hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2023. június 9. péntek   07:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Művészeti és lelki zarándoklat téren és időn át Pannonhalmán - ARCUS TEMPORUM XIX.
2023. augusztus 25-27. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

  A Pannonhalmi Főapátság évente visszatérően szervezi az Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. A fesztivál művészeti ágai – a zene, az irodalom, a képzőművészet és a spiritualitás – a monostor éves választott témájára összpontosítanak, kortárs és klasszikus művekből merítenek.
  
   Az ezeréves múltra visszatekintő szerzetesközösség azért tartja fontosnak, hogy a jelen művészetével párbeszédet folytasson, mert vallja, hogy Isten a jelen kor kultúráján, kérdésfeltevésén, gondjain és félelmein – azaz az „idők jelein” keresztül is szólongatja, és folytonosan változásra hívja. 2023-ban a pannonhalmi évad témája a zarándoklat. Egyrészt azért, mert a pannonhalmi szerzetesközösség is úton van: készül a pannonhalmi Bazilika nyolcszáz éves felszentelési évfordulójára, amelyet jövőre, 2024-ben fognak ünnepelni. De úton van az Egyház is: Ferenc pápa 2021 és 2024 között közös „szinodális” gondolkodásra hívja meg a katolikusokat, arra keresve a választ, miként kellene a harmadik évezredben közösségben és párbeszédben Isten zarándoknépeként élni. Egyszersmind zarándokúton van minden Pannonhalmára látogató vendég is: Szent Márton monostorában, a Szent István által megerősített szent helyen meghívást kap arra, hogy az épített, történeti és kulturális emlékeken túl elinduljon a szív és a lélek rejtett mélységei felé.
  
   Győri Noémi és Madaras Gergely az idei Arcus Temporum Fesztivál művészeti vezetői, 2023. augusztus 25. és 27. között egyedi hangulatú, összművészeti „Zarándoklat”-ra invitálják a közönséget. Öt koncert csendül majd fel az irodalmi és képzőművészeti programok mellett, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik. A Hívás, Elszakadás, Az út, Merengés, végül a Megérkezés címeket viselő koncerteknek a Pannonhalmi Főapátság világörökség részét képező, lélegzetelállító és csodálatos akusztikájú terei, a Bazilika, a Boldogasszony-kápolna és a Könyvtár adnak majd otthont. A hangversenyek a fesztivál szokásaihoz híven két szerző műveire fókuszálnak. A különleges elismertségnek örvendő kortárs, észt zeneszerző Aarvo Pärt, valamint Joseph Haydn kamara-, kórus- és zenekari művei olyan kiemelkedő művészek tolmácsolásában hangzanak el mint, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Rohmann Ditta csellista, Clara Dent-Bogányi oboaművész, Pierre Génisson klarinétművész, Bogányi Bence fagottművész, Szőke Zoltán kürtművész, a Talich Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, vagy maguk a művészeti vezetők, akik fuvola szólistaként, duóként és karmesteri minőségben is fellépnek majd. A zenei eseményekhez szervesen kötődő irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkái, Bagatell című regényéből készült felolvasószínházi előadás és a szerzővel folytatott beszélgetés, a képzőművészetben a Zarándoklat időszaki kiállítás fiatal alkotóinak művei valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak performansza állnak. A spiritualitás területén bencés szerzetesek vezetnek beszélgetéseket, imádságokat és gondolkodnak arról, hogy mit jelent zarándokúton lenni. A házigazda ezúttal Bősze Ádám zenetörténész, aki maga is 8 évig ferences szerzetesként élt, és erre a három napra ellátogat a bencés monostorba.
  
   Győri Noémi: „Az elmúlt évek összetett és sokszor zavaros történései közepette úgy éreztük, nagy szükség van egy olyan sziget kialakítására, ahol még ha csak rövid időre is, de valóban kiléphetünk a mindennapok kiszámíthatatlan és néha szorító eseményeiből. Az idei Arcus Temporum fesztivál mottóját, szerzőit, műsorát úgy alakítottuk ki, és a résztvevő művészeket is úgy választottuk, hogy egy ilyen szigetet teremthessünk. Arvo Pärt szokatlanul áttetsző, mégis kivételesen elmélyült zenéiben már önmagában is izgalmas több napon át elmerülni. Ezt csak tetézik Haydn művei, amelyek hol hasonlóan törékenyek, hol pedig éppen a humorosságukkal vagy játékos szerkezetükkel, lendületükkel ragadják magukkal a hallgatót. Ezen a különleges hangulatú, augusztus végi három napon azt reméljük, a közönség és maguk a művészek is mindannyian együtt éljük majd meg a zarándoklat belső folyamatát, és a három nap végén sok új művészi és emberi élménnyel tele, új gondolatokkal, frissen és feltöltődve kapcsolódhatunk majd vissza az »Arcus szigetéről«, a mindennapokba.”
  
   Madaras Gergely: „Fantasztikus érzés belegondolni, milyen is lesz majd az, amikor Aarvo Pärt kórusművei az apátság falai között megszólalnak. A tematika és a fesztivál ívének, sokszínűségének kialakítása mellett fontos szempont volt, hogy újításokkal is készüljünk. Idén a közönség a korábbi évekhez képest szokatlan elhelyezésben és helyekről hallhat majd egyes darabokat és hangversenyrészeket. »Az út« című koncerten mindannyian »vándorolni« fogunk az apátság két helyszíne között, a »Merengés« pedig egy olyan hajnali zenei elmélkedés lesz, amelynek során a Bazilikában közösen pillanthatjuk majd meg az első reggeli napsugarakat. A művészeti események organikusan illeszkednek az apátság további izgalmas programjaihoz is. Mindezen túl egy egyedi, a fesztivál emlékét megőrző apró műtárggyal is készülünk, amelyet Zeibig Anna ékszertervező készít a felkérésünkre. Bízom benne, hogy az egész éves összpontosított munkának, és a sok kis részletet összefogó, pontos koncepciónak köszönhetően igazi, emlékezetes és közösségformáló három napnak nézünk elébe augusztus végén, amelyre mindenkit nagy szeretettel várunk.”
  
   Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a fesztivál igazgatója: „Az, aki útra kel – induljon bár el három napra az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválra, vagy keresse fel zarándokként Pannonhalmát –, először általában a meghatározott és távoli célra figyel: a jövőben él. Aztán útközben megváltozik az érzékelése: az itt-re és a most-ra, az útra csodálkozik rá. Micsoda lehetőség rejlik ebben az itt-ben és most-ban! Első lépésként találkozhatunk önmagunkkal. És ez bizony kitartást és erőfeszítést követel. Mégis, ha kitartunk a jelenben, önmagunknál, a részlegesnél, talán jobban megnyílunk a távolira, a múltra és jövőre, egyszersmind a te és a valódi mi felé. A 2023-as Arcus Temporum egyedülálló zenei és művészi élményeket ígér Magyarország legősibb, ezerhuszonhét éves házában. Ám zenei művészeti vezetőink érzékenységének és tehetségének köszönhetően a művészi történésen túl különleges lelki utazásban, az itt és most lélegzetelállító élményében lehet részünk, ha vállalkozunk a fesztivál kínálta spirituális zarándoklásra is.
  
  Részletes program
  
  Jegyek itt



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 velvet seal    slash    mission: impossible ghost protocol    unleashed    massive attack    soreii és poolek    tombs    franz ferdinand    semmiből a semmin Át    steam engine    boston manor    bam margera    S X    hajdu zsolt    space battleship yamato    black francis    notimefor    wolf parade    sanatorium    awesome as fuck    david bowie    balaton sound 2013    the haunted    james lomenzo    baraka  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!