hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. augusztus 14. hétfő   06:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kóstoljuk meg a Balatont!
Hínáros Lángossal, algás jégkásával és bojli falatokkal érkezik a BALATORIUM Menü

  Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a Balatonon. Neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel és ital kóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait és finomak is!
   Augusztus 25-én a Balaton Limnológiai Kutatóintézetben és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén tartanak nyílt napot. Augusztus 26-án és 27-én pedig az örvényesi szabadstrandon workshopok, előadások, tájbejárások és művészeti aktivitások hívják majd fel a figyelmet a Balaton sérülékeny élő rendszerére.
  
   A menü augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők, több mint kilenc helyen Balaton szerte. A kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, Örvényes Beach büfé és Salföldi Bánya is.
  
   A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolhatunk majd sulyom shotot és abált sulyom desszertet, hínaras és egyéb vizinövényes, iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojli falatokat, algás Balaton italt és kávét vagy jégkását, de fáslegelő ital is lesz majd a tányérokon és poharakban. A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.
  
   A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a BALATORIUM projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok. A BALATORIUM projekt csapata a többek között a menüvel szeretne rámutatni, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét, a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert. Szemléletváltásra van szükség, hogy a Balatont ne csak használjuk, hanem együtt éljünk vele. A kóstolással minden érdeklődő új oldalát ismerheti meg a Balaton élővilágának, és talán jobban is vigyáz majd rá.
  
   A VEB 2023 EKF és a PAD Alapítvány közös szervezésében megvalósuló BALATORIUM nem csak menüvel készül a készül az utolsó balatoni nyári napokra. Az Ökológiai x Kulturális Hét fő programján augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon rengeteg programon vehetnek majd részt az érdeklődők. A workshopok, előadások, tájbejárások és kiállítások célja ebben az esetben is a Balaton törékeny ökoszisztémájának bemutatása. A programsorozathoz csatlakozva augusztus 25-én megnyitja kapuit a Balaton Limnológiai Kutatóintézet és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is. Szintén augusztus 19-én a Balaton hangjaiból készült dalokat játszik majd Дeva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi a Salföldi Bányában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. november 21.
Et Citera - Dömény Krisztián önálló estje
2024. november 22.
Swing à la Django & Kozma Orsi koncert
2024. november 23.
Hollywood Undead, Sleeping Theory
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A latin-amerikai absztrakt művészet úttörőjének alkotásai a Cervantes Intézetben
A Cziffra Fesztivál több programján is megelevenedik a legendás pesti mulatók világa
Jazz, nép- és világzene, manouche swing és folkpop - elementáris erejű koncertek a Fonó novemberi műsorán
Novemberben különleges vendégekkel folytatódik az Élő hagyományok ünnepe a Fonóban
MVM Classic&Club: Éjszaka a lokálban – mámoros zenei élmény a MOMKULT-ban
Nyílt Nap a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Versenybe szállt a Macskafogó, Doktor Bubó és a Mézga család
Vuk, Óz, a nagy varázsló és Garfield a Marczibányin
 kiemelt 
Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon
  
Tengerentúli extrém metal csomaggal kínál túlnyomás elleni szelepet a karácsonyi készülődés / őrület közepén Concerto Music

Terror, Nasty, Combust a Durer Kertben
Descendents (US), Circle Jerks (US), Negative Approach (US)
Electric Callboy: 2025-ben már az MVM Dome-ba térnek vissza!
Wheel, Múr: izgalmas és feltörekvő zenekarokat hoz idén a progmetal Mikulás
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stonehenge    divine ascension    rock in vienna    heaven shall burn    dalriada    kelet underground tehetségkutató    schizophrenia    existance    sad kolibries    severe torture    wormrot    magna cum laude    eros ramazotti    diamondeyes    spirits    moonspell    hammer concerts    arcturus    kőleves    severe torture    negura bunget    more than a thousand    kaltenbach    apacsok    haggard  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!