hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2023. július 26. szerda   10:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kortárs színházzal, tánccal és fényművészeti installációkkal zárja a nyarat az első INOTA Fesztivál


  A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményeként rendezik meg augusztus 31-től négy napon át az INOTA Fesztivált, amely a már üzemen kívüli Inotai hőerőmű különleges helyszínein a progresszív zenei kínálat mellett szakmai konferenciával, kortárs színházi- és táncelőadásokkal és nagyszabású fényművészeti kiállítással várja az érdeklődőket.
  
  Az első összművészeti INOTA Fesztivált vasárnap, 2023. szeptember 3-án a hőerőmű lenyűgöző tereiben az Art of Movement kortárs tánc-, színház- és mozgásművészeti esemény zárja. Az előadások késő délután kezdődnek és három nagyon különböző produkciót láthat majd a közönség.
  
  Kezdésnek, 16.30-tól egy erőteljes modern darabot (Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek), majd 19 órától egy rendkívüli „zengeményt”, azaz zene és fizikai színház összefonódását (Forte Társulat: A Helység Kalapácsa), végül 21 órától egy kiugróan izgalmas kortárstánc performansz (Kelemen Patrik: Cryptic Bodies // Titkos testek) zárja a fesztivált.
  
  Az első két előadásra a külön-külön jegyek mellett mindkettőre érvényes kombinált is váltható, illetve minden színházjegy tartalmazza a belépést a fesztivál összes installációjára, továbbá a hőerőmű ipari területeinek meglátogatását is lehetővé teszi – ezzel utolsó napjára, az egész vasárnapi délutánra elegendő programot kínál majd az első Inota Fesztivál.
  
  Színházjegy: 4800 HUF / előadás
  Kombinált: 7800 HUF
  INOTA bérlettel vagy Pannon Várszínház bérlettel: 3800 HUF / előadás
  Vásárlás: https://cooltix.hu/event/649d1d0e29dd59695adb137c
  
  A színház- és táncelőadásokról bővebben:
  
  16:30 Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek @ Raktárépület
  
  „Svédországból tartottam Dániába a híres tengerre épített hídon. Hirtelen felbukkant a hatalmas víztömeg közepén egy szélerőmű csoport. Legalább 100 darab. Olyan mély vízben álltak, távol mindentől amit el sem tudunk képzelni. Ki építette őket oda és hogyan? Lehetséges ez egyáltalán? És micsoda mennyiségű energiát termelhetnek, ahol olyan szél van, amit mi a szárazföldről el sem tudunk képzelni. Ezek az ember építette erőművek ott állnak stabilan, éjjel és nappal abban az iszonytató mélységben.“
  (Kiss-Végh Emőke)
  
  Magára maradt apa és fia. Elhagyták őket. Egy másik férfiért. Lazulni akarnak. Hogy mi vár rájuk? Talán jobb lenne nem a tanújának lenni. A szeretet mindent elsöpör. És mi történik, ha valami az útjába áll? Megszűnik? Vagy erősebb lesz, mint valaha? Egy biztos, átalakulni nem tud mássá. Nem köt alkut. De akkor mit kezd vele az ember? A helyspecifikus előadás az eddig leginkább színésznőként ismert Kiss-Végh Emőke rendezői bemutatkozása.
  
  Szereplők: Rába Roland, Olasz Renátó, Ladányi Jancsó Jákob, Hód Adrienn
  Szöveg és rendezés: Kiss-Végh Emőke
  Zenekar: Csiga
  
  19:00 Forte Társulat: A Helység Kalapácsa @ Zene Háza Koncertterem
  
  A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 23-án, a Magyar Kultúra Napján a veszprémi Pannon Várszínházban mutatta be A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatóját, amely most az Inota Fesztivál különleges miliőjében is látható lesz. A Horváth Balázs komponálta zeneművet a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg, az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki. Petőfi Sándor verses költeményének eredetien sziporkázó nyelvi humorát az előadók groteszk koreografikus mozgása teszi érzékletessé.
  
   Mit kezdhet a színpadi alkotó, ha azzal a problémával szembesül, hogy a színpadra állítandó mű szereplői mind olyan emberek, akik igen egyszerű jellemmel, de komoly érzelmekkel rendelkeznek? Ráadásul a szöveg – eposzparódia lévén – döntően narrációból áll.
  
   A felmerülő kérdésekre a választ az előadás zeneszerzőjének, Horváth Balázsnak a rendezővel, Horváth Csabával folytatott beszélgetései adták meg. A zeneszerzői ötletet, hogy a narrátorokat valamilyen hozzáadott karakterben mutassuk meg, az a rendezői ötlet billentette tovább, hogy egy narrátor akár többféle figura is lehet. Így alakult ki az a struktúra, hogy a darab igen színes narrációi, mellékszálai, és a szereplők érzelmeinek bemutatása számtalan, egymást néha gyorsan váltó karakterű figurában jelenjenek meg. És mindez magával rántotta annak a lehetőségét is, hogy a kortárs zenei környezeten belül akár könnyűzenei stílusjegyek is megjelenhetnek.
  
   Lássuk hát, miként hat ez a villódzó, állandóan változó zenei világ, és miként tud összefonódni a kocsma körül élő egyszerű emberek nagy szívével, mély érzelmeivel.
  
  Zeneszerző: Horváth Balázs
  Rendező: Horváth Csaba
  Szereplők: Bari István, Csáki Benedek, Fehér László, Ferenczy-Nagy Boglárka, Földeáki Nóra, Gálhidy Gizella, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Kondákor Ajsa Panka, Pallag Márton, Tarjányi Liza, Widder Kristóf
  Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter)
  Vezényel: Horváth Balázs
  Jelmeztervező: Benedek Mari
  Díszlettervező: Kalászi Zoltán és Kiss-Benedek Kristóf
  Fénytervező: Payer Ferenc
  Korrepetitor: Juhász Eszter
  Rendezőasszisztens: Garádi Gréta
  Produkciós vezető: Trifonov Dóra
  Együttműködő partner: Pannon Várszínház
  A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.
  
   21:00 Kelemen Patrik: Cryptic Bodies // Titkos Testek (Fesztiválzáró Performansz) @ Kantin
  
   A Cryptic Bodies egy kortárstánc előadás, amiben öt táncos döngölő élő zenére gázol át téren, testen és időn – olyan ősi testi praktikákból inspirálódva, mint az egyiptomi mumifikálás vagy a mezopotámiai okkult gyógyítási gyakorlatok.
  
   Kelemen Patrik darabja egy öncélú, akaratos, szeszélyes, esetenként pedig veszélyes szubsztanciát képez, mely a táncosokkal és nézőközönséggel is titkos kapcsolatba lép. A térben minden érintés kutat, minden tánc boncol. Az előadók elszenvedői és megfigyelői is az eseményeknek: táncosok, alanyok, testek, emberek, érzékien szűrt zaj. Figyelmük minden pillanatban megfigyel, letapogat, külső és belső terekben vájkál.
  
  Társalkotók és előadók: Alja Branc, Ábrányi Krisztina, Julija Pečnikar, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Zita Thury, Vass Imre
  Kosztüm és látvány: Vass Csenge
  Hang és zene: Porteleki Áron
  Média és fotó: Szabó R. János, Kalicz Máté
  Grafika: Ivanov Anna
  Koncepció és koreográfia: Kelemen Patrik
  Külön köszönet Cintia Sebőknek, Balázs Busanak és Kancsó Lucának
  Partnerek – Artus Stúdió, Nemzeti Kulturális Alap, IZP Klub, Sín Művészeti Központ
  
  Az installációkról és fényművészeti kiállítás
  
  Radiations: Fényművészet @ Inota Fesztivál
  
   Látványos fényművészet ekkora méretű ipari komplexum területén és ilyen léptékben még nem jelent meg Magyarországon.
  Az Inota Fesztivál RADIATONS című csoportos kiállítása különleges audiovizuális installációk és fényuniverzumok felfedezésére hívja a látogatókat az Inotai Hőerőmű rejtett zugaiba. Hazai és külföldi fényművészek, 6 ország alkotói, 13 kompozíció, melyek együtt egyszeri és megismételhetetlen élményként egy egyedülálló atmoszféra alkotóelemeivé válnak. Általuk az Inotai Hőerőmű egyes térkörnyezetei és a nézők változó reflexiói egyszerre meglepő és megnyugtató, meditatív és transzcendens érzetekké alakulnak. A Turbinacsarnokban, a kazán- és raktártérben, a Japánkertben, a Béke Művelődési Házban, az erőmű területén és 1-es számú hűtőtornyában és a 2-es felületén olyan látványvilágok teremtődnek, amik hosszú időre beégnek majd a retinába.
  
   A nemzetközi színtéren is aktív hazai kiállítók munkái között meditatív totem, napóra, fénymandala és festménymapping is helyet kap új összekapcsolási lehetőségeket keresve a fény, a tér, a hang és a mozgás között. A névsorban olyan alkotók és kollektívák szerepelnek, mint a Kiégő Izzók, a Monochrome Clack, Karcis Gábor, Vicsek Viktor vagy Borsos Lőrinc. Besnyő Dániel és Pfitzner Áron VÁKUUM II térspecifikus audiovizuális installációja pedig újra működésbe hozza az Inotai Hőerőmű 1-es számú monstrumát a kürtőben való lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalására.
  
   Kari Kola finn audiovizuális művész az elmúlt 20 évben közel 2000 projektet vezetett már számos egyedi helyszínen. Produkciós listáján szerepelt már többek között az UNESCO HQ, a Stonehenge, a Villa de Laak vagy a Saana-hegy. Ezúttal pedig Inotára álmodik egy monumentális fényinstallációt, mely égi magasságokba emelkedik majd. Guillaume Cousin francia művész egy efemer műalkotással érkezik a Turbinacsarnokba: különleges légszobra láthatóvá teszi a levegő mozgását és csakis a kiállítás ideje alatt létezik. A „Silence des particules” ciklikus módon folyamatosan megtelik majd füsttel, miközben egy pneumatikus szelep megnöveli a belső térfogatát. 
  
   Az olasz fuse* művészeti stúdió az új technológiák alkalmazásával dolgozik az emberi és természeti jelenségek bonyolultságának értelmezésével. Az INOTA Fesztiválon lesz új installációjuk világpremiereje, amely egy álmokról szóló archívumra épül, melyet a bolognai és a kaliforniai egyetem kutatói gyűjtöttek össze. A projekt célja, hogy vizuálisan megörökítse az emberi képzelet bonyolult működését az álmodás folyamata során, életre keltve a rejtélyes tájakat és karaktereket, amelyek a tudatalattinkban születnek.
  
   A barcelonai székhelyű, nemzetközi színtéren működő Onionlab, akik többek között a Velencei Biennálén és a világ leghíresebb fényfesztiváljain állítják ki audiovizuális installációikat, egy végtelenített loop performansszal érkeznek: a Termikus című 16 perces show célja, hogy az itt és most pillanatában feltűnő fények, hangok és emberek együttesen generálják újra a Kazántér energiáit elmélyülve a közös tapasztalás szépségében és összetettségében.
  
   Alkotók: Kari Kola, fuse*, Onionlab, Circus Lumineszenz, Guillaume Cousin, Vicsek Viktor, Besnyő Dániel, Pfitzner Áron, Czingáli Zoltán, Kiss Patrik, Wurk Ikona, Kutas Bianka, Terkál Róbert, Belkovits László, Köves Éva, Sztojánovits Andrea, Körei Sándor, Karcis Gábor, Adorján Zalán, Tóth Ákos, Kiégő Izzók, Borsos Lőrinc, LaLuz Visuals
  Kurátorok: Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás
  Együttműködő partnerek: Finnagora, Osztrák Kulturális Fórum, Zsolnay Fényfesztivál
  
  A helyszín:
  
   Az önmagában is rendkívül látványos ipari létesítmény az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Kürtői – amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek – viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le - bezárása óta a szárnyas fejvadász 2049 stábján, és néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki.
  
   Az INOTA Fesztivál most változtat ezen: a londoni Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.
  
  Jegyek ittSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
40 éves születésnapi turnén érkezik a Portnoy-jal kiegészült Dream Theater
  
A progresszív metal meghatározó zenekara, a Dream Theater 14 év után újra ikonikus felállásában működik: James LaBrie, John Myung, John Petrucci, Mike Portnoy és Jordan Rudess Budapesten november 1-én játszik a Papp László Budapest Sportarénában

Először látogat Magyarországra a City Morgue
Sting újra Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sabaton    crimson fire    chris hemsworth    kosztolányi dezső    cadaveres    halálos iramban: Ötödik sebesség    napra    david yengibarian    as you drown    nicko mcbrain    nonverse    dornenreich    waszlavik    delfines kaland    joey jordison    antalgia    evanescence    borlai gergő    dan fogelman    marry me in vegas    sziámi    crow 7    terrorized    paul gray    suicidal tendencies  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!