hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. december 27. hétfő   12:52
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Pridigarij, Honeyball, Testi Egyenleg
2004. november 20., Music Factory

  Csak a hideg, és a szálingózó hópelyhek tarthatták vissza a ska rajongókat ezen a szombat estén, mert azt eleve kizárnám, hogy a zenekarokkal volt problémája a nagyérdeműnek. Az időjárás mellett mondjuk az időpont sem volt ideális, hiszen ekkor már minden rude boy és girl már azt számolgatta, hogy mennyit kell még aludnia a Toasters kultis bulijáig, amelynek már a híre is (teljes joggal) pole pozícióból startolt az év ska eseményéért. Pridigarij nem számít akkora legendának, mint Bucket Bobby-ék, de hangulatot ők is tudtak csinálni, az biztos.
  
  Ezt a hangulatot a Testi Egyenleg volt hivatott beizzítani. Nehéz dolguk volt, mert többen sörözés, borozás formájában inkább a belső fűtést választották, pedig erre a muzsikára nyugodtan lehetett volna akár helyben futni is, vagy csak egyszerűen nyomni a skanking néven elhíresült mozgást. Kedvüket így sem szegte semmi, bizonyíték erre az énekes őrült, katicabogarat formázó sapkája, amely csodával határos módon egyszer sem esett le a fejéről, pedig úgy tűnt a frontember társai helyett is mozog. Emellett persze kiválóan elszórakoztatott minket infantilis szövegeivel, amelyekben fura módon a szőrtelenítés volt a visszatérő, és a központi motívum. Mondjuk, én amondó vagyok, hogy aki a szövege miatt hallgat ska bandákat, az egyrészt megérdemli, másrészt az esetek 90%-ban maguk a csapatok is beismerik, hogy a zene, az, ami ebben a műfajban számít. Itt pedig minden a helyén volt, kellően húztak a tempók, kontrázott a gitár, recsegett a szaxofon, és futószalagon szállította a helyenként szinte Dolly Rollosan bugyi-lebegtető dallamokat. Szerencsére ezeket csak úgy mutatóba illesztette be a télikabátban játszó hangszeres gárda, sokkal otthonosabban mozognak a hagyományos ska közegben, jelzik ezt a kiválóan interpretált Ska-P átiratok is.
  
  Hasonló felségvizeken evez a Százhalombattáról érkezett Honeyball is, akiket nem mellesleg az After Crying zenekar egyik alapítója hangosított. Szükség is volt a szakember munkájára, hiszen már a színpadkép is arról tanúskodott, hogy számtalan hangszer jut majd szóhoz a produkció folyamán. A hagyományos dobok mellett kongák, és még egy zöld-arany-piros színekben pompázó, Bob Marley képével díszített zászlóval letakart DJ-pult is csatasorba álltak, az elmaradhatatlan fúvósszekció mellett. Mindezek tetejébe a mikrofont hárman ragadták magukhoz, ahol hagyományos dallamok, női vokálok, és persze a raga játszotta a fő szerepet. Zenéjüket nagyjából úgy jellemezném, mintha a Tigrisben megfordítanánk a ska és a reagge elemek arányát. Lendületesek, tökéletesen táncolhatók a témáik, a fúvósok pedig teljesen összhangban vannak, legyen szó akár a Fuck a Duckról, vagy a lazulós Ganja Smuglin-ról, vagy a pörgős Mónis songról. Az Inner Circle Sweat című agyonjátszott klasszikusát, pedig úgy írták át, hogy csak a lalalalázós refrénnél kaptam fel a fejem, és jöttem rá arra, hogy nem egy Honeyball műhelyében készült 2tone darabról van szó, hanem egy eredetileg lustán lüktető nótáról. Elhangzott még az elképesztő szövegű Metélős, és a Boccaccio is, amely sajnos nem a Dekameront dolgozza föl, de a csapat leggyorsabban rögzülő refrénjét birtokolja, igazi slágergyanús, populáris dallamokat tartalmazó nóta. Egy nagyon profi, céltudatos csapat benyomását keltette a Honeyball, érdemes velük hamar megismerkedni.
  
  A Pridigarij fellépése előtt sajnos nemcsak a színpad, de a nézőtér is kiürült, az utolsó busz vagy villamos csábításának engedve. Az a pár ember viszont, aki ott maradt, az egy hatalmas buli részese lett. Némileg ugyan megtévesztően hatott, hogy a frontember úgy nézett ki, mint aki Blues Brothers rajongói összejövetelről jött, és hogy zenéjük dinamikus punk, és kevés reagge hatással is bír, de ahogy a húrok közé csaptak, egyből nyilvánvalóvá vált, hogy melyik műfajhoz is húz a szívük. Minden dal úgy indult ugyanis, hogy a csapat tagjai ütemes ska-ska-ska skandálásba kezdtek, és úgy láttak a munkájuk érdemi részéhez. A gitárost leszámítva a zenekar többi tagja is frontemberként teljesített, a napszemüveges szaxofonos, a golfsapkás trombitás is elemében volt, a mikrofonfejű dobosról nem is beszélve, aki már-már szívet-melengető bumfordisággal csépelte a felszerelését, igaz táncolhatatlanná vált volna a muzsika, ha mondjuk Ginger Baker, vagy Brann Dailor pörgetései szolgálták volna az alapot. Ezekre az egyszerű ütemekre pedig nem kevés balkáni melódiát tartalmazó szólamok kúsztak elő a fúvós hangszerekből, amelyek a vokalista szlávosan dörmögő énektémái mellett a muzsika fő vonzerejét jelentették. Szövegeiket amúgy szlovén nyelven írták, de az olyan gyakran visszatérő toposzoknak köszönhetően, mint a rude boy, vagy a dance, elég gyorsan megtalálták a hangot a közönséggel. A legnagyobb ovációt a Ruszka-Muszka váltotta ki a maga tradicionális rock n roll sodrásával, de még ez a ráadásban megismételt darab is tartalmazott némi mulatós, Kusturica-hangulatot. Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy a dolgoztak már a szerb rendezővel, vagy a méltán népszerű Boban Markoviccsal.
  
  Nyilván nem fogja forradalmasítani a ska zenét a Pridigarij, de szerintem ők már akkor is boldogok, ha egyáltalán zenélhetnek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Music Factory

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 greg graffin    dog eat dog    kovary    nyócker    scar symmetry    shyamalan    bérczesi róbert    tour 2012    maxxwel    prince    the pills    backbeet    rock története    simple plan    sturle dagsland    dance or die!    bryan singer    gulliver utazásai 3d    black swan    green hornet    al di meola    novembers doom    the moog    petijegy    enochian theory  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!