hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. december 22. szerda   14:58
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Kowalsky meg a Vega: Pimasz grimasz
Rock Hard

  Jó egy éve hallottam első alkalommal a Kowalsky meg a Vega eddigi egyetlen lemezét. Kowalskyt ismerve (a Black-out és a Mantra bandákból) rögtön tudtam, hogy elsőre hallható popzeneisége ellenére ez sem egy túl lapos hallgatnivaló, vagy mély gondolatokat nélkülöző alkotás. Kettős érzelmeim vannak a borítóval kapcsolatban, magyar lemeznek elég jó, meg illik is a belső tartalomhoz. Talán a szokatlan a megfelelő jelző a küllemre.
  
  Alapvetően egy erősen szövegcentrikus zenéről lévén szó, hosszadalmas volna elemezni, miről szól pontosan egy-egy dal. Ahogy mondtam, a Pimasz Grimasz popzene, amivel jó kis csapdát állít nekünk. A lombok és faágak alatt ugyanis nem verem, sokkal inkább rejtett kincs vár ránk. A lemezen található tizennégy sávból kettő nem annyira dal, inkább csak gondolat. Maga a zene kellőképpen eredeti, könnyen befogadható, akusztikus és gépi hangzást bátran és rendkívül ügyesen vegyítő háttere a szövegnek. Samplerek, scratch hatások és vokálok teszik komplexszé a muzsikát, és különösen tetszetős, hogy semmit sem vittek túlzásba, kiegyenlített szerep jut mindennek. Azt mondhatom: ezzel a lemezzel minden rendben. Majd elkezdek figyelni, és megállapítom: nagyon jó.
  
  Az első dal, mely a sokak számára bizonyára ismerős Fekete lepke címet viseli már viszonylag régen bemutatkozott a hazai zenei tévécsatornákon is. Rögtön itt kiderül, mire képesek a fiúk zeneileg, illetve szövegileg. Az első számtól az utolsóig arany szálként szövi át a keleti hatás a szöveget. Ahogy hajtjuk a fekete lepkét, az valami olyasmit jelent, hogy a végső igazsághoz végtelen tévút vezet, és
  ezzel már az összes többi dal mondandójából is sokat elárultam. „Én csak élem az életem” és csakugyan, nem is kell több, a „szerep ugyanaz, hogy elfogadd azt, amiben vagy.” A Mintha bankot rabolnék egy eléggé közhelyes téma bevett klisé nélküli megközelítése. Afféle szakítós szerelmes szám, de a dalszövegíró intelligenciája átsüt az égig emelő kivitelezésen.
  
  A lemez címadó dala bevezeti a közlekedős dalokat, rögtön utána az Aszfalt és fehér csíkkal autókázhatunk, igaz, mindkettő bonyolultabb problémákat gondol végig, mint a vezetés, mégis jó közege ez az életre nevelésben. Végig olyan érzésem van, mintha a zenekar csak azért készítette volna a lemezt, hogy a konfliktusainkat segítsenek feldolgozni. Csupa-csupa bölcsességet hallunk, ezért érdemes nagyon figyelni.
  
  Könnyedebb dalocska a Többet érdemelsz, sokkal visszafogottabb, mint az őt megelőzőek, és inkább szövegmondás történik az ének szintjén. A Lesz jobb!!!Csak egy vicc” erejéig igyekszik feldobni, majd az Akit a pénznem boldogít szolgál további jó tanácsokkal szolgálni. Ezek után következik a különlegesen jól sikerült Budapest éjjel, mely egyszerre adja vissza a városi éjjel leállós hangulatát, és persze megint csak arról beszél, milyenek vagyunk mi emberek ebben a világban. A Szabad rég egy afféle hangulatdal, amit tényleg akárhányszor meg lehet hallgatni. Ehhez hasonló az Utolsó tangó és a Keleti-dal. A lemezt a Te vagy a legjobb fej címü barátkozós szerzemény zárja le, majd Egy kis csend következik, mert néha az is kell.
  
  Nem lehetne elég tömören összefoglalni, mennyi érték van a Kowalsky meg a Vega Pimasz Grimaszában. Annyit azonban elmondhatunk, hogy aki szereti az igényes rock műfaját, az remek estéket szerezhet magának ezzel a lemezzel.
  
  1. Fekete lepke
  2. Mintha bankot rabolnék
  3. Pimasz Grimasz
  4. Aszfalt és fehér csík
  5. Többet érdemelsz
  6. Lesz jobb!!!
  7. Csak egy vicc
  8. Akit a pénznem boldogít
  9. Budapest éjjel
  10. Szabad rég
  11. Utolsó tangó
  12. Októberben leverten a Keletinél
  13. Te vagy a legjobb fej
  14. Egy kis csend
  
  Kowalsky: ének
  Jávorszky Béla: gitár és vokál
  Juhász Rob: samplerek
  Újvári Petya: dobok
  Temessi Berci: basszusgitár



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kowalsky meg a Vega

Rock Hard

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 celtachor    jason rouse    clint eastwood    sorronia    oceano    smashing pumpkins    vizet az elefántnak    dolhai attila    yngwie malmsteen    volt fesztivál    palace    libido wins    mickey rourke    aerosmith    alice in chains    malevolent creation    redheart    winona ryder    tunneleffekt    suhaid     self deception    still got the blues    the spirit    slates    back on fire  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!