1 napon át, július 14-21. között – egy nulladik nappal kiegészítve július 13-án - Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes művész és Kelemen Barnabás Liszt- és Kossuth-díjas hegedűművész művészeti vezetésével.
  
  A fesztiválprogramot idén megelőzi július 4-14. között a rangos Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny Shlomo Mintz elnökletével. A Fesztivál Akadémia Budapest programjai számos különleges helyszínen várják az érdeklődőket, így a Zeneakadémián, a Millenium Házában, a Magyar Zene Házában, a BMC-ben és Budapest legszebb templomaiban is lesznek koncertek. A fesztivál díszvendége Alessandro Baricco, aki először érkezik Magyarországra a Fesztivál Akadémia Budapest meghívására, tart előadást és egy beszélgetésen is részt vesz. A Dohány utcai Zsinagógában a fesztivál kiemelt eseményeként a magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából világsztárok részvételével rendeznek emlékkoncertet. A Fesztivál Akadémia Budapest különleges vállalása minden évben, hogy a fesztivál teljes hossza alatt mesterkurzusokra kerül sor a résztvevő világhírű művészek vezetésével.
  
  A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot - fesztivált és mesterkurzusokat - hozzanak létre, egy valódi élő műhelyt. A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről-évre és lépnek fel koncerteken a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, vállalva mellette azt is, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.
  
  „A fesztiválra érkező világhírű művészek nemcsak fellépőként, hanem a mesterkurzusok professzoraiként is szereplői a fesztiválnak. Minden művész felé kérésünk, hogy valamennyien vállaljanak mesterkurzust is így átadva tudásukat a következő generációknak. A diákok számára különleges lehetőség ez – nem véletlen, hogy minden évben több, mint százötvenen érkeznek külföldről csak a FAB nyári mesterkurzusokra -, hiszen sok ismert művész máshol nem oktat.” (Kokas Katalin, a FAB alapító művészeti vezetője)
  
  “A fesztivál tíz napos elkápráztató eseménysor a szó nemes értelmében, világsztárok összjátéka, örömzenélés, mesterművek a legjobb szólistákkal előadva. A kamarazene a kifinomult közönség intim légkörében virágzik, erről szól a fesztivál. De utána oldódik a hangulat, a közös vacsorák az elmaradhatatlan cigányzenével, amitől mindez megismételhetetlen és utánozhatatlan lesz, bárhol is legyünk a világban. A FAB résztvevői – legyenek művész-tanárok, vagy diákok - a világ minden részére viszik hazánk jó hírét és térnek vissza sokan évről-évre hívásunkra. A Fesztivál Akadémia Budapest a világ leghíresebb szólistái révén országunk kulturális nagykövete is egyben.” (Kelemen Barnabás, a FAB alapító művészeti vezetője)
  
  A fesztiválprogram idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójával, a számos elismerést elnyert Ifjú Barbárok című előadással veszi kezdetét. Az előadást a fesztivál nulladik napján, július 13-án, valamint a nyitóestén, július 14-én este is játsszák a Magyar Zene Házában. A darabot Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva Vecsei H. Miklós szövege és a társulat improvizációi alapján rendezte Ifj. Vidnyánszky Attila. A produkció a két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály barátságát, első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit dolgozza fel, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.
  
  A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek a Fesztivál Akadémia Budapest július 15-ei koncertjén a Dohány utcai Zsinagógában olyan művészek részvételével, mint Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Rysanov, Kyril Zlotnikov. A koncerten közreműködik Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora. Az emlékkoncerten olyan, alkalomhoz illő művek hangzanak el, mint Bloch/Bosso Aprés Nigun-ja, Mendelssohn Oktett-je, Bloch: Baal Shem és Bruch csodálatos Kol Nidrei c. műve. Közreműködik a FAB mesterkurzus diákjaiból álló zenekar, valamint fellép a Söndörgő együttes.
  
  A fesztivál számos napján matinékoncertek várják az érdeklődőket, amelyre szabad a belépés. Ezeken az alkalmakon a FAB mesterkurzus diákjai állnak színpadra bemutatva tudásukat az érdeklődőknek, kipróbálva magukat a világ egyik legszebb zenei intézményének színpadán, a Zeneakadémián. A FAB reggeltől estig zenét, pezsgést, programokat kínál. Míg a napközbeni matinékoncertekre, előadásokra vagy a mesterkurzusokra passzív hallgatóként akár csak „be lehet esni”, az esti nagykoncertekre érdemes előre megvásárolni a jegyeket.
  
  Július 16-án este a Fesztivál Akadémia művészei a szóló repertoár varázslatos darabjaiból válogatnak. Elhangzanak Kreisler, Sarasate, Ravel, Wieniawsky, Paganini művei a Millenium Házában .
  
  A Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatában mindig találunk különleges, vagy szokatlan helyszíneket, amellyel nemcsak a zenei, hanem a helyi épített örökséghez is közelebb kerülhetünk. A július 17-ei „sétálós koncerteken” a közönség Budapest templomaiban tehet egy barokk sétát, négy templomban négy különböző koncertet meghallgatva. A Fasori Evangelikus Templomban a FAB mesterkurzusának hallgatói válogatnak Bach műveiből, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Templomban Bach 3. és 6. Brandenburgi versenye, Mozart c-moll Adagio és Fuga-ja csendül fel a FAB mesterkurzus diákjainak részvételével Maxim Rysanov vezetésével. A Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban egy ritkán játszott mű, Strauss Metamorfózisok c. darabját hallgathatják meg a résztvevők Kokas Katalin, Maxim Rysanov, Razvan Popovici, Fenyő László, Kokas Dóra és Fejérvári Zsolt előadásában. A Bakáts téri templomban Vivaldi Lantversenye csendül fel Thomas Dunford és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult vonós együttes előadásában.
  
  A 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe a FAB július 18-ai programján a BMC-Budapest Music Centerben, amelyet Eötvös Péter emlékének ajánlanak a szervezők és a résztvevő művészek. Az Eötvös Péter Emléknapon délelőtt Kurtág György tart 3 órás nyilvános mesterkurzust a BMC Nagytermében Bartók 2. vonósnégyeseiről. A színpadon a mester a Kelemen Kvartettel foglalkozik magyar nyelven, angol tolmácsolással. A legendás zeneszerző kurzusát és tanításait nemcsak szakmabeliek, hanem bármely érdeklődő meghallgathatja ezen a különleges eseményen, betekintve a kulisszák mögé, hogyan dolgoznak a művészek egy mű megértésén és megszólaltatásán a ma élő egyik legnagyobb mesterrel.
  
  Az Eötvös Péter Emléknap esti koncertjén a BMC Nagytermében a kortárs zene olyan emblematikus művei – köztük számos Eötvös Péter mű – hangzik el, amelyek meghatározzák korunk zenéjét és utat mutatnak a jövő zeneszerző-generációinak. Közreműködik: Korcsolán Orsolya, a Kelemen Kvartett, Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha, Kokas Katalin, Vashti Mimosa Hunter, Lukács Miklós, Alexander Lonquich, Latica Honda Rosenberg, Diana Ketler, Alissa Margulis, Matthew Hunt, Csalog Gábor, Joó Szabolcs.
  
  Július 19-én a Zeneakadémia Solti termében Beethoven egyik legnépszerűbb és legsikeresebb, fúvósokra és vonósokra írt kamaradarabja, az Esz-dúr szeptett hangzik el a FAB művészeinek előadásában – közreműködik Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Fejérvári Zsolt, Matthew Hunt, Benkócs Tamás, Jose Vicente Castello. A koncert második részében Tatiana Samoul, Jose Vicente Castello és Maria Meerovich szólaltatja meg Brahms Kürt trióját, amelyet a szerző 1865-ben édesanyja halálára írt.
  
  Július 20-án, a délelőttöt az irodalom és a zene kapcsolatának szentelve Alessandro Barricoval hallhatunk beszélgetést, majd este a fesztivál által hirdetett nemzetközi rajzverseny dijátadójához kapcsolódóan elhangzik többek között Vivaldi: A négy évszak című műve nem a megszokott módon, hanem a zene mellett a szerző partitúraszövegeivel együtt – ehhez kapcsolódnak a nyertes rajzok, amelyeket a Zeneakadémia Nagytermében kivetítve ismerhet meg a közönség. Ugyanezen a napon olyan ismert és kedvelt zeneművek is felcsendülnek mint Schubert A-dúr zongoraötöse „A pisztráng”, vagy a Winterreise. .A fesztivál díszvendégeként érkezik erre az estre Alessandro Baricco olasz író, akinek műveiből színészek olvasnak fel részleteket. A koncerten közreműködik többek között Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Held, Csalog Gábor, Razvan Popovici, Fenyő László, Fejérvári Zsolt és Gloria Campaner.
  
  A fesztivál zárónapján 14.00 órától fellépnek a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar. A programsorozatot lezáró koraesti hangversenyen pedig olyan művekkel búcsúzunk a művészektől és az idei FAB Summerfesttől, mint Bach négyzongorás versenyműve, amelyet Alexander Lonquich, Maria Meerovich, Diana Ketler és Csalog Gábor előadásában hallgathat meg a közönség, valamint Brahms h -moll klarinétötöse, amelyben Matthew Hunt, Boris Brovtsyn, Kokas Katalin, Maxim Rysanov és Kokas Dóra áll színpadra. A koncert második felében egy hosszú nemzetközi közös turné után, amely többek között érintette a római Santa Cecilia Akadémiát és az amszterdami Concertgebouw-t is, Kelemen Barnabás, Nicolas Altsteadt és Alexander Lonquich ezúttal Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében adja elő Brahms H-dúr zongorás trióját.
  
  Alapító-művészeti vezetők:
  Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes művész, a Zeneakadémia docense
  Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, egyetemi professzor
  
  A fesztivál Akadémia Budapest koncertjeiről bővebb információ és jegyvásárlás.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. június 29.
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
2024. július 2.
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
2024. július 3.
Először koncertezik Magyarországon a Take That!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Lengyel és magyar művészek koncertje a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon a Belvárosi Főplébánia-templomban
Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán
Megnyitja kapuit a titokzatos kert - A Magyar Képzőművészeti Egyetem programjai a Múzeumok Éjszakáján
Reflexiók, világhírű szólisták, 30 ország művészei a Fesztivál Akadémia Budapesten
Július elején érkezik a Denagyvilág
Remek zenékkel, lemezbemutatóval és táncházakkal zárja évadát a Fonó
Rajzpályázatot hirdet a Fesztivál Akadémia Budapest Vivaldi: Négy évszak gyermekszemmel
Magyar siker a zongora-iparban
 kiemelt 
Thy Art Is Murder, Fit For A King, Knosis: nyári katlan-core a Barba Negrában
  
Súlyos deathcore / metalcore hármas fokozza majd a katlan hőséget a budapesti nyár közepén: július 4-én este a Thy Art Is Murder és a Fit For A King már jól ismert produkciója mellett most egy különleges japán projekt, a Knosis is bemutatkozik majd a Barba Negrában

Új dalokkal tér vissza Richie Kotzen a Dürer Kertbe
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Rockmaraton 2024
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kontroll csoport    sick room    péterfy bori és a love band    dead poet society    billy the kid    coen    severe torture    nuclear blast    scar symmetry    neochrome    ensign    black-out kowa    rooney mara    vészkijárat    the trade    stentor    rózsakő    csak kép    idris elba    facebook    scott pilgrim     zoolander 2    deep in the woods    jarboe    marion cotillard  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!