hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
hírek   2024. február 21. szerda   06:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egy este lép fel a Fonóban a Meybahar és a Dresch Vonós Quartet
2024. március 2. szombat 20.00. Fonó

  A Meybahar Abyss című első lemeze megjelenése után szinte rögtön felkerült a Balkan World Music Charts negyedéves, legjobb 10 albumot bemutató listájára, elismerően írt róla a sajtó Görögországtól Svédországig, játszották a rádiók világzenei műsorai. A sodró görög és magyar zenei világ, amit a Meybahar képvisel a Fonóban ezen az estén találkozik Dresch Mihály és Vonós Quartetjének izgalmas és végtelen zeneiségével, ahol Dresch Mihály a jazz és a népzene izgalmas ötvözetét ezúttal hangsúlyosabban a népzene nézőpontja felől közelíti meg zenekarával, természetesen továbbra is a védjegyszerű Dresch-hangzással. Különleges zenei találkozásoknak lehetünk tanúi március 2-án a Fonóban.
  
  A Meybahar azokban a pillanatokban született mikor Marilia és Márton először találkozott egymással és együtt zenéltek Kréta szigetén. A görög szantúr (‘santouri’ a magyar cimbalom rokona) magával ragadó hangja és a hegedű tökéletes párt alkot egymással. A zenekart közvetlenül inspirálja az Égei-tenger és a Kis-ázsiai kultúrák zenei gyökerei, a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökség és napjaink zenéje. A zenekar hangzásvilága a közelmúltban megújult: Radisz Afrodité és Marilia Pilti hangjával kiegészülve előtérbe került a hagyományos énekes repertoár, amiben görög és magyar nyelven szólalhatnak meg az új dalok, Bordás Zoltán ütőhangszereivel és kíséretével. A Meybahar legutóbbi single-je a görög Kassos szigetéről származó népi ballada sajátos feldolgozása, az Afousis (Fonó-2023) és az ehhez készült videóklip is már ebben az új szellemiségben született Gerzson János ud játékával.
  
  A Dresch Vonós Quartetben Dresch Mihály Liszt- és Kossuth-díjas művész társai ezúttal nem jazz-zenészek, hanem népzenészek a nagy zenei utazásban. A jazzt és a magyar népzenét ötvözve saját zenei világot teremtő unikális művész ezúttal a népzene felől közelít a nagy egészhez remek kollégákkal színpadra lépve. A formáció első lemeze Forrásból címmel jelent meg 2017-ben, amelyről így írtak: „Dresch Mihály szaxofonjával, fuhunjával és meglepően erőteljes énekhangjával a hagyományos értelemben vett népzenei prímás szerepkörét vállalta magára – magától értetődő természetességgel. Táncházban és koncertteremben egyaránt nagyszerűen érvényesülő, a Dresch-életműbe szervesen illeszkedő album született” (Retkes Attila, Gramofon magazin).
  
  A formáció második lemeze, az Ongaku 2021-ben jelent meg, amelyen immár – tagcsere után – Csoóri Sándor Sündi (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom), Bognár András (bőgő) játékát hallhatjuk, Lőrincz Hortenzia pedig egy szám erejéig énekesként csatlakozik hozzájuk. Dresch Mihály így vall a lemezről: „Japánul az ongaku zenét jelent. Kínaiul ez az írásjegy egy jellel különbözik az orvosságtól. Egy próba alkalmával mikor még nem kapott végleges nevet ez a kompozíció, megszólalt bennünk a keleti kultúrák felé mutató hangulata. Magyar gondolkodással is könnyen összeköthető e két fogalom. A zene és a lélek kapcsolata nem újszerű gondolat, jótékony hatását már az ókori görögök is felismerték. Reményeim szerint ez az album közelít ehhez a két jelentéshez.
  
  Jegyár: elővételben 2500 Ft, az esemény napján 3000 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Elfajzott művészet II. meghosszabítva
Legendás ütőhangszeres művész érkezik a Skanzenbe Mohammad Reza Mortazavi a KANDELA Fesztiválon lép fel
Először jön Magyarországra a Faun
Seraina Telli: dögös énekesnő nyitja a Visions Of Atlantis turnét
Kelemen Barnabás egy különleges hangszert szólaltat meg csütörtökön este a Müpában
A Telltale kiadta vadonatúj „Monster” című kislemezét
A SeeYouSpaceCowboy bemutatja új albumát, a „Coup De Grâce”-t
Megjelent a Cloud Nothings új albuma, a Final Summer
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 death to all    wendigo    mr2    jessie j    vészkijárat    rózsaszín pitbull    metalfest    minority sound    michel gondry    slaughter to prevail    angerseed    cseh tamás    hupikék törpike    hobo blues band    iscream    architect    sick room    church of misery    laurence fishburne    john lennon    blues juniors     natalie portman    manökken proletarz    michael fassbender    tony scott  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!