hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2023. november 13. hétfő   06:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kísérőprogramok a Verzió Filmfesztiválon


  Koncertek a Toldi moziban, improvizáció Sinéad O´Connorra, plakátkiállítás, virtuális valóság projektek és ingyenes vetítések is várják az érdeklődőket idén a Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon. A fesztivált november 22-29. között rendezik.
  
  Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, mely minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. November 22-29. friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a prominens filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?
  
  A Toldi mozi mellett idén új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, valamint extra kísérőprogramokat is kínál.
  
  A fesztivál nyitónapján november 23-án egy érdekes koncert követi a vetítéseket a Toldi moziban. A Hét Hat Club egy nemzetközi „travel band” Budapestről, akik egyszerre próbálják ötvözni a 80-as és 90-es évek balkáni népzenét, a jazzt, a hip-hopot és a latin kultúra hangjait. Mindemellett missziójuk, hogy felhívják a figyelmet a műanyag pazarlásra.
  
  A Verzió Filmfesztivál díjait november 26-án vasárnap adják át. Az esti díjátadót a Nothing Compares c. film gálavetítése követi. A Sinéad O´Connor-ról szóló dokumentumfilm után egy egyedi koncertprogram kapcsolódik a látottakhoz. Az improvizált zenében utazó JazzaJ nagyszámú zenészt és dívát állít színpadra, különleges módon idézve meg az énekesnő alakját. A JazzaJ tág teret ad a rögtönzésnek, és ezúttal a Sinéad által kijelölt keretek közt hömpölyög a szabadzene. Tara Khozein – ének, Nagy Emma – ének, Bakos Bettina – ének, Boros Levente – dob, Hock Ernő – bőgő, Bolcsó Bálint – elektronika, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa, Rubik Ernő Zoltán – billentyűk.
  
  November 28-án a Toldi moziban Gilbert Pomelo szórakoztatja a közönséget, zene és kép egymásra játszatásával. A rejtélyes UGLIMÁN a nagyváros labirintusának szülöttje. Kalandjai során kísérlet tesz arra, hogy napjaink szétzilált valóságához kapcsolódjon. A hang- és mozgókép lehetőségeit játékosan kihasználó, szemünk előtt születő alkotás jócskán túlmutat a hagyományos filmélményen.
  
  November 29-én, a fesztivál zárónapján Cserihanna ad koncertet. A dalok az előadó „saját, olykor nyomorúságos, máskor szenzációs életemről próbálnak őszintén közölni valamit, ami lehet, hogy éppen összecseng a te életeddel.”
  
  A fesztivál ideje alatt Verzió és a METU plakátkiállítása lesz megtekinthető a Corvin és Toldi mozikban. A Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafika mesterszakos hallgatói 2018 óta minden évben alternatív filmplakátokat készítenek a fesztiválprogramban szereplő dokumentumfilmekhez. Idén Ducki Krzysztof mellett Gál Krisztián és Tóth Andrej plakátművészek vezetésével készültek az alkotások. A hallgatók szerint megtisztelő volt ezekkel a filmekkel és különböző mély, érzékenyítő témákkal foglalkozni. A feladat nemcsak egy átlagos egyetemi projektet jelentett, hanem valódi kihívást is. A filmek nem szokványos emberi élethelyzeteket mutatnak be, és felhívják a figyelmet súlyos társadalmi problémákra – ezek pedig inspirálólag hatottak, hogy mélyebben megértsék és ábrázolják az emberi tapasztalat különböző aspektusait, hiszen teljesen más egy blockbuster film plakátnak kitalálni a koncepcióját, mint egy érzékenyítő dokumentumfilmét.
  
  A Verzió keretében teret kapnak a filmes műfajok határterületen mozgó alkotások is. Ilyen a Vektor VR szekció, mely a virtuális valóság élmények és a valóságot feldolgozó nyers dokumentumfilmek világát egyesíti. Ezek az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak, és mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Mit hozhat a VR és a dokumentarista műfajok összekapcsolódása?
  
  Ingyenes programokkal is jelentkezik a fesztivál: a Verzió Specials retrospektív szekció, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései ingyenesen lesznek megtekinthetők, a programokra regisztráció szükséges.
  
  A mozikban Budapesten november 22-29. között lehet megnézni a Verzió filmeket a Toldi és a Corvin moziban, míg vidéken Szeged, Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Pécs vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 30. – december 10. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tintin kalandjai    enter shikari    rhcp    rumproof    billy the kid    douglas mccarthy    circle ii circle    bakay marci    a világűr hangjai    noctem    kate nash    affliction    anneke van giersbergen    james hetfield    warwick    suszter    after all    liszt ferenc    zagar    pomogácsok brutal monsters    kinkiez    colin o donoghue    legion of the damned    locust on the saddle    black swan  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!