hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [program]  2023. június 12. hétfő   09:06
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Martin Kondziella berlini orgonaművész hangversenyével zárul az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál a Belvárosi Főplébánia-templomban


  Martin Kondziella a berlini Corpus Christi templom és a Bajor-erdőbeli Viechtach templomának orgonaművésze karmesterként is tevékenykedik és az egyik legelismertebb orgonaszakértő világszerte. Több száz koncertet adott Európa számos országában és az Egyesült Államokban, illetve több kórus művészeti vezetője.
  
  Érzékeny művész, aki a képzőművészet területén is aktívan alkot, különleges műsorai gyakran inspirálódnak a társművészetekből. Budapestre a fesztivál alapító-művészeti vezetőjének, Mészáros Zsolt Máténak a felkérésére olyan, több évszázadon átívelő műsort állított össze, amelyen keresztül nemcsak betekintést enged nagy szerzők műveibe, de kevéssé ismert igazi unikumokat is megszólaltat és egyben kapcsolatot teremt a magyar zenei kultúrával. Koncertje igazi különlegesség lesz a zenerajongóknak, de a koncert programjában a kevésbé vájtfülű közönség is örömét leli majd.
  J. S. Bach ikonikus műve - Agnus Dei a h-moll Miséből - mellett elhangzanak olyan ritkán hallott szerzők, mint Joseph Kromolicki, a későromantika egyik legaktívabb német katolikus szerzője, vagy Josef Gabriel Rheinberger lichtensteini szerző egy műve. Szintén különlegesség Andreas Willscher kortárs hamburgi orgonaművész és zeneszerző egy 1955-ben született kompozíciója.
  
  Más korokban kalandozva felcsendül a kora 17. századi angol zene egyik legsokoldalúbb alakjának, Orlando Gibbonsnak A Fancy for a Double Orgaine c. műve - ő az a szerző, akinek a Canterbury katedrálisban emlékművet állítottak. Szintén a kiemelkedő angol orgonisták közé tartozik Edwin Henry Lemare, a későromantika legnagyobb koncertorgonistája, korának legjobban fizetett, virtuóz technikájáról ismert művésze, egyben aktív szerző is.
   Méltatlanul kevéssé ismerik itthon, de magyar orgonaművészként kora legjelentősebb, világhírű előadói és szerzői közé tartozott Antalffy-Zsiross Dezső, aki a 20-as években itthon szárnyaló karrierjét végül Amerikában bontakoztatta ki és számos fontos munkája mellett talán a legnagyobb népszerűséget a Rockefeller Centerhez tartozó Radio City Music Hall 1932. évi megnyitására szánt ünnepi oratórium megírása és előadása hozta számára, amely egyben a  Radio City első világméretű rádióközvetítése is volt.
  Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában persze nem lenne teljes egy koncert a világhírű magyar szerzői egy műve nélkül, Martin Kondziella az Ave Mariat szólaltatja majd meg Alexander Wilhelm Gottschalg orgonaátiratában.
  „Három telt házas koncert után Martin Kondziella hangversenye méltó lezárása lesz az első Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválnak, amelyet hagyományteremtő céllal rendezünk meg a Belvárosi Főplébánia-templomban. Nagy öröm számomra, hogy ennyien érdeklődnek az orgonamuzsika iránt és ilyen nagy sikert aratott a fesztivál. Liszt Ferenc kedvenc templomában ezek az orgonaművek különösen szépen szólalnak meg, hiszen a templom egyedülálló – több évszázadot átívelő – architektúrájából fakadóan rendkívül jó az akusztika ebben a csodálatos térben. Boldog vagyok, hogy az 1048-ban alapított plébánia idén 975. évfordulója alkalmából ingyenesé tudtuk tenni a fesztivál koncertjeit.” (Mészáros Zsolt Máté, a fesztivál művészeti vezetője)
  
  Az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál keretében májusban és június elején eddig Eugenio Maria Fagiani (I), Marek Stefański (PL) és Mészáros Zsolt Máté telt házas koncertjeit hallgathatta meg a közönség. Martin Kondziella június 18-ai hangversenye a nemzetközi eseménysorozat zárókoncertje lesz.
  
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója hívta életre az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált. A külföldön és itthon egyaránt rendszeresen fellépő szólista nagy hangsúlyt fektet a templomban Liszt zenei örökségének ápolására, emellett elkötelezett az új zene megismertetése mellett is.
  
  Június 18. 19:30 Martin Kondziella (Németország) koncertje
  
  Műsor:
  
  Andreas Willscher (1955): Tuba Tune a Big-Ben-szvitből
  Orlando Gibbons (1583-1625): A Fancy for a Double Orgaine
  Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901): 10. (h-moll) orgonaszonáta op. 146 - I. Prelúdium és fúga
  Johann Sebastian Bach (1685-1750): Agnus Dei a h-moll Miséből, BWV 232
  Liszt Ferenc (1811-1886): Ave Maria (Alexander Wilhelm Gottschalg orgonaátirata)
  Joseph Kromolicki (1882-1961): Koncertetűdök, op. 49, nr. 1 ‒ Legato
  Joseph Kromolicki (1882-1961): Koncertetűdök, op. 49, nr. 1 ‒ Staccato
  Johann Sebastian Bach (1685-1750): Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654
  Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945): Felhők vándorlása
  Edwin H. Lemare (1865-1934): 1. orgonaszimfónia, op. 35 ‒ Scherzo
  
  A templom évfordulója alkalmából ingyenessé tették a koncertet.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paul anka    nulladik változat    kitty in a casket    tökéletlen trükk    dreadful peace    kiss of the dolls    blended brew    forever still    elhajlási engedély    ensign    george lucas    gondozoo    onerepublic    conjurer    constants    hanggai    andrew garfield    diesel    idris elba    alteriah    nightquest    electric callboy    kung fu panda    stesztay dávid    képzelt város  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!