hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2023. július 11. kedd   06:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Négy napig a jazz ikonikus előadói Veszprémben - Veszprém Jazz Fesztivál


  Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, a nu jazz emblematikus trombitása, Erik Truffaz, a Grammy-díjas gitárvirtuóz Bill Frisell, a brutális technikájú svájci dobos, Jojo Mayer és az ismert dalok funk-újragondolásaival világhírnevet szerző Scary Pockets is fellép 2023. november 16. és 19. között a Veszprém Jazz Fesztiválon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként megvalósuló fesztivál közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.
  
  A Veszprém Jazz Fesztivál négynapos zenei utazása a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz koncertjével indul. Zenéjében jól megférnek a Miles Davis hatását idéző futamok, a klasszikus dallamok és az elektronikus vagy éppen világzenei elemek is. Nem véletlenül: Erik a folyamatos megújulás és a műfaji határok tágításának híve. Idén megjelent Rollin’ című albumán 20. századi filmzenéket értelmez újra, várhatóan ezekből is megmutat néhányat élőben a veszprémi közönségnek.
  
  Manu Katché pályája session zenészként indult, többek között olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott és dolgozik együtt, mint Sting, a Dire Straits, a Bee Gees, Peter Gabriel, Tori Amos, Jan Garbarek, Al Di Meola vagy Manu Chao. Kiváltsága, hogy képes keverni minden hatást és alkalmazkodni minden stílushoz. Ám mindeközben sosem mondott le legnagyobb szerelméről: a jazzről. A magyar közönség most kvartettjével hallhatja, és merülhet el a fúziós jazz Katché-univerzumaiban.
  
  Bill Frisell egyedi gitárjátékával közel öt évtizede meghatározó alakja a nemzetközi rock, pop és jazz életnek. Robert Planttől Elvis Costellón át Marc Ribotig és Norah Jonesig a szakma legnagyobb neveivel hallhattuk, ám híres arról, hogy szeret a háttérben maradni, szólóprojektjét is ennek megfelelő szerénységgel irányítja. Veszprémbe állandó zenésztársaival, Tony Scherr bőgőssel és Kenny Wollesen dobossal érkezik.
  
  A Botticelli Baby, a Ruhr-vidék minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekara. A feltartóztathatatlan energiájú együttes folyamatosan szállítja az újabb és újabb slágereket, a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós zenék nagykönyvének összefirkált és széttépett lapjait újrafűzve. Negyedik albumuk, a Saft afféle esszenciát kínál stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz hangja.
  
  Négy európai jazzcsillag - Nils Landgren, Michael Wollny, Lars Danielsson és Wolfgang Haffner – első alkalommal kvartettként: a 4 Wheel Drive együttesként olyan, mint egy nagy teljesítményű, négy hengeres motor, amelyben minden fogaskerék tökéletesen illeszkedik.
  
  Takuya Kuroda napjaink legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, akit sokan José James zenekarából ismerhetnek. Leleményes, határokat feszegető zenész, aki a post-bop, soul-jazz és hip-hop alapanyagaiból főzi ki a legizgalmasabb kortárs jazzt.
  
  A Mitch and Mitch az egyik legtitokzatosabb lengyel zenekar: Nem hajlandóak interjúkat adni, álnevekkel hivatkoznak egymásra, és az USA lengyelországi nagyköveteinek nevezik magukat. Kilenc tagú big band felállásukban is könnyedén keverik a country & westernt a japán balladákkal, a forró latin mambóval és a pszichedelikus diszkóval.
  
  Képes improvizálni egy gép? Ezt a kérdést járja körbe Jojo Mayer legújabb szólóprojektje, a ME/MACHINE. A svájci származású doboslegenda legújabb kísérletében valós időben elegyít generatív hangképzési technológiákat saját játékával, melynek során részben ő irányítja a gépet, részben a gép irányítja őt. Jojo Mayer sokadjára bizonyítja, hogy határfeszegető művészetével végtelen lehetőségei vannak az elektronikus és akusztikus, valamint a gépi és emberi dimenziók összekötésére.
  
  Első magyarországi koncertjét adja Veszprémben a Scary Pockets. A folyamatosan rotálódó tagságú, világszínvonalú zenészeket felvonultató formáci ismert dalok funk-újragondolásaival szerzett magának világhírnevet. Gyakorlatilag minden héten bemutatnak egy új videót, a számláló jelenleg 300 feldolgozás fölött jár. Ezidáig több mint 200 közreműködővel készült dalaik százmilliós lejátszásokat értek el 2017-es felbukkanásuk óta.
  
  Szintén először hallható élőben magyar színpadon Izo FitzRoy, aki karrierjének egyik legizgalmasabb szakaszában, harmadik stúdióalbuma turnéjának keretében érkezik Veszprémbe. Az énekesnő művészete elsősorban a Janis Joplin-féle nyers erőből építkezik. A Good Woman történetei elmesélik, milyen egyedülálló nőként megküzdeni a társadalmi elvárásokkal és a depresszióval, és hogyan használhatjuk fel mindezt arra, hogy erősebbé váljunk.
  
  A Horny Funk Brothers a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs ízig-vérig funk formációja. A kilenc tagot számláló formációban a ritmusszekció kőkemény groove-jaihoz gitár, billentyűk és fúvós szekció adja a körítést. Zenéjüket felvételről lejátszva is spontán bólogatásba kezd a hallgató, koncertjükön pedig az első perctől az utolsóig elszabadul a funk-pokol.
  
  Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. A Veszprém Jazz Fesztivál ideje alatt ezért ingyenes minikoncertek is kiegészítik majd a programot. November 16. és 19. között a műfaj kaleidoszkópszerű keresztmetszetét szívhatja magába a közönség a világ élvonalába tartozó zenészek és a fiatal magyar tehetségek koncertjein Veszprémben.
  
  Jegyek:



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kulturális intézmény     amorphis    symphony x    infected rain    katie holmes    villámtolvaj    rick rubin    evanescence    anselmo    wattican punk ballet    idea implant    hurts    tesco disco    suicidal tendencies    dreadful peace    black therapy    testcsere    metalforce    core leoni    marco mendoza trio    selah vie    kitty in a casket    todd phillips    overdrive    gamma ray  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!