hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2024. április 5. péntek   08:16
nincsen hozzászólás

szerző: Móni
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
2024. március 26.MVM Dome

  A klasszikus brit csapat a 14. koncertjét adta kis hazánkban 2024. március 26-án, az MVM Dome-ban. Az este érdekességét részben az adta, hogy a tavaly júliusban nálunk is állomásozó Memento Mori turné sikere kapcsán, dupláztak a fiúk a népszerű helyszíneken, így természetesen Budapesten is. A banda azonos című, legutóbbi stúdióalbuma tavaly debütált, amelyben 2022. májusában elhunyt zenésztársuknak, Andy Fletchernek állítottak emléket.
  
   A turnét világszerte közel két millióan látták. Az óriási sikerre való tekintettel meghosszabbították, 29 új európai dátum bejelentésével. Nem is teljesen követhető, hogy Dave Gahan és Martin Gore hogyan bírja ezt a tempót. A zenekar hamarosan a 45. születésnapját ünnepli majd. A körút így már a zenekar egyik leghosszabb turnéjává nőte ki magát, ami 110 állomást tartalmaz. Belegondolni is hátborzongató.
   A Depeche Mode állandó zenészei mellett a koncerteken rendszeresen kiegészülnek Peter Gordinoval, aki a billentyűket kezeli és viszi a basszust, illetve Christian Eignerrel, aki a dobok mögött ül. A koncerten kifejezetten hangsúlyos volt a szekciója, szinte végig. Annak ellenére sem számítanak hivatalos tagnak, hogy mind a ketten közel 25 éve működnek együtt a bandával.
   A svájci Hublot óragyártóval és a Live Nation Green Nation csapatával is együttműködnek, hogy közösen tegyenek a környezetvédelemért, csökkentsék a műanyag felhasználást, a hulladékok mennyiségét és segítsék az újrahasznosítást. Ez utóbbit nem volt nehéz kivitelezni, mert a banda nevével ellátott repoharakat mindenki kincsként szállította haza, így azokból nem lett szemét.
   A nyári, szabadtéri koncerthez képest a Dome-ban, sötétben sokkal jobban érvényesültek a fények. A dobbal együtt jóval nagyobb teret követeltek maguknak. Gahan úgy sétált be, mint Al Capone, fehér zakó, fekete mellény, ing és nadrág, de szigorúan fehér, kopogós cipő. A zakó a fotósok kedvéért maradt az első két számra, de Gore akusztikus, zongorával kísért blokkja után (Home, Somebody) már csak mellényben tért vissza. Annak ellenére, hogy nem sokat beszélt a közönséghez, folyamatos interakcióban maradt. Belakta a színpad minden zugát, vitte a mikrofonállványt, kellette magát, mint egy rossz ribanc, és ennyi év távlatából, ez még mind jól állt neki. Magabiztos és energikus volt a színpadon, úgy tűnt, a gyász okozta sokkoló dermedtségen túljutott, és az életbe menekült előre.
  
   A setlist 23 dalt tartalmazott ezúttal is, de nem hagyták változatlanul. Az eddig megjelent 15 stúdióalbumról nem nehéz válogatni. Egyik klasszikust cserélték a másikra. A legfontosabb üzenet - Fletcher emlékére szóló szerzemény - nem a World In My Eyes, hanem a Behind The Wheel volt, ami mögött az eredeti klip forgott, visszarepítve mindenkit a 90-es évekbe. A Black Celebration is óriási ovációval vitte a tömeget, a közönség szívesen énekelt, és a koncert teljes egészében aktív maradt. A csapat is jól tudja, hogy masszív rajongótábora van Magyarországon. Most azt láttam, hogy ezek a rajongók nem csak sokan vannak, hanem évtizedek óta, hűségesen kitartanak a zenekar mellett. Ezért cserébe, mindig azt kapják, amire vágynak. Mondhatnánk, hogy így egy koncert unalmas, de azt hiszem, ennek pont az a varázsa, hogy előre tudják, melyik dalban kell integetni, mikor, melyik refrént fogja velük Gahan énekeltetni, és ebben van egy csodás időtlenség. Van egy olyan kedvenc zenekar, amivel fel lehetett nőni, ami azóta is kísér egy életen át, és minden koncerten előadja az Enjoy The Silence című dalát, és ez a világ rendje. Ez utóbbinál a kivetítőn koponyák voltak láthatóak, rajtuk Enjoy felirat, amivel szótlanul is üzentek, hogy az életet addig igyekezzünk élvezni, amig van rá lehetőség.
   A koncert megható pillanata volt, amikor Gahan Lottit köszöntette fel a szülinapja alkalmából. A szerencsés, első sorban álldogáló lány nem is tudta teljesen feldolgozni, hogy több ezer ember énekli neki a Happy Birthday-t.
   A ráadásba négy nóta fért bele. Akusztikusan szólt a Condanation, majd visszaszaladva a nagyszínpadra, dübörgött a Just Can’t Get Enough. A Dome már szinte felrobbant a Never Let Me Down Again taktusaira, és utána a 21-re lapot húzva a Personal Jesus zárta az estét.
   A Memento Mori albumról ismét 4 nótát tettek a repertoárba, amire mondhatnánk, hogy egy korong bemutatásához kevés, de ez pont így volt jó. Aki ott lehetett, biztosan kiszakadt a hétköznapokból, idő utazáson vehetett részt és nosztalgiázhatott kedvére. Ez talán minden, amit egy zenekar átadhat magából.
  
  See You next time – köszönt el Gahan. Legyen úgy!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 enochian theory    avantasia    mortiis    poison    maruta    neochrome    pain of salvation    lgt    jean-claude van damme    fonó    irie maffia    kalapács    boddah    your demise    flotsam and jetsam    anna & the barbies    dolor    mezumm    one reason to kiss    black blitz    kung fu panda    fezen    fleshless    biohazard    korzus  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!