hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. november 10. péntek   07:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szerkesztőség néven művészeti tér, kávézó és egyben designbolt nyílik Budán
Multifunkcionális teret nyit az Új Művészet képzőművészeti folyóirat

  Multifunkcionális hely, kávézó, designbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség, amely Májkül Nájt (Dóczi Attila) kiállításával és az L.A. Suzi koncertjével robban be Budapest életébe. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni és hiányt sem szeretne betölteni, helyette lehetőséget teremt a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatunk el, hanem részt vehetünk az alkotók, képzőművészek, designerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is. A nyitóeseményt követően a kiállítás, valamint a Szerkesztőség kávézója és designboltja november 13-tól várja a látogatókat.
  
  
  A Szerkesztőség minden elemében arra invitál, hogy új nézőpontokat ismerhessünk meg. Ennek jegyében nyílik november 13-án a hely designboltja, amelyben nemcsak magyar, hanem külföldi tervezők tárgyai – művészeti kiadványok, szita- és rizográf nyomatok, független könyvkiadók könyvei, valamint egyedi ruhadarabok és kiegészítők – közül válogathatnak a betérők, a szintén 13-án nyíló kávézó kínálata pedig lehetővé teszi, hogy ne essen le a vércukorszintünk egy-egy húzósabb, képernyő előtt töltött óra során.
  
  Az Új Művészet ezentúl nemcsak kiadója a print és online folyóiratnak, hanem egy olyan platformként kíván működni, amely életre hív különféle kollaborációkat, aláhúzva ezzel kísérleti, előremutató és a kortárs művészeti színteret gazdagító jellegét.
  
  A nyitó, Such Magic című kiállításon Májkül Nájt (Dóczi Attila) mutatkozik be, akinek legújabb munkái olyan enteriőrközpontú műalkotások, amelyeknek fontos részét képezik a tömeggyártott termékek, továbbá a kilencvenes-kétezres évek digitális forradalma. A Such Magic központi eleme a vizuális sokkhatás, az állandó képi ingerek és azok hatása az emberi pszichére.
  Májkül Nájt (Dóczi Attila) 2015-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen Bukta Imre osztályában, majd tanulmányait a milánói Accademia di Belle Arti di Brera-n folytatta. Technikái a digitális grafikától a nagyszabású konstruált installációkig, videó- és hanginstallációkig terjednek.
  A kiállítást Tayler Patrick képzőművész, az Új Művészet folyóirat szerkesztője nyitja meg. Ezzel kezdetét veszi a Szerzőnk kurátor című kiállítássorozat, amelyben az Új Művészet szerzői tűnnek fel kurátor szerepben. A sorozat – ahogyan maga a hely is – arra ad lehetőséget, hogy nem összeszokott párosok találkozzanak és gondolkozzanak együtt.
  
  Az esten koncertező L. A. Suzi duója – Szalai Anna (Mambo Rumble, Csillagrablók, lil N) és Dorozsmai Gergő (The Moog, Csaknekedkislány, Gustave Tiger, Mayberian Sanskülotts, Felső Tízezer) – 2021-ben alakult. Első EP-jükön füstös, kávéházi hangulatot idéző sanzonokat hallhattunk, frissen megjelent nagylemezükön a megszokottakat pörgős diszkózene egészíti ki. A formáció szintipop dalokkal töri meg a sanzonok okozta illetődöttséget.
   
  A helyet Rudolf Anica, az Új Művészet vezető szerkesztője és Sirbik Attila, az Új Művészet online főszerkesztője, a Symposion kiadó vezetője hívta életre, a Szerkesztőség arculatát Solymosi Mór és Kárpáti Tibor jegyzi.
  
  Helyszín: Keleti Károly utca 11/A, 1024, Budapest
  Nyitvatartás november 13-tól
  H-K-P: 10.00–17.00
  Sz-Cs: 10.00–19.00
  Szo-V: Zárva
  
  Háttér
  Az Új Művészet elsődleges célja továbbra is az olvasók által már megszokott minőségi kritikaírás és széleskörű tájékoztatás mind a nyomtatott, mind az online kiadásban. 2022-ben azonban a lap vezetése úgy döntött, hogy magát a szerkesztőség intézményét helyezi új alapokra, és a többnyire öröklött, klasszikus szerkesztőségi modellt egy új helyszínen „nyitott szerkesztőségre” cseréli egy a II. kerületi önkormányzat által kiírt pályázat jóvoltából. Céljuk egy olyan helyzet előidézése, melyben a tudásátadás és -megosztás áramvonalassá és személyessé válik, egyidejűleg aktivizálja a szerkesztőség tagjait, munkatársait és szerzőit, valamint a heterogén olvasóközösséget, akiknek tagjai – műkedvelők, gyűjtők, művészek, kurátorok, művészetelméleti szakemberek – más-más nézőpontból közelítik meg a kortárs művészeti színteret, és eltérő pozíciót foglalnak el a kortárs képzőművészet disszeminációs láncolatában.
  A szcéna igényeinek és hiányosságainak megfelelően a Szerkesztőség hibrid intézménye több funkciót is egyesít: egyrészt fiatal művészek pályakezdését támogató, nonprofit kiállítótérként, másrészt a folyóirat állományára támaszkodó kutatási központként is megkezdi működését. Ezen kívül találkozási helyet is kínál a művészek, kurátorok és kritikusok számára, akik bármikor becsatlakozhatnak az Új Művészet workhubjába, gazdagítva a nézőpontok polifóniáját. Ezek a különféle szerepkörök együttesen reagálnak arra a közösségi, közművelődési és kulturális igényre, mely a folyóiratot anno pályára állította, tehát az Új Művészet célkitűzése nem változik, csupán új, szükséges eszközökkel bővül a szolgáltatások palettája a magyarországi kortárs színtér dilemmáira is reflektálva, hiszen a folyóirat elsősorban katalizátor, kritikai visszajelző-rendszer, mely a hazai intézményrendszertől függetlenül, azonban azzal együttműködve aktivizálja a színteret, a párbeszédet pedig értékalapú szempontok alapján képzeli el.
  Mindez a nyomtatott lapszámokat és az online rovatokat is élteti, hiszen a lap terepet biztosít arra, hogy a cikkeiben megfogalmazott kritikák, gondolatmenetek és válaszreakciók autonóm módon formálódó, diszkurzív teret hozzanak létre. Fontos tisztázni tehát, hogy a kiadott lap nem csupán designtárgyként, az online megjelenések nem pusztán végtermékként nyerik el relevanciájukat, hanem felvetések sajátos mátrixaként, melynek belső összefüggései, nézőpontjai, dilemmái és szakmai referenciái gazdagítják a művészet kulturális beágyazódását hazai szinten. Ennek a felelősségnek egy komplex intézményi modell segítségével lehet ma eleget tenni, mely a fizikai és virtuális tereken átívelve köti össze az olvasás privát aktusát a közösségi események társasági aspektusával, hozzájárulva a nehezen kézzelfogható „képzőművészeti közeg” megragadhatóságához.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jane’s addiction    war is the answer    csókolom    aborted    30y    alexandra    viharsziget    kerekes band    tv manci    barney és a nők    vasko krapkata    pray for villains    penélope cruz    ha/ver    leander risingleander    nasmith    vidámpark    nervecell    fifa    distrust    neurasthenia    decapitated    turn of mind    deicide    wasting light  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!